Lietuvoje atsiranda naujas bankas: jo tikslas – tapti bankiniu „Amazon”

Londone įkurtas fintech startuolis „Revolut” šiandien pranešė apie gautą bankinę licenciją, kuri įmonę įgalins siūlyti pilnas einamąsias sąskaitas, teikti paskolas bei priimti indėlius. Europos Centrinis Bankas licenciją išdavė Lietuvos banko teikimu.

Europos Centrinis Bankas licenciją išdavė Lietuvos banko teikimu.<br>Revolut nuotr.
Europos Centrinis Bankas licenciją išdavė Lietuvos banko teikimu.<br>Revolut nuotr.
Naujoji bankinė licencija užtikrins, kad ateityje„Revolut” klientų sąskaitose laikomos lėšos iki 100 000 eurų bus apdraustos pagal Europos indėlių draudimo sistemą.<br>Revolut nuotr.
Naujoji bankinė licencija užtikrins, kad ateityje„Revolut” klientų sąskaitose laikomos lėšos iki 100 000 eurų bus apdraustos pagal Europos indėlių draudimo sistemą.<br>Revolut nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-13 08:01, atnaujinta 2018-12-13 09:31

„Konkurenciją ir pažangias inovacijas finansų srityje skatinančios aplinkos kūrimas bei palaikymas Lietuvoje yra viena iš mūsų strateginių veiklos krypčių. Siekiame verslo plėtrai palankaus ir vartotojams kokybiškas bei inovatyvias paslaugas siūlančio finansų sektoriaus“, – sakė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

„Mums tai yra labai svarbus žingsnis, tačiau pagrindiniai darbai dar tik prasidės”, – kalbėjo „Revolut” verslo plėtros vadovas Andrius Bičeika.

„Planuojame, kad mūsų sistemos bus paruoštos pradėti teikti bankines paslaugas ateinančių metų antroje pusėje. Lietuva bus pirmoji šalis, kur pristatysime visas naujienas, kurios tada bus paeiliui pristatomos visose kitose ES šalyse”, – aiškina A. Bičeika.

Prieš kiek daugiau nei trejus metus įkurta kompanija pirmuosius klientus pritraukė savo pasiūlymu atsiskaityti kortele užsienyje bei daryti tarptautinius pervedimus taikant realų valiutų keitimo kursą. Šiandien įmonė turi jau 3,3 mln. klientų, o siūlomų paslaugų spektras apima kelionių bei išmaniųjų įrenginių draudimą, momentinę prieigą prie kriptovaliutų, automatinį pinigų atsidėjimo ir taupymo įrankį, išlaidų sekimo bei biudžeto sudarymo galimybes, o 2019-ais planuojama startuoti su nemokama akcijų prekybos platforma.

Naujoji bankinė licencija užtikrins, kad ateityje „Revolut” klientų sąskaitose laikomos lėšos iki 100 000 eurų bus apdraustos pagal Europos indėlių draudimo sistemą.

„Revolut” taip pat dirba, kad galėtų pradėti siūlyti overdraftus, taip pat – asmenines bei verslo paskolas palankesnėmis sąlygomis, nei kad tradiciniai bankai. Įmonė skaičiuoja, kad nuo licencijos gavimo iki šių bankinių paslaugų teikimo pradžios praeis bent šeši mėnesiai.

„Gavome bankinę licenciją Europos Sąjungoje, esame pilnai licencijuoti Singapūre ir Japonijoje, kuriame nemokamą akcijų prekybos platformą ir netrukus startuosime penkiose naujose šalyse – visi šie žingsniai stiprina mūsų reputaciją kaip „bankinio Amazon”.

Mūsų vizija paprasta: siekiame tapti pagrindine finansine platforma dešimtims milijonų vartotojų, kurie programėlėje galėtų valdyti bet kurią savo asmeninių finansų sritį už mažiausią kainą, ir patogiau nei bet kur kitur”, – kalbėjo „Revolut” bendraįkūrėjas ir CEO Nikas Storonskis.

„Mūsų tikslas – užtikrinti, kad privatūs ir verslo klientai galėtų paraišką dėl paskolos gavimo programėlėje pateikti per dvi minutes, ir pinigai kuo greičiau pasiektų jų sąskaitą. Tokiu atveju bus pašalinti visi biurokratiniai procesai, o siūlomos paslaugos bus pigesnės, nei tradicinių skolintojų”, – kalba N. Storonskis.

„Tikiu, kad įdiegus pilnas einamąsias sąskaitas, paskolas bei pristačius nemokamą akcijų pirkimo ir pardavimo platformą, mes tą tikslą pasieksime”, – kalbėjo A. Bičeika.

Artimiausiuose „Revolut” planuose – planai plėstis už Europos ribų į JAV, Kanadą, Singapūrą, Japoniją, Australiją ir Naująją Zelandiją ateinančių metų pirmoje pusėje.

Lietuviškos „Revolut” licencijos svarba šalies fintech industrijai

 

M.Katinas, „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius 

 

Lietuvos „fintech“ sektorius jau kurį laiką turi potencialą tapti Lietuvos vizitine kortele, išskirtine niša, kurioje ne tik lenkiame kitas valstybes, bet ir galime pasiūlyti precedentų neturinčių sprendimų. 

 

Per kelis paskutinius metus užauginome stiprią bendruomenę, skaičiuojančią apie 150 įmonių, didžioji dalis kurių aptarnauja klientus visoje Europoje. Bendruomenė turi savo traukos taškus – bendradarbystės erdves, inkubatorius, reguliarius renginius „hakatonus“. Į pačią bendruomenę lengvai įsilieja žmonės iš skirtingų sričių – IT, finansų, rinkodaros ir kitų. Pačioje bendruomenėje gausu Lietuvą pasirinkusių užsienio talentų. Šalyje įsikūrusios „fintech“ įmonės – retai konkuruojančios tarpusavyje dėl tų pačių klientų – noriai dalinasi patirtimi ir žiniomis.

 

Pagrindinis sėkmės faktorius, lėmęs mūsų pažangą šioje srityje, neabejotinai yra Lietuvos banko rodoma iniciatyva ir lyderystė, užtikrinant skaidrią ir efektyvią reguliacinę aplinką. Jei kitose Europos šalyje, reguliatorius dažnai atlieka prievaizdo arba sarginio šuns vaidmenį, Lietuvos bankas ištiesia pagalbos ranką naujokams ir nuolat tobulina procedūras, kurios kitur užtrunka kelis kartus ilgiau.

 

Bet nepaisant greito augimo ir stulbinančių rodiklių Lietuvos „fintech“ industrijai trūko vieno dalyko – pasaulinio garso prekės ženklo pripažinimo. „Revolut“, šiandien susiejęs savo ateities sėkmę su Lietuva, būtent ir yra tokio kalibro žaidėjas, padėsiantis atkreipti globalios „fintech“ industrijos dėmesį į mūsų šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.