Stasys Jakeliūnas: mažesnė švediškų bankų koncentracija leistų apsisaugoti nuo krizių ateityje

Pasiūlymas, kad vienas iš dviejų švediškų bankų, kurie dominuoja Lietuvos finansų ir kredito rinkoje, turėtų būti parduotas, leistų mūsų šaliai stiprinti finansinį stabilumą ir apsisaugoti nuo galimų krizių ateityje, interviu laidai „Delfi diena“ sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Stasio Jakeliūno nuomone, jeigu Švedijoje prasidėtų nekilnojamojo turto krizė, tai neabejotinai paliestų šios šalies bankus ir pasekmės tiesiogiai persikeltų pas mus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasio Jakeliūno nuomone, jeigu Švedijoje prasidėtų nekilnojamojo turto krizė, tai neabejotinai paliestų šios šalies bankus ir pasekmės tiesiogiai persikeltų pas mus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-28 16:26

Jo manymu, jeigu Švedijoje prasidėtų nekilnojamojo turto (NT) krizė, tai neabejotinai paliestų šios šalies bankus ir pasekmės tiesiogiai persikeltų pas mus.

„Aš nesiūlau jų parduoti tuojau pat. Tačiau švediški bankai smarkiai prisidėjo prie prieš dešimtmetį Lietuvoje vykusios krizės ir diskutuoti apie jų koncentraciją rinkoje reikia jau dabar, nes krizės gali kartotis“, – pabrėžė S. Jakeliūnas.

Ekonomisto manymu, galima grėsmė Lietuvos finansams yra ta, kad Švedija nėra euro zonos šalis ir artimiausiu metu nesiruošia ja tapti. „Mano siunčiama žinia yra ta, kad Lietuva turi pakankamų kompetencijų užtikrinti savo finansinį stabilumą“, – sakė jis.

Banko „Swedbank“ atstovas Eltai teigė, kad bankas laikosi pozicijos politikų pasisakymų nekomentuoti.

SEB bankas taip pat nekomentavo, argumentuojant, kad klausimą komentuoja Lietuvos bankų asociacija.

ELTA primena, kad trečiadienį viešojoje erdvėje pasirodė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko S. Jakeliūno teiginiai, kad Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse Švedijos kapitalo bankų koncentracija yra per didelė, todėl vienas iš dviejų švediškų bankų – SEB arba „Swedbank“ – turėtų būti parduotas. Seimo narys Mykolas Majauskas tai pavadino kliedesiais, griaunančiais pasitikėjimą Lietuvos bankų sistema.

Seimo nario „valstiečio“ Stasio Jakeliūno komentaras apie tai, kad Švedijos bankų koncentracija Lietuvoje per didelė, todėl reikia SEB arba „Swedbank” banką parduoti, prieštarauja laisvosios rinkos ir ekonomikos principams, Eltai pateiktame komentare teigia Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius.

M. Zalatorius pabrėžia, kad sprendimus dėl privataus turto pirkimo bei pardavimo priima tik turto savininkai ar akcininkai, o teikiamos pastabos dėl koncentracijos yra diskutuotinos.

„Kalbant apie Lietuvos finansų rinką, mūsų žiniomis, ją prižiūrinčios atsakingos institucijos šiuo aspektu neturi priekaištų. Mums, bankų sektoriaus atstovams, labai keista girdėti, kai šalis, kurios bankininkystės tradicija ir praktika pasaulyje pripažįstama pavyzdine, iš Seimo tribūnų yra demonizuojama”, – sako M. Zalatorius.

Mindaugas Grinius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.