Tradicijos nelūžta: pažadėtų linksmybių stotyje – nė kvapo

Mero Remigijaus Šimašiaus vienu rinkimų kozirių turinčiame tapti geležinkelio stotyje įkurtame kitokių Kalėdų miestelyje – liūdesys. Nėra nei pirkėjų, nei linksmybių. Prekeiviams telieka trintis pakampėmis.

Uoliai reklamuotas šventinis Kalėdų miestelis geležinkelio stotyje visą šią savaitę buvo tuščias, į jį retkarčiais užklysdavo tiktai atsitiktiniai praeiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Uoliai reklamuotas šventinis Kalėdų miestelis geležinkelio stotyje visą šią savaitę buvo tuščias, į jį retkarčiais užklysdavo tiktai atsitiktiniai praeiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuobodžiaujantys prekeiviai (iš kairės) Arnoldas, Donata, Daiva, Greta ir Vytautas nežino, kodėl nesulaukia pirkėjų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuobodžiaujantys prekeiviai (iš kairės) Arnoldas, Donata, Daiva, Greta ir Vytautas nežino, kodėl nesulaukia pirkėjų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Ant vieno stoties Kalėdų miestelio vagono šviečia iškalbingas užrašas „Sudie“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ant vieno stoties Kalėdų miestelio vagono šviečia iškalbingas užrašas „Sudie“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viliamasi, kad perone išrikiuoti jūriniai konteineriai atgis bent savaitgalį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viliamasi, kad perone išrikiuoti jūriniai konteineriai atgis bent savaitgalį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 9:39 AM, atnaujinta Dec 10, 2018, 10:14 AM

Kai Kalėdų švenčių Vilniuje rengėjai paskelbė, kad sostinės žemėlapyje atsiranda nauja linksmybių vieta, atrodė, kad ji lankytojų skaičiumi pralenks tradicines.

Juolab kad netradicinį, nepriklausomą ir kitais skambiais epitetais apdalintą Kalėdų miestelį geležinkelio stotyje rengė savivaldybė, „Lietuvos geležinkeliai“, neįprasta Vilniaus reklama išgarsėjusi turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“, vienas iš užeigų tinklo „Keulė Rūkė“ buvusių bendraturčių Dominykas Čečkauskas.

Tačiau net tarptautinius šurmulius G tašku ar Rusijos ir Amerikos prezidentų Vladimiro Putino bei Donaldo Trumpo bučiniu sugebantys sukelti Kalėdų miestelio geležinkelio stotyje organizatoriai bejėgiai.

Nors Vilniaus valdžia stočiai piešia šviesią ateitį, atvykti linksmintis į ją norinčių nedaug.

Atidarė ir iškart užmiršo

Geležinkelio muziejuje šviečia lempučių girliandos, jomis apkarstytas garvežys ir seni vagonai. Regis, geležinkelininkų kranas kelia Kalėdų eglę, įvairi jų technika kuria netradicinę atmosferą.

Bet lankytojų – vos vienas kitas. Nuobodžiaujantys maisto vagonėlių prekeiviai Greta, Donata, Daiva, Vytautas ir Arnoldas pripažino, kad pirkėjų nesitiki sulaukti.

Nesvarbu, kad Kalėdų miestelis geležinkelio stotyje atidarytas jau prieš savaitę, praėjusį penktadienį.

Prietemoje tuščio Kalėdų miestelio scenose triūsė įrangą montuojantys specialistai. Čia vyko ir vyks koncertai, spektakliai, tik ar daug į juos susirinks žmonių?

Įrašyta tarp 12 ambicijų

Žmonių buvo tiktai per Kalėdų miestelio atidarymą, dar šiek tiek – praėjusį savaitgalį.

Paskui vilniečiai ir miesto svečiai nepriklausomą miestelį „Šv.Stotis“ užmiršo.

Šios savaitės viduryje lankantis žurnalistams tik du vaikinai, pastebėję Geležinkelio gatvėje šviečiantį užrašą „Stotis“, trumpam juo susidomi.

Akivaizdu, kad smalsautojai – ne vilniečiai. Bet ir jie į Kalėdų miestelį neužsuka, supratę, kad geležinkelio stotis, kurios turbūt ieško, yra toliau.

Tad Kalėdų miestelyje ant vieno seno vagono išvingiuotas neoninis užrašas „Sudie“, galima sakyti, pataikė kaip pirštu į akį. Atsitiktiniai praeiviai čia ilgai neužsibūna.

Nieko nuostabaus nebent tai, kad toks Kalėdų miestelis įkurtas šįmet. Tereikia paskaityti antrai kadencijai svajojančio meru būti išrinkto R.Šimašiaus pažadus.

Tarp 12 užmojų yra ir „Geležinis Vilnius“. Taip pavadintame strateginiame bloke žadama, kad stoties rajonas virs šiuolaikinės miesto kultūros centru su neformalia dvasia, gatvės menu, pramonės objektų virsmu kultūros, kūrybos ir pramogų erdvėmis.

Žadama radikaliai atnaujinti stoties ir Naujininkų rajonus ir juos glaudžiau sujungti su Senamiesčiu.

Pilstė tiktai karštą vyną

Nesulaukę pirkėjų, kad sutrumpintų nuobodžias valandas, susibūrę maisto vagonėlių prekeiviai sakė nesuprantą, kodėl taip mažai lankytojų.

Tarkim, Arnoldui pavyksta parduoti tik tradicinius suvožtinius, bet ir tų nedaug.

Perone sustatyti jūriniai konteineriai vis dar uždaryti. Tikimasi, kad jie atgis tik per šį savaitgalį vykstančią mugę.

Tuo metu praėjusį savaitgalį vagone-restorane pilstė tik karštą vyną. Už vienkartinę stiklinę vyno – 3 eurai. Užsukusiems su vaikais vilniečiams čia nebuvo ką veikti.

Ne visi ryždavosi užsukti

Kalėdų miestelis geležinkelio muziejuje – ta vieta, kurios prieš porą dešimtmečių vengdavo daugelis vilniečių.

Tarp geležinkelio bėgių, žargonu vadinamų „otstoiniku“, maukdavo alų neaiškios kompanijos.

Šalia kiaurą parą atviromis durimis laukdavo nemokamas tualetas, į kurį taip pat ne kiekvienas drįsdavo užeiti. Jį stoties čiabuviai vadindavo „golubaja ustrica“ (liet. „žydroji austrė“).

Pavargėliai sugebėdavo įsiropšti į vagonus, stovinčius ant atsarginių bėgių, ir ten sulaukti ryto.

Prostitutės klientų laukdavo geležinkelio stoties bare, o benamiai drąsiai įsitaisydavo prie radiatorių laukimo salėse.

Aplankė tradicines vietas

„Sunku žmonėms keisti maršrutą, kuriuo per 50 metų įprato keliauti per šventes“, – svarstė vienas Kalėdų miestelio „Šv.Stotis“ kūrėjų D.Čečkauskas.

D.Čečkauskui nepasirodė, kad ir Katedros ir Rotušės aikštėse, kurios daug metų buvo įtraukiamos į tradicinius maršrutus per šventes, būtų labai daug žmonių.

Jis taip pat abejoja, ar vilniečiai ir miesto svečiai nenoriai užsuka į jo kurtą Kalėdų miestelį dėl geležinkelio stoties, kuri anksčiau pelnė prastą vardą.

D.Čečkausko nuomone, iki Kalėdų linksmybių dar per anksti. Vis dėlto ir kitais metais jis miestelį geležinkelio stotyje ketina pradėti kurti jau lapkričio pabaigoje.

Kvies įvairius menininkus

Kalėdų miestelis stotyje rengiamas pirmą kartą. D.Čečkauskas sakė, kad sumanymą pasiskolino iš Berlyno, kur kiekvienais metais rengiamas alternatyvus Kalėdų miestelis ir mugė.

Anot užeigų tinklo „Keulė Rūkė“ buvusio bendraturčio, tai projektas, orientuotas į jaunus žmones, labiau į ateitį nei į tradiciją.

Stotyje leisti laiką jaunus, kūrybingus žmones siekia pritraukti ir „Lietuvos geležinkeliai“. Todėl Kalėdų miestelio atidarymo šventėje koncertavo Ukrainos elektroninės muzikos žvaigždė Luna.

D.Čečkauskas žadėjo daug įvairių kultūros renginių, į kuriuos pakviesti garsūs, kontroversiškų temų nevengiantys menininkai. Tarkim, į Kalėdų miestelį atkeliaus Rusų dramos teatro spektaklis „Urodas“, kurio garso takelis yra technomuzika.

Meras R.Šimašius tikino, kad su „Lietuvos geležinkeliais“ kurti šiuolaikinės kultūros centrą stotyje ėmėsi labai rimtai. Jis žadėjo, kad ši vieta alternatyviomis žiemos šventėmis sovietmečiu surinktuose traukinių vagonuose neapsiribos.

„Geležinkelio stoties teritoriją norime paversti traukos centru, kuris jungtų žmones ir suteiktų jiems naujų patirčių.

Esame atviri drąsioms ir kūrybiškoms idėjoms, tad tikimės, kad pirmą kartą siūlomas renginių ciklas miestiečius ir svečius užkrės šventinėmis nuotaikomis,“ – merui pritarė „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Taps susisiekimo centru?

Šią vasarą savivaldybė ir „Lietuvos geležinkeliai“ pateikė planus, kad geležinkelio ir autobusų stotys ateityje taps šiuolaikišku daugiafunkciu susisiekimo centru.

Geležinkelio stoties teritorijoje numatoma statyti naują autobusų stotį, o stotys būtų sujungtos požemine pėsčiųjų perėja. Tokį sprendimą padiktavo savivaldybės nesutarimai su dabartinės autobusų stoties savininkais.

Naujame centre planuojama įrengti biurus, jame įsikurs „Lietuvos geležinkelių“ centrinė būstinė, galbūt ir savivaldybės administracija.

R.Šimašiaus ir M.Bartuškos pasirašytame ketinimų protokole numatomi pokyčiai tarp Geležinkelio ir Pelesos gatvių esančioje daugiau kaip 20 hektarų ploto teritorijoje.

„Vilnius Connect“ pavadintas daugiafunkcis verslo ir susisiekimo centras apims modernių biurų, prekybos, paslaugų ir pramogų parką, kuriame bus kviečiamas įsikurti verslas ir kitos organizacijos, ketinama išplėsti pėsčiųjų ir žaliąsias erdves, užtikrinti greitą ir patogų susisiekimą visomis transporto rūšimis.

Kol kas – tik neaiškumai

M.Bartuška pripažino, kad iki šiol stotis buvo industrinis rajonas, mažai prižiūrima teritorija. „Tai turi būti vieta, kuri pritraukia žmones, gyventojus, kviečia komfortiškai keliauti į šalia esančius regionus“, – aiškino M.Bartuška.

R.Šimašius svarstė: sostinės centras pereina į kitą Neries pusę, į šiaurinę dalį, bet per geležinkelį, į pietų pusę, Vilnius kol kas neperžengė.

Stoties pertvarkymo projektas esą priartins kitus miestus prie Lietuvos sostinės ir sostinę prie kitų miestų.

Netrukus sumanymas sulaukė kritikos, kad jis yra labai nekonkretus, visiškai neaiškus jo finansavimas. Projektą numatoma įgyvendinti ilgiausiai per dešimtmetį, tačiau nei savivaldybė, nei „Lietuvos geležinkeliai“ kol kas neapsisprendė, ar kraustysis į stoties rajoną.

Katedros aikštėje prekyba vyksta jau savaitę

Katedros aikštėje įsikūręs tradicinis Kalėdų miestelis (nuotr.) jau visą savaitę traukia lankytojus.

Čia parduodamos raštuotos pirštinės, kojinės, žvakės, porcelianiniai puodeliai, kalėdiniai vainikai. Čia pat ir kioskas su kiniškais niekučiais, kaklaraiščiais-peteliškėmis.

Vis dėlto Kalėdų miestelyje greta Arkikatedros daugiausia siūlančiųjų užkąsti ir atsigerti karšto gėrimo: kisieliaus, arbatos, karšto šokolado, kavos ir karšto vyno. Beje, pageidaujantys nealkoholinio ras ir tokio.

Vafliai, blynai, duona, mėsos gaminiai, prieskoniai ir, žinoma, meduoliai. 2,5 euro už širdelės formos meduolį, 10 eurų – už dėžutę su keliais meduoliais.

Prekeiviai 6 eurų prašo už kabinamą angeliuko dekoraciją, 8 eurų – už kabinamą nediduką šviečiantį namelį, 12–35 eurus atsieis paveikslėlis, 7 eurus – segė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.