S. Jakeliūnas krizės tyrime nusitaikė ir į prezidentę: „Klausimai jai bus konkretesni nei kitiems“

„Nusprendėme raštu dėl krizės kreiptis ir į prezidentę, tačiau jai klausimai bus konkretesni nei kitiems“, – taip trečiadienį po uždaro Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdžio, tiriančio prieš dešimtmetį vykusios krizės priežastis, teigė komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

BFK atliekamą tyrimą ketinama baigti iki 2019 metų balandžio vidurio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
BFK atliekamą tyrimą ketinama baigti iki 2019 metų balandžio vidurio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-05 10:25

Tiesa, paklaustas, kodėl į prezidentę, kitaip nei į kitus komitete dalyvavusius pašnekovus, bus kreipiamasi raštu, o ne susitinkant gyvai, S.Jakeliūnas atsakė, kad „pagrindo organizuoti susitikimą gyvai nėra, nes toks kvietimas gali būti vertinamas kaip kažkoks šou“.

Apibendrino informormaciją

Jo teigimu, posėdžio metu buvo apibendrinti iki šiol vykę posėdžiai ir aptarti žingsniai, kuriais komisija judės toliau.

„Mes apibendrinome tuos pokalbius ir nusprendėme, kad tokių atvirų, kuriuose fiziškai dalyvavo žmonės, pakanka. Toliau raštu kreipsimės į dar kelis pareigūnus.

Nusprendėme, kad klausimus pateiksime buvusiam LB valdybos pirmininkui Reinoldui Šarkinui, buvusiam finansų ministrui Algirdui Šemetai. Taip pat raštu kreipsimės ir į prezidentę Dalią Grybauskaitę“, – vardijo S.Jakeliūnas, pridurdamas, kad klausimai prezidentei bus pateikti jau kitos savaitės trečiadienį.

Paklaustas, ką BFK siekia sužinoti iš prezidentės, S.Jakeliūnas atsakė, kad D.Grybauskaitės bus klausiama apie komercinių bankų įtaką Lietuvos ekonomikai prieškriziniu laikotarpiu ir jau krizei įsibėgėjus. Taip pat bus prašoma jos vertinimo dėl LB veiksmų prižiūrint visą bankų veiklą.

„Klausime, ar prezidentei buvo žinoma apie „Snoro“ būklę. Banko uždarymas buvo galimai pavėluotas, jis padidino reikšmingus vidinius nuostolius valstybei ir kreditoriams.

Taip pat tema bus apie skolinimą, pradedant prezidentės pareiškimu, kad, jei valstybė skolinasi iš TVF, neva ji yra impotentiška. Turint omeny, kad aštuonios šalys kreipėsi Europos Komisiją ir TVF, klausimas, ar tas teiginys pačiai prezidentei atrodo korektiškas ir adekvatus“, – sakė BFK pirmininkas.

Jis teigė pasiteirausiąs ir apie prezidentės požiūrį į skolinimąsi, už kurį palūkanas mokame iki pat šiandien.

Apklaustuosius vertina įvairiai

Paklaustas, kaip vertina iki šiol buvusius pareiškimus komitete, S.Jakeliūnas teigė dalyvavusius asmenis vertinantis nevienodai.

„Vertinu gana įvairiai. Kai kurie liudijimai buvo gana profesionalūs ir atviri, pavyzdžiui, Andriaus Kubiliaus bei Vito Vasiliausko.

Tačiau, kai kurie buvo labiau diplomatiški ir kalbama per daug nesigilinant į tas aplinkybes, pavyzdžiui, buvusio finansų ministro Rimanto Šadžiaus.

Na, apie Ingridą Šimonytę galima kalbėti atskirai, jos stilius, koks buvo, ir yra toks, kokį ji demonstruoja viešai“, – aiškino S.Jakeliūnas.

BFK atliekamą tyrimą ketinama baigti iki 2019 metų balandžio vidurio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.