Įtakingi konservatoriai – už SGD laivo pirkimą, Eugenijus Gentvilas abejoja

Šią savaitę, pradedant Seime svarstyti Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laivo-terminalo „Independence“ pirkimą, įtakingi konservatorių ir „socialdarbiečių“ frakcijų nariai sako į laivo pirkimą žiūrintys pozityviai. Tuo metu Liberalų frakcijos lyderis Eugenijus Gentvilas abejoja.

SGD terminalą išpirkti reikėtų 2024 metų pabaigoje.<br>G.Pilaičio nuotr.
SGD terminalą išpirkti reikėtų 2024 metų pabaigoje.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 8:38 AM, atnaujinta Dec 3, 2018, 8:40 AM

Naujienų agentūrai ELTA E.Gentvilas sakė šiuo klausimu matantis didelį nenuoseklumą, nes buvo žadama, kad laivo saugumo dedamoji mažės, tačiau Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) nustatė priešingai.

„Ar yra aiški strategija dėl SGD terminalo išlaikymo dabar ir jo ateities? Akivaizdu, kad nėra, jei per mėnesį pasikeičia padėtis nuo mažėjimo didėjimo link. Ar neužsiiminėjame burtais apie tolimą ateitį? Turiu omeny, kad SGD terminalą išpirkti reikėtų 2024 metų pabaigoje, dar likę 6 metai. Mes dar tik 4 metus jį eksploatuojame, dar liko 6 metai iki sutarties pabaigos ir jau priiminėjame sprendimus. Man atrodo per daug skubota“, – kalbėjo opozicinių liberalų frakcijos lyderis.

Tuo metu „socialdarbiečių“ frakcijos narys Rimantas Sinkevičius sakė, kad iš esmės terminalo operatoriai ir ministras frakciją yra įtikinę, jog laivo pirkimas yra tinkamiausias sprendimas.

„Turėjome išvažiuojamąjį Ekonomikos komiteto posėdį į SGD terminalą ir turėjome aptarimą. Energetikos ministras, terminalo operatoriai mus įtikino, kad variantas pirkti pasibaigus nuomos sutarčiai yra pats tinkamiausias. Čia mano nuomonė. O komitete, kai buvome išvykę, lyg kitų nuomonių ir nebuvo išsakyta, bet ne visi komiteto nariai buvo. Kokią nuomonę susidarys po to, kai bus pristatyta, atsakyta į daugelį į klausimų, man sunku pasakyti“, – sakė R.Sinkevičius.

Jis taip pat teigė matantis perspektyvų platesnei dujų rinkai.

„Visumoje dujų panaudojimo perspektyva Europoje augs. Kai turėsime jungtį su Lenkija, kai pradėsime užpildyti laivus, kurie naudos SGD kaip kurą, kai pradėsime dujas platinti sunkvežimiams kaip kurą, tai rinka padidės, o išlaikymo kaštai mažės“, – akcentavo R.Sinkevičius.

Tuo metu konservatorius, buvęs premjeras Andrius Kubilius sakė, kad frakcija dėl laivo pirkimo „ypatingų klausimų neturi“.

„Mes esame už terminalą ir džiaugiamės, kad jis yra, ir tai leidžia mums pirkti dujas pasaulinės rinkos kainomis. Tai leido pakovoti su „Gazprom“ monopoliu. Terminalo strateginė svarba iš tikrųjų yra jau seniai įrodyta, o tai, kad jį išlaikyti kainuoja ir kad reikia ieškoti būdų kaip išlaikymo kaštus mažinti, tas natūralu. Jei Vyriausybė yra paskaičiavusi, kad taip kaštai mažės, tai mes už“, – sakė A.Kubilius.

Kaip ELTA jau rašė, tarptautiniai ekspertai, įvertinę, ar Lietuvai ekonomiškai labiau apsimoka nupirkti, ar toliau nuomotis Klaipėdos uoste esantį SGD laivą-saugyklą, pateikė išvadą, kad Lietuvai po 2024 metų labiausiai verta jį nusipirkti.

Buvo vertinami trys scenarijai: SGD terminalo įsigijimas po 2024 metų, nuomos sutarties pratęsimas 10 metų ir 20 metų.

Skaičiuojama, kad SGD laivo-saugyklos įsigijimo sąnaudos gali siekti 121-160 mln. eurų. Nuomos sąnaudos siekia 25-35 mln. eurų per metus, atsižvelgiant į tai, kuriam laikotarpiui būtų pratęsta nuoma.

Lapkričio pabaigoje Vyriausybė pritarė, kad laivą naudingiausia būtų pirkti. Su šiuo sprendimu susiję reikiamų teisės aktų pakeitimai dabar bus svarstomi Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.