Dalia Grybauskaitė: pasaulio prekybos organizacijai būtinos reformos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su Lietuvoje viešinčiu Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) generaliniu direktoriumi Robertu Azevedo, aptarė tarptautinės prekybos sistemos padėtį, PPO galimybes dabarties aplinkybėmis bei šios organizacijos ateitį.

Pasak D.Grybauskaitės, PPO turėtų būti griežtas prievaizdas, kad organizacijos narės negalėtų piktnaudžiauti visoms vienodai privalomu reglamentavimu, juo manipuliuoti, siekdamos patenkinti tik savo šalies interesus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak D.Grybauskaitės, PPO turėtų būti griežtas prievaizdas, kad organizacijos narės negalėtų piktnaudžiauti visoms vienodai privalomu reglamentavimu, juo manipuliuoti, siekdamos patenkinti tik savo šalies interesus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2018, 11:43 AM, atnaujinta Nov 20, 2018, 11:57 AM

Pasak prezidentės, pastarųjų metų tarptautinės prekybos globalius iššūkius gali įveikti tik stipri ir moderniai veikianti organizacija.

Dabartinė įtampa pasaulio prekybos sistemoje reikalauja operatyvaus reagavimo, stiprios organizacijos su pažangią ekonomiką ir politinę tikrovę atitinkančiomis taisyklėmis, kurių narės negalėtų nepaisyti.

Todėl valstybės vadovė pabrėžė, jog Lietuva palaiko ES lyderystę, siekiant PPO reformos ir iš esmės atnaujinant organizacijos taisykles.

PPO turi užtikrinti vienodas sąlygas visų šalių gamintojams ir apsaugoti nuo nesąžiningos konkurencijos, tarp to ir nuo Lietuvos gamintojams kenkiančios Rusijos taikomos dvejopos kainodaros energetikos sektoriuje.

Pasak prezidentės, PPO turėtų būti griežtas prievaizdas, kad organizacijos narės negalėtų piktnaudžiauti visoms vienodai privalomu reglamentavimu, juo manipuliuoti, siekdamos patenkinti tik savo šalies interesus.

Todėl reikia skubiai spręsti PPO ginčų sprendimo mechanizmo, kuris šiuo metu yra ant žlugimo ribos, problemas. PPO veikla be efektyviai veikiančio šio instituto nebus įmanoma, tuo tarpu jos veikla kitais metais gali būti visiškai paralyžiuota, nepaskyrus minimalaus byloms nagrinėti reikalingo teisėjų skaičiaus. Iš 7 šiuo metu nepaskirti 4 teisėjai.

Efektyvi prekybos sistema itin svarbi mažoms ir atviroms valstybėms, o Lietuva yra viena atviriausių ekonomikų – du trečdaliai Lietuvos eksporto už ES ribų remiasi PPO taisyklėmis.

Prezidentės ir PPO vadovo susitikime taip pat pažymėta būtinybė paspartinti susitarimą dėl skaitmeninės prekybos, kadangi elektroninė prekyba yra vienas iš galingesnių smulkiojo verslo plėtros variklių. Tema aktuali ir Lietuvos smulkiajam verslui, kurio eksporto už ES ribų rodiklis yra ketvirtas tarp didžiausių ES.

PPO vadovo vizitas į Lietuvą yra pirmasis per mūsų šalies narystės šioje organizacijoje laikotarpį.

Lietuva PPO narė yra nuo 2001 metų, mūsų šalies atstovai yra pirmininkavę PPO Muitinio vertinimo, Mokėjimų balanso apribojimų, Biudžeto, finansų ir administracijos, Subsidijų ir kompensacinių priemonių, Prekybos palengvinimo komitetams.

Organizacijai priklauso 164 valstybės, primena Prezidentės spaudos tarnyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.