Artėja svarbus OPEC susitikimas: kokių naftos kainų tikėtis?

Dar prieš porą mėnesių analitikai laukė 100 JAV dolerių už barelį siekiančios naftos kainos, tačiau, pasiekusi pastarųjų trejų metų piką, per porą mėnesių kaina sumažėjo beveik trečdaliu.

Investuotojų akys nukreiptos į ketvirtadienį vyksiantį OPEC susitikimą.<br>Scanpix nuotr.
Investuotojų akys nukreiptos į ketvirtadienį vyksiantį OPEC susitikimą.<br>Scanpix nuotr.
 Didelės naftos atsargos yra galvos skausmas OPEC, kuri 2016-ųjų sausį drauge su Rusija sutarė sumažinti naftos gavybą, idant išnaudotų naftos perteklių ir stabilizuotų bei padidintų kainas.<br>Scanpix nuotr.
 Didelės naftos atsargos yra galvos skausmas OPEC, kuri 2016-ųjų sausį drauge su Rusija sutarė sumažinti naftos gavybą, idant išnaudotų naftos perteklių ir stabilizuotų bei padidintų kainas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 5, 2018, 2:08 PM

Kritimą lėmė sparčiai augusi JAV skalūnų naftos pasiūla bei didesni nei tikėtasi Irano naftos kiekiai. Investuotojų akys nukreiptos į ketvirtadienį vyksiantį OPEC (Naftą eksportuojančių šalių organizacija – LRT.lt) susitikimą. Jame bus sprendžiama, ar dar labiau mažinti gavybą ir taip auginti kainas, ar palikti status quo, ar padidinti naftos gavybą, kad JAV neužimtų didesnės rinkos dalies.

Dar spalio pradžioje analitikai svarstė, ar naftos kainos pasieks 100 JAV dolerių už barelį ribą. Tuomet vožtuvas atsivėrė, ir nuo to laiko naftos kainos ėmė kristi, prarasdamos beveik trečdalį savo vertės per maždaug aštuonias savaites, rašo „The Wall Street Journal“. Pastarųjų trejų metų piką pasiekusi šių metų rugsėjį (82 JAV doleriai), kaina per porą mėnesių krito iki 59 JAV dolerių už barelį.

Šį virsmą sukėlė sparčiai auganti JAV naftos gavyba, didesni nei tikėtasi Irano naftos kiekiai, nepaisant JAV sankcijų. Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, kad naftos atsargos Tarptautinėje ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje viršys savo penkerių metų vidurkį. Jei jos ir toliau augs, atsiras dar didesnis spaudimas kainų kritimui.

Ant svarstyklių – kainos ir pasiūlos augimas

Amerikos gavybos augimas pralenkė turimos infrastruktūros, reikalingos eksportui, galimybes, o tai sudarė spaudimą WTI naftos kainos mažėjimui. Tačiau WTI ir Brent naftos kainos gali suvienodėti kitų metų pabaigoje, kuomet pradės veikti papildoma eksportui reikalinga infrastruktūra, ypač Permo (Vakarų Teksaso) baseine.

Minėtame baseine, kaip rašo „The Wall Street Journal“, pradės veikti trys nauji naftotiekiai, kurių bendri pajėgumai sieks 1,8 mln. barelių naftos per dieną ir bus nukreipti į lokaciją, iš kurios keliauja daugiausia JAV naftos žaliavos eksporto. Panašų kiekį naftos per dieną išgauna, pavyzdžiui, visa Norvegija ar Kazachstanas.

Didelės naftos atsargos yra galvos skausmas OPEC, kuri 2016-ųjų sausį drauge su Rusija sutarė sumažinti naftos gavybą, idant išnaudotų naftos perteklių ir stabilizuotų bei padidintų kainas. Dvejus metus OPEC strategija veikė, tačiau kainų kritimas liudija – dabar organizacijos pastangos nebeduoda vaisių.

Todėl investuotojų, analitikų akys neišvengiamai krypsta į ketvirtadienį vyksiantį OPEC susitikimą, kuriame dalyvaus ir keletas OPEC nepriklausančių šalių. Tarp jų – Rusija, Meksika, Kazachstanas, Azerbaidžanas. Tiesa, po Vladimiro Putino pasisakymo, esą su Saudo Arabija G20 susitikime pavyko sutarti ir toliau riboti naftos gavybą, kaina šiek tiek pakilo, tačiau išlieka nepastovi. Numanoma, kad kainos išliks nepastovios iki OPEC susitikimo, kai paaiškės, ar kartelis yra pasirengęs patraukti dar daugiau naftos iš rinkos.

Ko ekonomistai tikisi iš OPEC

„Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis sako manantis, kad ketvirtadienį bus sutarta nedidinti pasiūlos, įšaldyti gavybą dabartiniame lygyje.

„Susitarimas išlaikyti gavybą dabartiniame lygyje reikštų, kad, šiek tiek augant naftos paklausai, nesusidarytų pernelyg didelis naftos perteklius. To gali užtekti, kad naftos kaina stabilizuotųsi“, – kalba N. Mačiulis.

Pasak pašnekovo, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad tai nėra tik OPEC susitarimas: „OPEC savo galią labai prarado, išaugus pasiūlai iš JAV, tad vien OPEC turi mažiau įtakos naftos pasiūlos ir kainų reguliavimui. Dėl to labai norima tartis kartu su Rusija, Meksika, dar kai kuriomis valstybėmis, kurios drauge tiekia apie 40 proc. pasaulio naftos ir turi šiek tiek didesnį svorį.

Tačiau turint mintyje, kaip sparčiai auga skalūnų naftos gavyba, galimybės labai sumažinti naftos pasiūlą yra smarkiai ribotos, o 100 JAV dolerių už barelį yra iš fantastikos srities. Labiausiai tikėtina, kad naftos kainos išliks dabartiniame lygyje. Ypač mažai tikėtinas naftos kainų didėjimo scenarijus, turint mintyje didėjančią naftos pasiūlą iš kitų pasaulio regionų bei taip sparčiai, kaip buvo tikimasi, neaugančią naftos paklausą.“

Finansų analitikas Marius Dubnikovas pažymi, kad Rusijos ir Saudo Arabijos diskusija G20 susitikime parodė, jog šalys yra pasirengusios išlaikyti dabartinį ribotos gavybos susitarimą.

„Dabar pasaulis yra padalytas tarp dviejų naftos išgavėjų – Saudo Arabijos, Rusijos ir JAV. Rusija ir Saudo Arabija yra suinteresuotos aukšta naftos kaina, JAV – atvirkščiai. Taip yra dėl keleto priežasčių: tikimasi, kad taip pavyks šiek tiek suvaldyti infliaciją JAV, pigia nafta galima pratęsti ekonominį ciklą, išlaikyti gerus įmonių rezultatus. Žinoma, patys išgavėjai tiek pat žemomis kainomis nėra suinteresuoti.

Labiau tikėtina, kad OPEC bus tariamasi dėl gavybos mažinimo, nes OPEC yra suinteresuotas parodyti savo galią. Tačiau yra vienas netikėtumo faktorius – reikia nepamiršti, kad JAV nesureagavo į Saudo Arabijos nuodėmes nužudant žurnalistą, buvo apeliuota į ekonominius santykius. Gali būti, kad tai – konspiracijos teorija, tačiau gali būti ir taip, kad JAV politikai padarys įtakos Saudo Arabijos pozicijai derybose“, – kalba M. Dubnikovas.

Pašnekovas pastebi, kad OPEC nenori užleisti JAV dar didesnės naftos rinkos dalies, tačiau jai reikalinga ir kuo didesnė naftos kaina. „Ar jiems pavyks susitarti – didžiulis klausimas. Atsakymas į klausimą dėl OPEC sprendimų scenarijaus tarsi ir galėtų būti status quoišlaikymas, tačiau naftos rinka tokia nebūna, ji yra labai dinamiška“, – sako jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?