Nauji šiukšlių konteineriai Kaune kaitina aistras – prireikė net policijos

Kaune netrukus bus įrengta beveik tūkstantis naujų aikštelių antžeminiams ir pusiau požeminiams šiukšlių konteineriams. Tačiau naujove patenkinti ne visi.

T.Masiulio gatvės 5-ojo daugiabučio gyventoja D.Lazauskienė siekia, kad konteineriai būtų įrengti atokiau nuo pastato.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Masiulio gatvės 5-ojo daugiabučio gyventoja D.Lazauskienė siekia, kad konteineriai būtų įrengti atokiau nuo pastato.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2018, 2:28 PM

Senus šiukšlių konteinerius pradėjus keisti naujais, pusiau požeminiais, nepatenkinti gyventojai ėmė reikšti įvairių priekaištų.

Vieni įsitikinę, kad konteineriai įrengiami per arti daugiabučių ir šiukšlės dvoks. Kiti pyksta, jei jie dygsta greta lauko treniruoklių.

Nepatenkintieji taip pat piktinasi, kad niekas neklausia jų nuomonės apie konteineriams parenkamas vietas.

Vieno Petrašiūnų namo gyventojai dėl to net kreipėsi į policiją.

Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė tikino, kad konteineriai įrengiami laikantis visų reikalavimų, bet įtikti visiems gyventojams neįmanoma, nes jų įgeidžiai neįgyvendinami dėl įvairių aplinkybių.

Perspėjo dėl komunikacijų

Petrašiūnuose esančio T.Masiulio gatvės 5-ojo namo gyventojai nuo liepos mėnesio kovoja, kad daugiabučio kieme nebūtų įrengti nauji pusiau požeminiai šiukšlių konteineriai.

Šio namo gyventoja Diana Lazauskienė pasakojo, jog vos pradėjus darbus gyventojai pastebėjo, kad aikštelė bus toje vietoje, kur eina požeminės komunikacijos.

„Vyresni gyventojai darbininkams tai pasakė. Jie darbus sustabdė, sakė, kad aikštelę įrengs atokiau namo“, – pasakojo moteris.

Gyventojai džiaugėsi, nes yra įsitikinę, kad aikštelė ir konteineriai būtų įrengti per arti daugiabučio.

Tačiau, pasak D.Lazauskienės, gruodžio pradžioje darbininkai sugrįžo, nupjovė vieną sveiką medį ir aikštelę pradėjo įrenginėti tik kokiais 30 centimetrų toliau nei anksčiau.

Bijo nemalonaus kvapo

Tada D.Lazauskienė su kaimyne savivaldybei parašė oficialų laišką, kuriame reikalavo, kad su gyventojais būtų tariamasi dėl vietos naujiems konteineriams.

„Aš sergu onkologine liga. Jei konteineriai atsiras ten, kur jau įrengiami, vasarą lango negalėsiu atsidaryti. Esu mačiusi, kad kai iš konteinerių keliamos šiukšlės, į požemines talpyklas teka purvinas dvokiantis vanduo“, – teigė moteris.

D.Lazauskienė ir jos kaimynė Valentina įsitikinusios, kad jei yra gautas gyventojų skundas, savivaldybė privalo konteinerių vietą derinti su jais.

Moterys mano, kad pusiau požeminį konteinerį būtų galima įrengti toliau nuo namo, kur iki šiol stovi sena talpykla šiukšlėms, arba pastatyti naujesnius antžeminius atliekų konteinerius.

Praėjusią savaitę darbininkams vis tiek tęsiant konteinerių įrengimo darbus gyventojos net buvo iškvietusios policiją. Tačiau darbai atliekami legaliai ir pareigūnai gyventojams padėti negalėjo.

Mano, kad trukdys sportuoti

Panaši situacija buvo susidariusi ir prie Pramonės prospekto 47-ojo daugiabučio. Gyventojai buvo nepatenkinti, kad nauji konteineriai įrengiami arčiau namo, nei stovėjo senieji.

Žmonės taip pat bijo, kad vasarą naujos šiukšlių dėžės dvoks. Gyventojai įsitikinę, kad aikštelių ir konteinerių įrengėjai tiesiog taupo, tingi parinkti tinkamesnes vietas.

Žemųjų Šančių gyventojai taip pat neseniai sunerimo, kai pastebėjo, kad Kranto alėjoje, netoli 52-ojo namo, Nemuno pakrantėje įrenginėjami požeminiai konteineriai.

Kauniečiai teigė, kad jie statomi netoli lauko treniruoklių, kuriais gyventojai dažnai naudojasi.

Šančių gyventojas Antanas Kazlauskas įsitikinęs, kad nuo šiukšlių talpyklų sklis dvokas ir sportuojantys žmonės bus priversti juo kvėpuoti. Jis taip pat svarstė, ar nepažeistos higienos normos.

Gyventojai žino ne visas aplinkybes

Radeta Savickienė

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja

„Visos pusiau požeminės ir antžeminės komunalinių atliekų surinkimo aikštelės suprojektuotos vadovaujantis 2012 metais aplinkos ministro įsakymu patvirtintais Minimaliais komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos kokybės reikalavimais.

Juose nurodyta, kad komunalinių atliekų konteinerių aikštelė turi būti įrengta ne arčiau kaip 10 m nuo pastato langų arba durų.

Aikštelė gali būti įrengta arčiau – 5 m nuo pastato langų arba durų tik gavus visų to nekilnojamojo turto objekto savininkų ar jų įgaliotų asmenų sutikimą.

Taip pat tokių aikštelių vietos parinkimui įtakos turi požeminės komunikacijos, ar prie jų galės privažiuoti aptarnaujantis transportas.

Gyventojai neretai nesupranta, kad įrengti aikšteles tose vietose, kur jie norėtų, trukdo požeminės komunikacijos ar kitos objektyvios aplinkybės.

Komunalinių atliekų surinkimo aikštelė prie T.Masiulio gatvės 5-ojo namo suprojektuota valstybinėje žemėje. Gyventojų sutikimas reikalingas tik tuo atveju, jei atliekų surinkimo aikštelė projektuojama privačiame sklype.

Vietas pusiau požeminėms ir antžeminėms komunalinių atliekų surinkimo aikštelėms įrengti parenka kvalifikuoti specialistai – projektuotojai, kurie projektus suderina su atliekų tvarkytojais ir Aplinkos apsaugos skyriumi. Taip buvo padaryta ir T.Masiulio g. 5-ojo namo ar kitų minimų daugiabučių atveju.

Norint įrengti šiuolaikišką komunalinių atliekų surinkimo aikštelę T.Masiulio gatvėje, prie 5-ojo daugiabučio, reikėjo pašalinti toje vietoje augusį ir darbams trukdžiusį medį. Leidimas nupjauti medį buvo išduotas 2018 metų birželio 22 dieną.

Dėl aikštelių įrengimo darbų policija buvo kviečiama pirmą kartą. Daugiau tokių atvejų nežinome.

Šiuo metu Kaune įrengtos ir naudojamos 375 naujos aikštelės šiukšlių konteineriams. Dar bus įrengta 567 aikštelės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.