„Gazprom“ Kaliningradui padovanojo SGD terminalą – „Independence“ antrininką

Į Karaliaučių (Kaliningradą) atplaukė Panamos mieste įregistruotas laivas su išdujinimo įranga „Maršalas Vasilevskis“. Apie tai praneša specializuotas portalas „MarineTraffic“.

 Laivas buvo pastatytas „Hyundai Heavy Industries Co. Ltd.“ laivų statykloje. Į vandenį jis buvo nuleistas 2017 metų sausio 17 dieną, o užsakovui – koncernui „Gazprom“ – perduotas šių metų spalio 31 dieną.  <br> Gazprom nuotr.
 Laivas buvo pastatytas „Hyundai Heavy Industries Co. Ltd.“ laivų statykloje. Į vandenį jis buvo nuleistas 2017 metų sausio 17 dieną, o užsakovui – koncernui „Gazprom“ – perduotas šių metų spalio 31 dieną.  <br> Gazprom nuotr.
 Į vandenį jis buvo nuleistas 2017 metų sausio 17 dieną, o užsakovui – koncernui „Gazprom“ – perduotas šių metų spalio 31 dieną. <br> Gazprom nuotr.
 Į vandenį jis buvo nuleistas 2017 metų sausio 17 dieną, o užsakovui – koncernui „Gazprom“ – perduotas šių metų spalio 31 dieną. <br> Gazprom nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2018, 10:29 AM, atnaujinta Dec 20, 2018, 10:38 AM

Pasak jo, laivo ilgis yra 288 metrai, plotis –  47 metrai. Laivo masė – 92800 tonų.  Jis mažai kuo skiriasi nuo Klaipėdoje esančio „Independence“ terminalo: talpa tokia pati, tik išdujinimo apimtis kiek didesnė. 

„Maršalas Vasilevskis“ atplaukė į Baltijos jūrą iš Ulsano uosto Pietų Korėjoje gruodžio mėnesį, rašo kgd.ru. 

Laivas buvo pastatytas „Hyundai Heavy Industries Co. Ltd.“ laivų statykloje, kurioje buvo pastatytas ir „Independence“.

Į vandenį jis buvo nuleistas 2017 metų sausio 17 dieną, o užsakovui – koncernui „Gazprom“ – perduotas šių metų spalio 31 dieną. Laivo talpa yra ne mažiau kaip 170 tūkst. kub. m suskystintų gamtinių dujų, didžiausias SGD garintuvo našumas yra 13,2 mln. kub. m dujų per parą.

Tikimasi, kad plaukiojanti SGD saugykla su išdujinimo įranga viename komplekse su požemine dujų saugykla padidins energetikos komplekso ir dujų tiekimo patikimumą Kaliningrado srityje, sakoma straipsnyje.

2013 metais „Gazprom“ ir Kaliningrado srities vyriausybė pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo statant SGD terminalą Baltijos jūros pakrantėje. Šis objektas gali būti naudojamas kaip atsarginis šaltinis vartotojams aprūpinti gamtinėmis dujomis sumažinus jų tiekimo apimtis ar nutraukus tiekimą sausumos vamzdynu Minskas-Vilnius-Kaunas-Kaliningradas.

SGD terminalas stovės Baltijos jūroje, akvatorijoje į šiaurę nuo Naujųjų Kuršių (Pionerskio) ir Kranto (Zelenogradsko) rajonų. Jis bus prijungtas prie esamo dujotiekio netoli požeminės saugyklos ir bus naudojamas tiek kuro tiekimui regiono poreikiams tenkinti, tiek dujų pumpavimui į saugyklą. Iš pradžių buvo tikimasi, kad objektas buvo pradėtas eksploatuoti 2017 metais, tačiau perdavimo eksploatuoti terminas buvo atidėtas.

Kaip ir lietuviškasis „Independence“, rusų terminalas talpina 170 tūkst. kubinių metrų suskystintų dujų, o išdujinimo apimtis siekia 13,2 milijono kubinių metrų per dieną („Independence“ – iki 11 mln. kubų). Portnews.ru. duomenimis, sutarties vertė su „Hyundai Heavy Industries Co. Ltd.“ laivų statykla siekia 295 mln. dolerių.

Palyginimui, „Independence“ pagaminimo kaina siekė apie 330 milijonų JAV dolerių. Lietuva terminalą nuomoja iš Norvegijos kompanijos „Hyundai Heavy Industries Co., Ltd“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.