Dėl protestų gruodį susitraukė Prancūzijos verslo aktyvumas

Prancūzijos verslo aktyvumas šį mėnesį netikėtai susitraukė, o prie to prisidėjo prieš vyriausybę nukreipti protestai, penktadienį paskelbtą mėnesio tyrimą cituoja „Reuters".

Prancūziją supurtę protestai dėl brangstančio kuro bei žemo gyvenimo lygio pasklido ir į kaimynines šalis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūziją supurtę protestai dėl brangstančio kuro bei žemo gyvenimo lygio pasklido ir į kaimynines šalis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 11:41 AM

„IHS Markit" skaičiuojamas bendras pirkimo vadybininkų indeksas (PVI) gruodį krito iki 49,3 punkto nuo 54,2 punkto lapkritį. Jis atsidūrė žemiau 50 punktų ribos, skiriančios augimą nuo susitraukimo, pirmą kartą nuo 2016 metų birželio.

Rodiklis buvo žemiausias nuo 2014 metų lapkričio ir nepateisino lūkesčių. „Reuters" apklausti ekonomistai prognozavo, kad indeksas sudarys 54,0 punktus.

Įmonės patyrė verslo nuosmukį, o prie to prisidėjo beveik mėnesį trunkančios demonstracijos. Tai - didžiulio masto žiaurūs protestai šalies gatvėse.

„Geltonųjų liemenių" judėjimas pradėjo nuo pasipriešinimo didinamiems mokesčiams už kurą, bet tapo platesnio pobūdžio judėjimu prieš aukštas pragyvenimo kainas.

„Protestai buvo pagrindinis veiksnys, nusmukdęs Prancūzijos verslo augimą", - sakė „IHS Markit" vyriausiasis verslo ekonomistas Chrisas Williamsonas, pažymėdamas, kad labiausiai nukentėjo turizmo sektorius.

Jis pridūrė, kad paskutinįjį šių metų ketvirtį Prancūzijos ekonomika kol kas rodo vos 0,2 proc. augimo tempą. Jis atitinka centrinio banko vertinimą ir yra mažesnis už 0,4 proc. plėtrą ankstesnį ketvirtį.

Irma Baranauskaitė

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.