Ignalinos AE uždaryti skirs tiek lėšų, kiek užsiprašė Lietuva

Europos Parlamento (EP) Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetas (Industry, Research and Energy, ITRE) balsavimu pritarė EP paskirtosios pranešėjos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo finansavimo klausimais Rebeccos Harms pasiūlymui dėl Ignalinos programos reglamento, kuriuo kitoje Europos Sąjungos (ES) daugiametėje finansinėje programoje IAE uždarymui siūloma skirti 780 mln. eurų – tiek, kiek ir prašo Lietuva.

Galutinai galutinai dėl uždaromos Ignalinos AE finansavimo nuspręs Europos Sąjungos Taryba.<br> D.Umbraso nuotr. 
Galutinai galutinai dėl uždaromos Ignalinos AE finansavimo nuspręs Europos Sąjungos Taryba.<br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2018, 1:43 PM, atnaujinta Nov 21, 2018, 1:52 PM

ITRE komitetas balsų dauguma (61 prieš 2) pritarė EP Žaliųjų frakcijos atstovės R. Harms pranešime suformuotai nuomonei, kad IAE uždarymas – tai unikalus iššūkis visos Europos branduolinei saugai, todėl jos eksploatavimo nutraukimui 2020-2027 m. ES turėtų skirti 780 mln. eurų. Taip pat pritarta, kad dabartinis finansavimo lygis, kai ES finansuoja 86 proc. projektų vertės, o likusią dalį – Lietuva, yra optimalus ir turėtų išlikti ateityje.

„Nuosekli Europos Parlamento parama Lietuvos planuojamam Ignalinos AE uždarymo biudžetui rodo, kad einame teisingu derybiniu keliu.

Tai patvirtino ir vakarykštis mano susitikimas su Europos Parlamento nariais. Su Europos Komisija taip pat palaikome nuolatinį dialogą ir tai duoda vis geresnį abipusį supratimą – galutinė Ignalinos AE uždarymo kaina nesikeičia ir dėl skaičių iš esmės sutariame“, – pažymi energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pasak ministro, dabar laukiantis darbas – suderinti finansų inžineriją, t. y. kaip geriau ES įsipareigojimus išdėstyti būsimuose ES daugiamečiuose biudžetuose, be to, šiuo klausimu dar bus reikalingas ir kitų ES valstybių narių pritarimas.

Be to, ITRE komiteto nuomone, Ignalinos programa turėtų prisidėti prie ilgalaikio IAE panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų saugojimo giluminiame atliekyne klausimo sprendimo.

Todėl siūloma reglamente įtvirtinti galimybę ateityje į Ignalinos programą įtraukti giluminio atliekyno įrengimo veiklas ir prisidėti prie jų finansavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.