Amžiaus afera: žmogus, kuris nugvelbė milijardus

JAV investicinis bankas „Goldman Sachs“ ne vienus metus patarinėjo Malaizijos vyriausybei, kaip geriau investuoti valstybinio fondo „1MDB“ lėšas. Tačiau dabar bankininkams gresia didžiuliai ieškiniai.

Tarp aptiktų J.Low turtų – 220 mln. eurų vertės jachta.
Tarp aptiktų J.Low turtų – 220 mln. eurų vertės jachta.
J.Low buvimo vieta dabar nežinoma. <br>AP nuotr.
J.Low buvimo vieta dabar nežinoma. <br>AP nuotr.
Buvęs Malaizijos premjeras N.Razakas, kaltinamas milžiniškų lėšų iššvaistymu, sulaikytas rugsėjį.<br>„Scanpix“ nuotr.
Buvęs Malaizijos premjeras N.Razakas, kaltinamas milžiniškų lėšų iššvaistymu, sulaikytas rugsėjį.<br>„Scanpix“ nuotr.
Davidas Solomonas išplatino kreipimąsi į darbuotojus, kuriame pripažino esąs asmeniškai sukrėstas atskleistų aferos detalių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Davidas Solomonas išplatino kreipimąsi į darbuotojus, kuriame pripažino esąs asmeniškai sukrėstas atskleistų aferos detalių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Tarp aptiktų J.Low turtų – 220 mln. eurų vertės jachta.<br>„Scanpix“ nuotr.
Tarp aptiktų J.Low turtų – 220 mln. eurų vertės jachta.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-12-18 09:38, atnaujinta 2018-12-18 11:47

2012-ųjų lapkritį Las Vegase vyko neįprastai prabangi puota. Čia dalyvavo Kim Kardashian ir Kanye Westas. Tarp svečių buvo ir Leonardo DiCaprio.

31-ąjį gimtadienį šventęs Jho Low, kuris buvo vadinamas neoficialiu Malaizijos valstybinio fondo prižiūrėtoju, dovanų gavo daugiau nei porą milijonų eurų kainuojantį „Bugatti“. O kai į salę buvo įneštas tortas, iš jo iššoko auksiniu bikiniu pasipuošusi Britney Spears, ji čia pat ir sudainavo sukaktuvininkui.

Šventės jau atsirūgo

Praėjus šešeriems metams niekas nebenori prisiminti J.Low. Jis pats pradingo nežinia kur, o dėl to ypač nesaldu jo verslo partneriams – „Goldman Sachs“ Pietų Azijos padaliniui anksčiau vadovavusiam vokiečiui Timui Leissneriui bei jo pavaduotojui malaiziečiui Rogeriui Ng.

Vokietis jau prisipažino pažeidęs JAV įstatymus, draudžiančius pinigų plovimą ir piktnaudžiavimą. Tačiau gali smarkiai atsirūgti ir jo buvusiems darbdaviams.

Malaizija pareikalavo iš „Goldman Sachs“ atlyginti nuostolius. Šis bankas padėjo išplatinti tris „1MDB“ fondo obligacijų emisijas, kurių bendra vertė siekė 6,5 mlrd. JAV dolerių (5,73 mlrd. eurų).

Dabar šios Azijos valstybės valdžia tvirtina, kad bankas, kuris už šią paslaugą ir taip susižėrė 600 mln. dolerių (528,8 mln. eurų), galbūt galėjo prisidėti prie milžiniškos sumos – 2,7 mlrd. dolerių (2,38 mlrd. eurų) pradanginimo.

Papirkinėjo politikus

Jei ne pats bankas, tai jo darbuotojai tikrai prikišo prie to rankas, bendradarbiaudami su dabar iš teisėsaugos akiračio dingusiu J.Low.

Du JAV leidinio „Wall Street Journal“ žurnalistai netgi spėjo išleisti knygą apie šių aferistų veiklą.

Ji vadinasi „Milijardo dolerių vertės banginis“.

Knygoje pasakojama apie tai, kad finansų krizės metu sukčiai neteko galimybės pasipelnyti pačiose Jungtinėse Valstijose, todėl jų dėmesys ir nukrypo į kur kas menkiau reguliuojamas Azijos valstybių rinkas.

JAV tyrėjai šią aferą narpliojo gerokai ilgiau nei metus. Paaiškėjo, kad už fondo pinigus atsakinti J.Low, T.Leissneris bei kiti greičiausiai papirko buvusį Malaizijos ministrą pirmininką Najibą Razaką, taip pat kitus šios šalies politikus, kurie keletą metų „nematė“, kaip dingsta lėšos iš „1MDB“.

Buvęs premjeras buvo sulaikytas rugsėjį, o J.Low buvimo vieta iki šiol nežinoma. Tiesa, savo interneto svetainėje šis vyras tvirtina esąs nekaltas.

Šlavė jachtas ir paveikslus

Kad legalizuotų nugvelbtas lėšas, aferistai elgėsi paprastai – pirko viską, kas gali turėti nemenkos vertės. Antai J.Low įsigijo jau mirusio JAV dailininko Jeano Michaelo Basquiato paveikslą, už kurį 2013-aisiais „Christie‘s“ aukcione sumokėjo 48,8 mln. dolerių (43 mln. eurų).

Šis veikėjas buvo vienas iš geradarių, kurie finansavo filmą „Volstrito vilkas“ su tuo pačiu L.DiCaprio. Ši juosta – apie talentingą biržos brokerį, kuris garsėjo švaistūniškumu ir finansinėmis machinacijomis.

Negana to, tvirtinama, jog viena iš Holivudo kino studijų jau įsigijo teises statyti filmą apie patį J.Low. Tik abejotina, ar jame kad ir už didžiausius pinigus sutiktų vaidinti L.DiCaprio.

Tarp aptiktų J.Low turtų – ir deimantai, ir Pablo Picasso darbai, ir 90 metų ilgio jachta „Equanimity“, kainuojanti 250 mln. dolerių (220 mln. eurų).

Malaizijos policija per kratą jo namuose rado ir 25 mln. dolerių (22 mln. eurų) grynaisiais, 423 „Rolex“ bei „Chopard“ laikrodžius, 567 prabangias „Hermes“, „Prada“ bei „Chanel“ prekės ženklų rankines.

Įdomu, kad panašių prabangos prekių apsčiai rasta ir buvusio Malaizijos premjero N.Razako namuose – pavyzdžiui, 1400 aukso grandinėlių, 567 rankinės, 423 rankiniai laikrodžiai, net 2200 žiedų. Bendra šių gėrybių vertė – net 275 mln. dolerių (242 mln. eurų).

Bankas savo kaltę neigia

Tačiau to vargu ar užteks nuostoliams atlyginti, todėl ieškinys laukia ir „Goldman Sachs“. Malaizijos valdžios nuomone, bent jau banko uždarbis iš obligacijų platinimo buvo akivaizdžiai per didelis.

Bankas kol kas neigia jam metamus kaltinimus ir tvirtina visokeriopai bendradarbiaujantis su teisėsauga.

Vis dėlto prieš gerą mėnesį jo vadovas Davidas Solomonas išplatino kreipimąsi į darbuotojus, kuriame pripažino esąs asmeniškai sukrėstas atskleistų aferos detalių. Jis tvirtino, kad tai ilgai piktadarių dangstyti pavieniai veiksmai, apie kuriuos vadovybė negalėjo žinoti.

Tačiau savo kaltę pripažinęs T.Leissneris tvirtino, kad žinančių pačiame koncerne buvo ir daugiau. Negana to, manoma, kad buvęs banko valdybos pirmininkas Lloydas Blankfeinas, kuris dabar eina stebėtojų tarybos vadovo pareigas, mažiausiai sykį buvo asmeniškai susitikęs su J.Low. 

Parengta pagal „Manager-Magazin.de“, „Spiegel.de“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.