„Danske Bank“ pinigų plovimo skandale – ir lietuviškas pėdsakas

Vienoje didžiausių Europoje pinigų plovimo istorijų, į kurią įsipainiojo „Danske Bank“ padalinys Estijoje, minimas ir Lietuvos vardas. Buvęs „Danske Bank“ darbuotojas Hauvardas Wilkinsonas, liudijęs Europos Parlamento komitete, o prieš tai specialioje komisijoje Danijos parlamente, sakė, kad nešvarūs pinigai buvo plaunami ne tik per banko padalinį Estijoje, bet į tai buvo įtraukti banko padaliniai Lietuvoje ir Danijoje.

2007–2015 metais per Estijos filialą galėjo būti išplauta per 200 milijardų eurų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
2007–2015 metais per Estijos filialą galėjo būti išplauta per 200 milijardų eurų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TV naujienų tarnyba, lrt.lt

Nov 22, 2018, 8:51 AM, atnaujinta Nov 22, 2018, 8:56 AM

„Danske Bank“ sistemoje įtartinų pinigų operacijos vyko per Lietuvą, Estiją ir pačią Daniją. Pinigai atkeliaudavo iš Rusijos, buvo keli Rusijos bankai, per kuriuos buvo pervedami pinigai, taip pat buvo pasitelkiami ir Europos, ir JAV bankai. Skandalas palietė aštuonias Europos Sąjungos šalis ir JAV. Šios šalys buvo tik pirmojoje bangoje. O pinigai greičiausiai buvo pervedami į visas Europos Sąjungos šalis“, – teigia buvęs „Danske Bank“ darbuotojas Howardas Wilkingsonas.

Skaičiuojama, kad 2007–2015 metais per Estijos filialą galėjo būti išplauta per 200 mlrd. eurų. Vidinį tyrimą atlikęs pats bankas sakė, kad neaišku kokia pinigų suma buvo nešvarūs pinigai, bet esą kai kurie pervedimai gali būti vadinami kriminaliniais.

Lietuvos banko atstovai sako, kad jokių įtartinų pervedimų „Danske Bank“ Lietuvos padalinyje nebuvo nustatę ir tyrimą atnaujintų tik gavę faktų, kad tokie pervedimai galėjo būti.

„Pareiškimas tokio bendro pobūdžio, kad čia galima suprasti, jog įtraukti visi „Danske Bank“ padaliniai visose šalyse. Bet čia reikia turėti faktų. Kalbant apie tris Baltijos šalis, Lietuva visada turėjo istoriškai vieną esminį skirtumą tiek nuo Estijos, tiek dar didesnį nuo Latvijos: Lietuvoje nebuvo nerizidentų klientų. Mes esame Danske Bank“ prieš keletą metų ir inspektavę, tikrinę ir esminių pažeidimų nenustatėme“, – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.