Netrukus prekybos centruose ir degalinėse rasite tai, ko niekada ten nebuvo

Nuo šiol lengvai peršalus ar suskaudus galvą nebereikės vaistų bėgti į vaistinę. Tų vaistų, kuriems nereikia recepto, bus galima įsigyti mažmeninės prekybos vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose, parduotuvėse ar degalinėse.

Prekybininkai stačia galva nerti į prekybą medikamentais kol kas neskuba ir situaciją dar tik aiškinasi, tačiau dauguma sako sprendimą jau priėmę.<br>D.Umbraso nuotr.
Prekybininkai stačia galva nerti į prekybą medikamentais kol kas neskuba ir situaciją dar tik aiškinasi, tačiau dauguma sako sprendimą jau priėmę.<br>D.Umbraso nuotr.
Prekybininkai stačia galva nerti į prekybą medikamentais kol kas neskuba ir situaciją dar tik aiškinasi, tačiau dauguma sako sprendimą jau priėmę.<br>T.Bauro nuotr.
Prekybininkai stačia galva nerti į prekybą medikamentais kol kas neskuba ir situaciją dar tik aiškinasi, tačiau dauguma sako sprendimą jau priėmę.<br>T.Bauro nuotr.
Prekybos centrams reikia išspręsti nelengvą užduotį ir surasti sprendimą, kad pirkėjui būtų patogu apsiperkant prekybos centre įsigyti leistinų vaistų.<br> 123rf nuotr.
Prekybos centrams reikia išspręsti nelengvą užduotį ir surasti sprendimą, kad pirkėjui būtų patogu apsiperkant prekybos centre įsigyti leistinų vaistų.<br> 123rf nuotr.
degalinė Stateta<br>T.Bauro nuotr.
degalinė Stateta<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 3, 2019, 4:14 PM, atnaujinta Jan 3, 2019, 4:43 PM

Tiesa, prekybininkai stačia galva nerti į prekybą medikamentais kol kas neskuba ir situaciją dar tik aiškinasi. Vis dėlto dauguma sako, kad sprendimą, ar prekiaus, jau priėmę.

Parduos tik ribotą kiekį

Kaip anksčiau sakė sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė, alternatyvios pardavimo vietos sudarys žmonėms palankesnes sąlygas įsigyti reikiamų vaistų, kai artimiausia vaistinė yra toli arba uždaryta, o nedelsiant reikalingi vaistai lengviems simptomams šalinti.

Akcentuojama, kad įsigyti bus galima tik ribotą kiekį vaistų.

„Alternatyviose prekybos vietose bus leidžiama įsigyti tik ribotą kiekį vaistų, reikalingų nesudėtingiems negalavimams šalinti, pavyzdžiui, tų, kurių sudėtyje yra paracetamolio, ibuprofeno“, – sakė K.Garuolienė.

Savitarnos skyriuose nebus galima laikyti ir parduoti vaistų, teikti farmacinės ar reklaminės informacijos, etiketėse skelbti nuolaidų, o vaistų kainos negalės būti didesnės nei vaistinėse.

Ant vaistų pakuočių pirkėjai matys galutinę kainą, o juos įsigyti galės tik vyresni nei 16 metų asmenys ir tik vieną to paties preparato pakuotę.

Užtikrinant saugumą, prekybos vietose bus galima prekiauti ne visais nereceptiniais vaistais, o tik tais, kurie atitinka įstatyme nustatytas sąlygas ir yra įtraukti į Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) tvirtinamą sąrašą. Jį galima rasti čia.

Sprendimą priimti dar delsia

Kol kas prekybos centrai į nuo Naujųjų leidžiamą nereceptinių vaistų prekybą žiūri atsargiai ir nerti į naują verslo nišą neskuba.

Štai prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta sakė, kad kol kas prekybos tinklas analizuoja galimybes užsiimti tokių vaistų prekyba ir konkrečios pozicijos dar neturi.

„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė komentavo matanti pirkėjų poreikį prekybos centre įsigyti leistinų nereceptinių vaistų, tačiau, kad tai būtų galima įgyvendinti, pasak jos, reikia išspręsti nelengvas užduotis.

„Svarstome ir šiuo metu vertiname, kaip tai įgyvendinti. Tiesa, kada tai įvyks, pasakyti kol kas sunku.

Vaistinėse leistinais vaistais galima prekiauti ir savitarnoje, t. y. išdėstyti leistinus vaistinius preparatus lentynose, kur pirkėjas gali pats juos pasiimti ir tada atsiskaityti, o prekybos centruose tokia prekyba nėra galima.

Remiantis įstatymu, leistinais vaistais prekybos centruose bus galima prekiauti tik aptarnaujant parduotuvės darbuotojui. Nors tai nėra patogu pirkėjui, savitarnos prekyba čia nebus galima“, – kalbėjo G.Buivydienė.

Pasak jos, prekybos centrui reikia surasti sprendimą, kad pirkėjui būtų patogu apsiperkant prekybos centre įsigyti leistinų vaistų.

Vaistais prekiaus

O štai prekybos centruose „Maxima“ nereceptinių vaistų rasti bus galima. Tai patvirtino įmonės atstovas ryšiams su visuomene Paulius Stonis. Pasak jo, šiuo metu ruošiamasi pradėti jų prekybą.

„Atsižvelgdami į klientų lūkesčius turėti platesnes galimybes įsigyti paprasčiausių vaistų, ruošiamės pradėti jais prekiauti. Tačiau apie asortimento dydį, vaistais prekiausiančių parduotuvių skaičių ar jų išdėstymą lentynose šiandien dar anksti detaliau kalbėti.

Šiuo metu dar vyksta pasiruošimas – tikslinamas galutinis vaistų sąrašas, tvarkomi licencijų klausimai. Vos tik pradėsime prekybą vaistais, savo klientus iškart apie tai informuosime“, – komentavo jis.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis sakė, kad prekybos centras jau apsisrendęs – prekybos imsis, tačiau detalės dar lieka neaiškios.

„Mes planuojame tuo užsiimti, bet nuo kada, pasakyti sunku. Aiškinamės, koks galėtų būti formatas ir panašiai. Svarbu tai, kad daugelyje „Norfų“ jau yra „Nvaistinės“ ir daugelyje parduotuvių vaistų rasti galima. Kaip mes tai derinsime, dar neaišku“, – sakė D.Ryliškis.

Nereceptinių vaistų taip pat bus galima rasti „Iki“ prekybos tinkle. Jo komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sakė, kad prekyba jais prasidės iškart, kai įmonė gaus reikiamą licenciją.

„Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius žadame pasinaudoti galimybe prekiauti vaistais, kurie atitinka įstatyme nustatytas sąlygas. Siekiame sudaryti galimybes gyventojams įsigyti būtiniausius vaistus, kai vaistinės nedirba ar yra pernelyg toli nuo jų gyvenamosios vietos.

Prekiauti nereceptiniais vaistais „Iki“ prekybos centruose pradėsime gavę licenciją ir suformavę pirkėjams tinkamiausią asortimentą“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Degalinės jau derasi su tiekėjais

Degalinių tinklo „Circle K Lietuva“ kategorijų vadovas Jaroslavas Snarskis pasakojo, kad šiuo metu degalinių tinklas jau ruošia dokumentus, reikalingus atitinkamai licencijai gauti.

„Tikimės, kad visas būtinas procedūras pavyks užbaigti per sausį, o nereceptiniai vaistai mūsų tinklo degalinėse atsiras jau vasario pradžioje“, – komentavo J.Snarskis.

Jis tikino, kad kol kas apie galutinį vaistų asortimentą, kuris būtų parduodamas šio tinklo degalinėse, kalbėti sunku, tačiau planuojama prekiauti priemonėmis nuo skausmo, karščiavimo, rėmens priepuolių, gerklės skausmo, vaistais alergijos simptomams slopinti, odos antiseptikais, kramtomąja guma priklausomybei nuo tabako slopinti.

„Atsižvelgiant į teisės aktų reikalavimus, nereceptiniai vaistai bus eksponuojami ne savitarnos zonoje.

Šiuo metu vyksta derybos dėl galimo bendradarbiavimo su didmeninės vaistų prekybos įmone, kuri tieks nereceptinius vaistus „Circle K Lietuva“ tinklui“, – apie artimiausius planus sakė J.Snarskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.