Nafta ėmė staigiai pigti

Vakar naftos kainos krito iki žemiausio lygio nuo praėjusių metų pabaigos. Tačiau investuotojai įsitikinę, kad juodasis auksas dar pigs.

Pasaulio rinkose lažinamasi, kad naftos kaina artimiausiu metu dar kris.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pasaulio rinkose lažinamasi, kad naftos kaina artimiausiu metu dar kris.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2018, 1:25 PM

Siekdama suvaldyti perteklinę pasiūlą Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) gruodžio pradžioje vyksiančiame susirinkime spręs, ar sumažinti gavybą.

Šios žaliavos eksportuotojų pajamos staigiai pradėjo menkti, nes iki tol stabiliai brangusi nafta vien per spalio mėnesį atpigo apie 30 procentų.

Vakar „Brent“ rūšies naftos barelio kaina smuko iki 62,13 dolerio (54,76 euro) už barelį – pigiau buvo tik praėjusių metų gruodį.

Pasaulinė naftos gavyba šįmet išaugo pagrindiniams jos išgavėjams – JAV, Rusijai ir Saudo Arabijai – patenkinant trečdalį pasaulinio naftos poreikio, sudarančio apie 100 mln. barelių per dieną.

Be to, vis daugiau juodojo aukso pumpuoja ir kitos valstybės. Antai JAV kas mėnesį atidaroma naujų skalūnų naftos gavybos platformų.

Prognozuojama, kad jau kitais metais šioje šalyje per dieną gali būti išgaunamas rekordinis kiekis naftos – 12 mln. barelių.

„Pasiūla šiuo metu yra perteklinė. Tokia rinka negali lengvai sustabdyti kainų kritimo“, – įspėjo JAV investicijų banko „Jefferies“ atstovai.

JAV banko „Morgan Stanley“ analitikų teigimu, tikimybė, kad OPEC pasieks susitarimą subalansuoti naftos rinką 2019 metais, yra itin didelė. Pasak analitikų, tai padėtų bent jau artimuoju laikotarpiu išlaikyti naftos kainas apie 60 dolerių (52,88 euro) už barelį.

Saudo Arabija neseniai paskelbė sutinkanti sumažinti gavybą bent milijonu barelių per dieną. Tačiau kol kas neaišku, kaip elgsis OPEC nepriklausanti Rusija.

Praėjusią savaitę šios šalies prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, kad valstybė būtų patenkinta, jei nafta kainuotų 70 dolerių (61,7 euro) už barelį.

Bet nuo to laiko kaina krito gerokai smarkiau, nei tiktų Maskvai.

Tuo metu trumpalaikėmis spekuliacijomis užsiimantys investuotojai ir neribotos rizikos fondai vis labiau tikisi, kad kaina dar nukris. „Bloomberg“ duomenimis, praėjusi savaitė buvo jau septinta iš eilės, kai rinkos dalyviai statė už kainų nuosmukį.

Tai – ilgiausias toks laikotarpis nuo 2011 metų.

JAV ateities sandorių prekybos komisijos duomenimis, nuo spalio mėnesio pabaigos spekuliantų, statančių pinigus už tolesnį naftos pigimą, pagausėjo tris kartus. (ELTA, „Manager-Magazin.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.