Nuo sausio – elektros ir dujų kainų šuolis

Keletą pastarųjų metų energijos ištekliai tik pigo, bent jau gyventojams. Bet nuo 2019-ųjų ir jiems teks mokėti kur kas daugiau nei dabar.

Nuo ateinančių metų sausio mėnesio daugiau negu dešimtadaliu brangiau teks mokėti ir už dujas, ir už elektrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo ateinančių metų sausio mėnesio daugiau negu dešimtadaliu brangiau teks mokėti ir už dujas, ir už elektrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-05 12:16, atnaujinta 2018-12-06 10:25

Vyriausybė šią savaitę dar mėgino tartis, ar įmanoma išvengti staigaus kainų padidėjimo. Tačiau buvo tik konstatuota, kad jokių svertų nebeliko. Todėl Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) vakar patvirtino tokias elektros ir dujų kainas 2019 metams, kurios vartotojų tikrai nenudžiugins.

Elektra. Nuo kitų metų buitiniams vartotojams vieno laiko zonos standartinis tarifas kils 15 proc. – elektra kainuos 13 centų už kilovatvalandę (kWh). Dieninis tarifas sieks 14,3 cento už kWh, naktinis – 10 centų už kWh.

Plano „Namai“ pastovi dedamoji nebrangs ir toliau kainuos 3 eurus per mėnesį.

Tačiau šiems vartotojams vienos laiko zonos tarifas augs 17,5 proc. – iki 11,4 cento už kWh, dviejų laiko zonų dieninė dedamoji – 20,4 proc. – iki 12,4 cento už kWh.

Naktinė dedamoji brangs 11,1 proc. ir sieks 9 centus už kWh.

Plano „Namai plius“ pastovios dedamosios kaina taip pat išliks tokia pat – 6 eurus per mėnesį.

Užtat vienos laiko zonos tarifas pakils 18,5 proc. ir sudarys 10,9 cento, dviejų laiko zonų dedamoji brangs 20,4 proc. – iki 11,8 cento, naktinė pakils 11,5 proc. – iki 8,7 cento už kWh.

Dujos. Gamtinių dujų kaina visų grupių vartotojams (tiek suvartojantiems iki 300 kubinių metrų dujų per metus, tiek daugiau) išaugs tiek pat – 7 centais už kubinį metrą.

„Kaina didės kiekvienai grupei atitinkamai nuo 12 iki 17 proc. Pirmosios grupės tarifas išaugs nuo 0,59 euro iki 0,66 euro už kubinį metrą. Antrosios grupės vartotojams, kurie dujas naudoja namams šildyti, jis išaugs nuo 0,39 iki 0,46 euro už kubinį metrą“, – tvirtino VKEKK narys Renatas Pocius.

Priežastys. Anot R.Pociaus, pastaraisiais mėnesiais energijos kainos, kilusios nuo pavasario, jau stabilizavosi, bet prognozuoti, kiek jos augs kitais metais, sunku.

„Elektros kaina priklauso nuo daugelio objektyvių priežasčių, pavyzdžiui, hidrometeorologinių. Jei kitąmet klimato sąlygos bus palankesnės, tikėtina, kad tokio augimo nebus“, – svarstė VKEKK narys.

Elektra „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje šiais metais brango net šešis mėnesius iš eilės – nuo balandžio iki rugsėjo. Per tiek laiko jos kaina pakilo net 47 procentais, tačiau spalį, palyginti su rugsėju, jau smuktelėjo 6 proc. – iki 55,68 euro už megavatvalandę.

Tuo metu buvo remontuojama „NordBalt“ jungtis, todėl į Lietuvą nebuvo tiekiama energija iš Švedijos.

Tiesa, lapkričio mėnesį biržoje elektra vėl pabrango iki maždaug 60 eurų už megavatvalandę. Tai lėmė menkas kritulių kiekis ir atšalę orai, dėl kurių daugiau energijos regione pradėta gaminti iš brangesnio iškastinio kuro.

Savo ruožtu dujų kaina Europos biržose šiemet irgi gerokai pasistiebė. Anot VKEKK nario R.Pociaus, jei Seime bus priimti atitinkami sprendimai dėl „Litgas“ schemos pakeitimų ar Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo, gyventojams kainos galėtų sumažėti nebent nuo kitų metų liepos.

Skaičiai. Tuo metu „Lietuvos energijos tiekimo“ generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas sakė, kad gamtinės dujos pabrangs mažiau, nei prognozuota, nes buvo sumažinta reguliuojamoji skirstymo paslaugos kaina.

„Pastarosiomis dienomis „Energijos skirstymo operatoriui“ pakoregavus reguliuojamų skirstymo paslaugų kainą, perskaičiavome ir turime galutinį rezultatą, kad vartotojams kaina kyla ne 8–9, kaip buvo planuota, bet 7 centais.

Žvelgiant į procentus tas padidėjimas gal atrodo didelis. Tačiau didžioji dalis namų ūkių, kurie dujas vartoja maistui gaminti, dėl didesnių kainų patirs apie 0,4 euro papildomų išlaidų per mėnesį.

Tiems, kurie šildosi būstą, augimas sudarys maždaug 90–100 eurų per metus, ekonomiškuose būstuose – galbūt 50–60 eurų per metus. Tai nėra drastiškas augimas įvertinus visą suvartojimą“, – aiškino M.Mikalajūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.