Šaltą dušą „Palangos bobutėms“ pajus ir poilsiautojai – gavo galvos skausmą keliančią pareigą

Vyriausybė kurpia planus, pagal kuriuos trumpalaikės nuomos verslu su patentu užsiimantys asmenys savo nuomininkams privalės gaminti ir pusryčius. Jei tokie nuomotojai pusryčių nenori ar negali gaminti, jie turėtų dirbti ne pagal verslo liudijimą, o mokėti mokesčius nuo gautų už nuomą pajamų. Finansų ministerija aiškina, kad verslininkai pernelyg nerimauja. Esą dabar esantys verslo liudijimai tiesiog tikslinami, tačiau aiškėja, kad patikslinimai situaciją iš esmės keis.

Valdžios planai Palangos nuomotojams kelia nerimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Valdžios planai Palangos nuomotojams kelia nerimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Valdžios planai Palangos nuomotojams kelia nerimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Valdžios planai Palangos nuomotojams kelia nerimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Žygintas Abromaitis, Marija Gabrienė, LRT TV naujienų tarnyba, lrt.lt

Dec 3, 2018, 10:31 AM, atnaujinta Dec 3, 2018, 10:34 AM

Irena Palangoje kambarius nuomoja beveik keturis dešimtmečius. Žmonės esą džiaugiasi, kad atvykę gali patys pasigaminti maisto ir pailsėti kurorte. Palangiškė pasakoja, kad tai jai yra svarbiausias pragyvenimo šaltinis. Irena, kaip ir daugelis kitų smulkiųjų verslininkų, kambarius nuomoja su verslo liudijimu. Kitaip pasakius, moka fiksuotą mokestį neatsižvelgiant į pajamas.

Todėl valdžios planai Palangos nuomotojams kelia nerimą. Parengtuose projektuose siūloma, kad su gyvenamųjų patalpų nuomos verslo liudijimais nebebūtų galima teikti trumpalaikės nuomos.

Kitas galimas verslo liudijimas – Apgyvendinimo paslaugų, tačiau jis taikomas kaimo turizmui, nakvynei ir pusryčiams. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, jeigu išsinuomotumėte būstą atostogoms Palangoje, jums kasryt turėtų būti tiekiami pusryčiai.

„Tai būtų sudėtinga. Šalia visų paslaugų, ką mes patys darome, dar ir žmonėms ruošti pusryčius, čia jau reikia papildomų jėgų. Čia ne taip paprasta. Galų gale, žmonės gyvena visiškai skirtingi, poreikiai skirtingi, tai ką, kiekvienam kambariui vis kitus pusryčius?“, – klausė verslininkė Irena Švanienė.

Smulkieji verslininkai, užsiimantys nuoma, svarsto, jeigu ryšis netiekti pusryčių, ar privalės nuo uždirbtų pinigų mokėti Gyventojų pajamų mokestį. Tai esą taptų didele finansine našta. Finansų ministerija aiškina, kad pakeitimai tik techniniai.

„Tie nuogąstavimai, kuriuos mes kartais girdime, kad šis pokytis reiškia, jog gyventojas nebegalės vykdyti trumpalaikės nuomos su verslo liudijimu, tikrai nepagrįsti. Turinio šis pakeitimas nepakeičia, jis tik išgrynina EVRK porūšius“, – aiškino finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė.

Tačiau Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentės Daivos Čibirienės teigimu, turinys keičiasi. Po pokyčių liksiantis nuomai skirtas verslo liudijimas apibrėžiamas kaip „apgyvendinimo paslaugos“, kur aiškiai išskiriama – „nakvynės ir pusryčių paslaugos“. Esą čia svarbiausias žodis „ir“.

„Jeigu jo nebūtų ir apskritai, kas parašyta skliausteliuose, išbraukta, nuogąstavimų nebūtų. Dabar yra nuogąstavimai, kad įgyvendinus teisės aktą pasirodys toks paaiškinimas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos, kad iš tikrųjų verslo liudijimas, jeigu tai yra apgyvendinimo paslaugos be pusryčių, negalioja. Visos „Palangos bobutės“, kurios teikia nuomos paslaugas be pusryčių, nebegalės naudotis verslo liudijimais“, – kalbėjo D.Čibirienė.

Smulkieji verslininkai aiškina, kad verslo liudijimų pokyčiai bus naudingi viešbučiams. Esą naudodamiesi tokiomis internetinėmis platformomis kaip booking.com ar airbnb.com patalpų nuomotojai viešbučiams sudaro konkurenciją. Tačiau, pasak Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės, permainų siekta ne dėl konkurencijos, o dėl turizmo statistikos.

„Jau kokie treji metai bandome pakeisti tą vieną kodą, per kurį yra išduodami verslo liudijimai užsiimantiems ilgalaike nuoma, trumpalaike nuoma, patalpų nuoma per vieną kodą. Paaiškėjo, kad mes nebeturime skaičių, kiek į Lietuvą atvažiuoja turistų“, – sakė E.Šiškauskienė.

Turizmo departamentas skaičiuoja, kad šįmet daugiausia turistų atvyko iš Vokietijos, dešimtuke yra netgi amerikiečiai, keliauja ir skandinavai. Pastebima, kad jeigu atvykstama verslo reikalais, pasirenkami viešbučiai, o jeigu atostogauti – didelė dalis naudojasi nuomotojų paslaugomis. Tačiau šie esą neteikia statistikos.

„Neturėdami objektyvių duomenų negalime realiai pagrįsti turizmo sukuriamos naudos ekonomikai. Pateikiame neteisingą informaciją tarptautinėms organizacijoms, klaidiname investuotojus, nes rodome mažiau, nei yra iš tikrųjų“, – kalbėjo Turizmo departamento Likvidacinės komisijos pirmininkė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Verslo liudijimų pokyčiai įsigaliotų nuo kitų metų liepos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.