Lietuvių užaugintos kiaulės iš posto verčia Lenkijos veterinarijos vadovus

„Tai – prasta žinia. Politikai turi pasitelkti diplomatines priemones ir pagelbėti“, – nerimu pasidalino Briuselyje su ūkininkais į protesto akciją nuvykęs Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas.

 Lenkijos ūkininkai blokavo greitkelį vilkėdami geltonas liemenes.<br> AFP-Scanpix nuotr.
 Lenkijos ūkininkai blokavo greitkelį vilkėdami geltonas liemenes.<br> AFP-Scanpix nuotr.
Pasak V.Paulausko, ES teisės aktai leidžia iš mūsų „rožinių zonų“ kiaules vežti į tokias pat zonas Lenkijoje.<br> T.Bauro nuotr.  
Pasak V.Paulausko, ES teisės aktai leidžia iš mūsų „rožinių zonų“ kiaules vežti į tokias pat zonas Lenkijoje.<br> T.Bauro nuotr.  
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2018, 5:28 PM, atnaujinta Dec 14, 2018, 1:17 PM

Prasta žinia – tai  kaimynų žiniasklaidoje pasėta informacija, kad Lenkijos žemės ūkio ministras esą atleidžia iš pareigų Veterinarijos tarnybos pavaduotoją Krzystof Jazdzewski.

Pareigų šis gali netektio dėl to, kad leido į Lenkiją įvežti kiaules ne tik iš Ukrainos, bet ir iš tam tikrų afrikinio kiaulių maro (AKM) zonų Lietuvoje.

Pasak A.Baravyko, toks Lenkijos žemės ūkio ministro žingsnis yra itin nediplomatiškas ir nedraugišas žestas Lietuvai bei visai ES.

Lenkai protestuoja

Protestuodami Lenkijos ūkinininkai gruodžio 12-ąją blokavo greitkelį, jungiantįVaršuvą su Lodze, taip norėdami atkreipoti dėmesį, kad valdžios priemonės kovojant su AKM yra menkos.

Jų teigimu, taikūs protestai nedavė rezultatų. Todėl jie ėmėsi readikalių, sekdami Prancūzijos pavyzdžiu.    

Reikėtų atsakyti tuo pačiu? 

„Akivaizdu, kad tokiu veiksmu ministras ketina riboti lietuviškos kilmės produkcijos įvežimą į Lenkiją. Ar tai suteikia teisę mums imtis atsakomųjų veiksmų?

Nejaugi turėtume imti riboti lenkišką produkciją savo rinkoje, o asmenis, kurie leidžia įvežti šią produkciją, ministras turėtų atleisti iš pareigų?

Manome, kad šią situaciją reikia pakeisti ir diplomatiniais kanalais siekti, kad Lenkija nesavivaliautų“, – kalbėjo A.Baravykas. 

Reikia diplomatijos

Jis neabejoja: pirmiausiai tai – nedraugiškas žingsnis mūsų prekybos santykiams, o antra, tai prieštarauja bendrosios ES rinkos funkcionavimui.

„Svarbu, kad mūsų ministerija susisiektų su Lenkijos politikais ir diplomatiniais kanalais užtikrintų tai, kad lietuviškos kiaulės ar kiauliena bei kiti žemės ūkio produktai nebūtų draudžiami, ribojami dėl to, kad taip pageidauja protestuotojai, palaikomi Lenkijos žemės ūkio ministru“, – sakė A.Baravykas. 

Pataria neskubėti

„Niekas ten dar nevirsta“, – patikino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

Jo teigimu, yra du aspektai. Vienas jų – Lenkioje protestuotojai užblokavo kelius reikalaudami kompensacijų už kiaules, kurias tenka paskersti dėl AKM. Kitas – jie prašo stabdyti eksportą iš Ukrainos bei yra nepatenkinti tuo, kad yra reikalaujama stiprinti biosaugos priemones.

„Lietuva „linksniuojama“ dėl to, kad iš mūsų „rožinių zonų“ leidžiama kiaules vežti į Lenkiją.

Iš tikrųjų tai yra II rizikos zonos, kuriose aptikta nuo AKM kritusių šernų, bet ligos užkrato nėra pakliuvusio į kiaulides. Tokios zonos apima pusę Lietuvos teritorijos.

Tačiau Europos Komisija yra suteikusi tokią galimybę – priėmusi specialų spendimą – išvežti kiaules iš vienos šalies II zonos į kitos šalies II zoną. Tam reikia priimančios šalies veterinarijos tarnybos leidimo, nes ji turi įvertinti riziką“, – paaiškino V.Paulauskas.   

Teikia informaciją

Pasak V.Paulausko, kolegoms Lenkijoje yra teikiama visa būtina informacija, reikalinga tokiai prekybai.   

„Mūsų šalies ūkiai veža kiaules arba į skerdyklas, arba paršelius auginimui. Tai daroma atsižvelgiant į ES teisę, ir kokių nors draudimų taikymas liktų nesuprastas.

Jei Lenkijos kolegos veterinarai būtų atleisti, mums tai būtų visiškai nesuprantama. Ir tie protestai kelia nerimo. Juk jie elgiasi pagal teisės aktų reikalavimus“, – sakė V.Paulauskas.

 

       

 

 

   

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.