Prezidentės patarėjas: kuponų sistema primena sovietmetį

Vyriausybės siūloma maisto kuponų sistema primena sovietmečio laikų praktikas, teigia prezidentės patarėjas.

Prezidentūra kritikuoja kuponų sistemą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentūra kritikuoja kuponų sistemą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-27 09:11, atnaujinta 2018-11-27 09:12

Pasak Mindaugo Lingės, visame Vyriausybės priemonių plane didinti konkurenciją ir mažinti kainas vadinamieji kuponai arba vaučieriai kelia „daugiausia kontroversijų“.

„Nors ir „supakuota“ į modernų elektroninį pavidalą, vis tiek tai lieka sovietmetį menančiu reliktu, ar tai būtų vaučeriai, ar specializuotos parduotuvės, ar tai nuolaidos tam tikroms piliečių grupėms – tai yra sovietmečio palikimas. Ir jeigu yra nomenklatūrinio sovietinio renesanso požymių, tai tiems, kurie pasiilgę talonų, kuponų muilams ar žirneliams, kažin ar tai labai geras pavyzdys“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais M. Lingė.

Jis kartu pabrėžė, kad siūlomi kuponai nemažins maisto prekių kainų, todėl reikia konkrečiai nurodyti, kokių tikslų jais siekiama. Pasak patarėjo, siūloma iniciatyva yra veikiau smulkaus verslo, smulkių ūkininkų rėmimo klausimas, parama atskiroms socialinėms grupėms.

„Tai ir kalbėkime apie šituos tikslus. Bet jeigu norima vienu vaučeriu nušauti tris zuikius, skirtingų tikslų pasiekti, tai viskas gali baigtis niekuo. Ir ne paskutinėje vietoje turbūt yra rinkiminis tikslas (...) Iki rinkimų tos idėjos realizuoti nepavyks įstatymų pavidalu“, – aiškino M. Lingė.

Vis dėlto jis pridūrė, kad kalbant apskritai apie Vyriausybės priemonių paketą, jis tiesiogiai kainų nemažina, bet yra priemonių, kurios numatytos gerinti konkurencinei aplinkai, mažinti administracinę naštą – tai vertintina teigiamai.

Vyriausybė praėjusį trečiadienį patvirtino, kad pirmajame maisto kuponų sistemos etape galės dalyvauti tik šeimos, auginančios ikimokyklinio amžiaus vaikus, tačiau kuponai bus skirti tik vaikams. Dėl šios sistemos Vyriausybė dar turės kreiptis į Europos Komisiją.

Premjeras Saulius Skvernelis mano, kad Europos Komisija patvirtintų Vyriausybės siūlomą maisto kuponų idėją, nes ji mažintų atskirtį, remtų šeimas, sveiką mitybą bei smulkų verslą.

Premjeras akcentuoja, kad projektas yra bandomojo pobūdžio, nes jis apima tik vieną gyventojų grupę. Anot jo, šis projektas leis patikrinti, kiek paveikūs yra maisto kuponai.

Jei projektas pasiteisins, ateityje kuponai bus dalijami visiems gyventojams – per mėnesį žmogus galės įsigyti tris kuponus, jie suteiks 20 proc. nuolaidą nuo vieno kupono vertės. Tikėtina, kad vieno kupono vertė sieks 10 eurų, o nuolaida – 2 eurai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.