Kaziuko mugėje Gariūnų prekės akių nebebadys

Tradicinės Kaziuko mugės kitų metų pavasarį Vytenio Urbos įmonė „Vikšris“ nebeorganizuos. Tuo užsiims konkursą laimėjusi bendrovė „Concept Events & Media“. Jos atstovai žada užtikrinti prekybos vietų įsigijimo skaidrumą ir atsigręžti į paveldą.

Pastaraisiais metais pirkėjai vis dažniau paburnodavo, kad Kaziuko mugė yra virtusi dar vienu įvairių prekių turgumi.
Pastaraisiais metais pirkėjai vis dažniau paburnodavo, kad Kaziuko mugė yra virtusi dar vienu įvairių prekių turgumi.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2018, 9:51 AM

Kaziuko mugė, reprezentacinis lietuvių tautinio paveldo renginys, kasmet į Vilnių pritraukia apie pusę milijono lankytojų.

„Todėl kiek įmanoma atidžiau atrinksime pardavėjus, įsitikinsime, kad jų siūloma produkcija atitinka reikalavimus mugei, galiausiai tai turi būti renginys, kuris vienija tautinio paveldo produktų kūrėjus iš visos šalies“, – sakė sakė įmonės „Concept Events & Media“ direktorė Vaiva Jozaitytė.

Pirmenybė – paveldui

Kitąmet 416-oji Kaziuko mugė vyks kovo 1–3 dienomis.

Numatyta, kad Vilniaus senamiesčio erdvė, kurioje, kaip įprasta, prekiauja tik tautinio paveldo produktų sertifikatus turintys tautinio paveldo produktų kūrėjai, bus didesnė: iki šiol jie buvo įsikūrę Gedimino prospekto dalyje nuo Katedros aikštės iki sankryžos su Vilniaus gatve bei T.Vrublevskio gatvėje, o kitais metais jiems prekybos vietas bus siūloma įsigyti ir Šventaragio gatvėje.

Mugės prekybininkų registracijos metu tautinio paveldo produktų sertifikatus turintiems tautinio paveldo produktų kūrėjams bus teikiama pirmenybė ir kitose prekybos zonose. Jos išsidėstys Barboros Radvilaitės, Maironio, Pilies, Didžiojoje, Vokiečių gatvėse.

„Dalyvių prašysime pateikti asortimento ir prekybinio išdėstymo nuotrauką, į kurią atsižvelgs komisija.

Vėliau ši nuotrauka taps pagrindu sutarčiai sudaryti ir prekybos mugėje leidimui išduoti“, – sakė mugės organizatorė.

Dalyvius atrinks komisija

Užregistravusius prekybininkus vertins specialiai suformuota komisija, su kurios pagalba bus siekiama užtikrinti ypač atidžią prekybininkų ir jų siūlomų prekių atranką.

„Į komisiją pakviesime atstovus iš Žemės ūkio ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės bei tradiciniams menams ir amatams atstovaujančių asociacijų, gildijų, kurie geriau nei bet kas kitas gali padėti atrinkti, kurie amatininkai, kūrėjai, gamintojai verti prekiauti patraukliausiose vietose arba apskritai dalyvauti mugėje“, – sakė V.Jozaitytė.

„Džiaugiuosi, kad savivaldybės nesitaikstymas su aplaidžiai organizuota Kaziuko muge davė rezultatų – iš keturių konkurse dalyvavusių renginių organizavimo įmonių turime laimėtoją, kuris pasiūlė išsamiausią ir atsakingiausią šios tradicinės šventės organizavimo modelį.

Būsimo Kaziuko mugės organizatoriaus pasiūlyta kaina prekybininkams už šventės plotus yra logiška, ji užtikrina, kad jokios papildomos oficialios ar neoficialios rinkliavos nebus renkamos“, – sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Vietas pardavinės skaidriai

Prekybininkams bene aktualiausia naujovė, į kurią investuos ir įgyvendins naujieji organizatoriai, – elektroninė Kaziuko mugės prekybos vietų pardavimo sistema.

Ji reikalinga tam, kad prekybos vietų pardavimas vyktų skaidriai ir efektyviai.

Nustatyta kvadratinio metro kaina prekybos plotui trims dienoms – 36,30 euro.

Minimalus prekybvietės plotas – 2 kvadratiniai metrai, tačiau neatmetama galimybė leisti ją dalytis dviem smulkiems prekybininkams.

Be to, organizatoriai svarsto tam tikrose senamiesčio erdvėse pasiūlyti prekybos plotų už mažesnę kainą.

Išimtys prekybos vietos mokesčiui, kaip ir iki šiol, bus taikomos socialinių įmonių, neįgaliųjų organizacijų ir įstaigų, tradicinių Lietuvoje religinių ir vienuolių atstovams, Vilniaus dailės akademijai, menų kolegijoms ir meno mokykloms, jeigu prekiaus jų studentai ir moksleiviai savo pagamintais gaminiais.

Išvardytiems prekeiviams vietos bus skiriamos sumokėjus tik vietinę rinkliavą už leidimo prekiauti išdavimą, nerenkant papildomų mokesčių. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.