Garsiausi Lietuvos įžymybių restoranų bankrotai: kodėl gero vardo versle nelydi sėkmė

Restoranų verslas – be galo rizikingas ir konkurencingas. Šią savaitę humoristui Mantui Katleriui paskelbus apie vos prieš pusmetį duris atvėrusio „Katlerio kebabų restorano“ bankrotą, lrytas.lt nusprendė apžvelgti, kokie garsūs šalies žmonės taip pat turėjo sudėti visus ginklus ir paskelbti apie patirtą nesėkmę.

Garsūs žmonės, kuriems teko paskelbti savo restoranų bankrotą.<br>Lrytas.lt koliažas
Garsūs žmonės, kuriems teko paskelbti savo restoranų bankrotą.<br>Lrytas.lt koliažas
Humoristas Mantas Katleris.<br>LR archyvo nuotr.
Humoristas Mantas Katleris.<br>LR archyvo nuotr.
Dainininkė Mia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainininkė Mia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Verslininkas, buvęs televizijos ir radijo laidų vedėjas Giedrius Masalskis. <br>T.Bauro nuotr.
Verslininkas, buvęs televizijos ir radijo laidų vedėjas Giedrius Masalskis. <br>T.Bauro nuotr.
Buvęs verslininkas ir politikas Linas Karalius.<br>Soc. tinklų nuotr.
Buvęs verslininkas ir politikas Linas Karalius.<br>Soc. tinklų nuotr.
Televizijos laidų vedėja Gintarė Gurevičiūtė.<br>Naglio Bieranco nuotr.
Televizijos laidų vedėja Gintarė Gurevičiūtė.<br>Naglio Bieranco nuotr.
Žurnalistas Andrius Tapinas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalistas Andrius Tapinas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daininikas Žilvinas Žvagulis.<br>LR archyvo nuotr.
Daininikas Žilvinas Žvagulis.<br>LR archyvo nuotr.
Televizijos laidų vedėjas, prodiuseris Arūnas Valinskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Televizijos laidų vedėjas, prodiuseris Arūnas Valinskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainininkė Birutė Petrikytė su dukra Andželika.<br>G.Pilaičio nuotr.
Dainininkė Birutė Petrikytė su dukra Andželika.<br>G.Pilaičio nuotr.
Atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu.<br>LR archyvo nuotr.
Atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu.<br>LR archyvo nuotr.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jan 4, 2019, 8:34 PM, atnaujinta Jan 5, 2019, 6:21 AM

Tiesa, daugelis scenos bei ekrano žvaigždžių nenoriai prisimena savo kritimą iš kavinių ir restoranų verslo, o Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos  (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė pažymi – žymaus vardo šiandien tikrai nebeužtenka.

Mantas Katleris

Ketvirtadienį žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad praėjusių metų vasaros pradžioje didelio dėmesio sulaukusį „Katlerio kebabų restoraną“, kurio šūkis buvo „Make kebab great again“ (angl. padarykime kebabą vėl didų), ištiko krizė. Vilniaus centre garsaus komiko įkurtas restoranas, nesulaukęs reikiamo kiekio klientų, po pusmečio jau užveria duris.

Šią informaciją vėliau patvirtino ir pats humoristas, komentuodamas, kad restoranui atėjo sunkūs laikai. Apie tai be užuolankų jis pats prabilo savo socialiniame tinkle „Instragram“.

 „(…) katė išlindo iš maišo, tai tarsiu porą žodžių. Taip, tai tiesa. Nuo sausio 1 d. „Katlerio Kebabai“ uždarė duris. Dirbome 6 mėn. (5 mėn. ilgiau nei Mios restoranas). „Jammi“ mėsa ilgiau stovi šaldytuve, nei kad mūsų kebabinė dirbo. Pardavėme daug kebabų, bet ne tiek, kad užtektų išlaikyti 180 kvadratinių metrų patalpą pačiame Vilniaus centre. Turėjau seniai tokią svajonę turėti savo vietą, pabandžiau, nepaėjo.

Aišku, visiems svarbiausia, kiek bapkių pra***au. Nedaug. Į bankrotą tikrai nesueisiu. (…) Man tai skaudi tema tikrai nėra, sutiksite mane bare, galime iš to pasijuokti. Juokingiausia tai buvo paskutinės dvi savaitės, kai visi emigrantai rašo: „Oi, blemba, grįšime į Lietuvą, tikrai paragausime tavo kebabų“... „Tikrai nebeparagausit“, – galvoju.

Su visais darbuotojais atsiskaityta iki paskutinio cento ir vargu ar rasite bent vieną, su kuriuo buvo elgtąsi negražiai. Džiaugiuosi šita patirtimi“, – rašė M.Katleris.

Vilija Pilibaitytė-Mia

2017-ųjų pradžioje audringai nuskambėjo ir dainininkės Vilijos Pilibaitytės-Mios Druskininkuose įkurto restorano „Pepe“ uždarymo byla, pasiekusi net teismą.

Skandalas prasidėjo 2016 vasarą (restoranas veikė nuo 2016 balandžio iki tų pačių metų birželio mėn.), kuomet restorane dirbusi padavėja Mingailė pažėrė nemažai priekaištų jo savininkams Miai ir jos buvusiam sutuoktiniui Nerijui Antanavičiui.

Mergina skundėsi, kad jos darbas nebuvo oficialiai įformintas, ji turėdavo dirbti po 13–18 valandų per parą. Vėliau, jau gavusi darbo sutartį, Mingailė pastebėjo, kad joje parašyta, jog jos darbo diena trunka vos keturias valandas, t.y. ji esą dirba tik puse etato. Padavėja tuomet skaičiavo gavusi 350 eurų atlyginimą, nors už viršvalandžius turėjusi gauti 450 eurų.

Kai padavėja parašė pareiškimą dėl atleidimo, kurį laiką net nebuvo tinkamai sutvarkyti formalumai – ji negalėjo ieškotis kito darbo. „Algos taip pat negavau, skambinau Mios vyrui 40 kartų, jis nesiteikė atsiliepti ir paaiškinti visos situacijos“, – prieš daugiau nei dvejus metus piktinosi mergina.

Pati Mia kaltinimų kratėsi, tačiau teismas patvirtino nelegalaus darbo jos restorane faktą ir dainininkė privalėjo susimokėti 3 tūkst. eurų administracinę baudą už nelegalų dešimties žmonių įdarbinimą.

Giedrius Masalskis

Bankrotą savo kailiu teko patirti ir verslininkui, buvusiam televizijos bei radijo laidų vedėjui Giedriui Masalskiui, kuris dar praėjusių metų pradžioje susidūrė su nemalonumais – ne vieną maitinimo įstaigą valdžiusiai įmonei „F and B“ buvo inicijuotas bankrotas.

„Taip, ši mano įmonė bankrutuoja. Žiauriai gaila. Padarėme išties daug“, – socialiniame tinkle „Facebook“ prieš metus paskelbė G.Masalskis.

Verslininkas džiaugėsi bent tuo, kad su visa komanda pavyko išsiskirti taikiai ir konstruktyviai. Įraše jis vardijo visus pasiekimus, tačiau pridūrė, kad ne visi planai pavyko, o jis pats ne viską sugebėjo įgyvendinti taip, kaip norėjo ir svajojo.

„Galų gale, tai bankrotas, ne gyvenimo pabaiga“, – rašė jis.

Gintarė Gurevičiūtė ir Linas Karalius

Dainininko, buvusio Seimo nario Lino Karaliaus ir jo tuometės širdies draugės Gintarės Gurevičiūtės verslas sudužo per pusantrų metų. Iš pradžių pora įrengė barą Palangos paplūdimyje, bet jau po pirmojo sezono, 2013-aisiais, jis žlugo – nebuvo pasirūpinta tinkama kanalizacija, po baru aplinkosaugininkai rado į smėlį užkastą talpyklą, kur buvo leidžiami teršalai.

Panašiu metu sostinės Klaipėdos gatvėje atidarytas azijietiškas vegetariškų patiekalų restoranas irgi sulaukė skundų lavinos. Tose patalpose kavinė nebuvo numatyta, o virtuvės ventiliacija išėjo tiesiai į antrajame aukšte esantį butą.

Be to, paminklosaugininkai, sunerimę dėl milžiniškų akmenų, kuriuos iš rūsio nežinia kur išvežė L.Karalius, baiminosi dėl Vilniaus paveldo likimo. „Nežinomam žmogui lengviau susitarti su valstybės institucijomis, nes iš nežinomų jie lengviau ima dovanas“, – karčia patirtimi anksčiau su „Lietuvos rytu“ dalijosi L.Karalius.

„Kavinės tikrai niekada nenorėčiau atidaryti. Tai labai sudėtingas daugiafunkcis verslas, kuris labai pririša žmogų prie vietos. Kai sėdi salėje, žiūri į valgiaraštį ir užsisakinėji maistą – viskas atrodo labai paprasta, bet kai esi kitoje baro pusėje – suvoki, kiek reikia pastangų, jėgų ir energijos, kad jis veiktų. Dabar aš su kur kas didesne pagarba einu į kavines ir tikrai neverkiu dėl didesnių kainų, nes suprantu, kiek darbo reikia įdėti, kad kavinė veiktų“, – kalbėjo jis.

Andrius Tapinas

Žurnalistas, televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas prieš daugiau nei dešimtmetį (2006 m.) buvo Vilniaus centre, Islandijos gatvėje, įkurto restorano „Stars“ direktorius.

Tiesa, tik šiek tiek ilgiau nei pusmetį. Žurnalistas tuomet aiškino, kad kilo interesų konfliktas ir laikui bėgant vadybos sprendimai, priimami restorane, ėmė darytis jam nepalankūs.

„Nemaniau, kad taip greitai teks ieškoti kompromiso. Tikėtasi, kad į verslą įvelsiu ir televiziją: ekrane demonstruosiu palankumą žmonėms, kurie būtų naudingi restoranui. Jeigu galvočiau tik apie tai, kad statausi namą, auginu mažamečius vaikus ir man labai reikia pinigų, gal ir sutikčiau.

Tačiau mano etiniai principai pasirodė esantys stipresni už siekį pasipelnyti, todėl to daryti nenorėjau“, – žiniasklaidai tuomet komentavo jis.

Supratęs, kad televizijos su verslu geriau nepainioti, A.Tapinas 2006-aisiais pardavė restorano akcijas.

Arūnas Valinskas ir Žilvinas Žvagulis

Viena iš garsiausių pramogų pasaulio atstovų – televizijos laidų vedėjo ir dainininko bei verslo partnerio Žilvino Žvagulio – kavinių buvo įkurta Venesuelai priklausančioje Margaritos saloje. 2006 metais už pusę milijono JAV dolerių jie įsigijo saloje ant vandenyno kranto esantį pastatą, įkūrė jame kavinę, pavadinimu „Labas“, ir pasiūlė joje darbuotis Ž.Žvagulio sūnums Ąžuolui ir Ryčiui.

Tačiau jau po metų abu Žvaguliai iš Margaritos salos išvyko ir 2009 metais Ž.Žvagulis paskelbė bankrotą. Jo manymu, dėl to buvo kalta pasaulyje įsismarkavusi ekonominė krizė. Margaritos saloje poilsiautojų labai sumažėjo ir daugelis šios salos verslininkų atsidūrė ant bankroto slenksčio. Nebuvo palankūs ir Venesuelos įstatymai.

Baro „Labas“ savininkai skundėsi ir tuo, kad turėjo nemažai problemų su darbuotojais, nes vos tik griežčiau pasikalbėjus su barmenu, jis iškart galėdavo išeiti iš darbo. Kavinė dėl naktinių diskotekų triukšmo sulaukė ir nemažai skundų iš vietinių gyventojų.

Birutė Petrikytė

2016-ieji buvo lemtingi ir dainininkei Birutei Petrikytei ir jos vyrui Igoriui Karžickiui, kuriems tais metais Klaipėdos teismas leido paskelbti bankrotą. Sutuoktinių skola tuomet siekė apie 2 milijonus eurų.

2006 metais sutuoktiniai gavo banko paskolą ir pradėjo šeimos verslą – atidarė svečių namus ir restoraną „Birutės uostas“ Šventojoje. Po poros metų prašmatnus daugiau nei 100 vietų restoranas ir 7 kambarių svečių namai buvo įkurti name su mansarda, daugiau nei šešių šimtų kvadratinių metrų ploto name prie jūros.

Buvo skelbiama, kad didžiausią dėmesį B.Petrikytė skyrė virtuvės įrangai – už ją nepagailėta 250 tūkst. litų. Svečiams buvo siūloma 20 karštųjų patiekalų ir 12 karštųjų užkandžių. Daugelį jų sukūrė pati dainininkė. Net duona buvo kepama restorane. Vėliau buvo pradėta kviesti tuos, kurie nori atsikratyti svorio, ir jiems sudarinėti specialų valgiaraštį.

Justė Arlauskaitė-Jazzu

Vos prieš daugiau nei mėnesį, 2018 m. gruodžio 1 d., kartu su bičiuliais Anykščiuose restoraną „Basi Basi“ atidarė dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu.

„Kol kas stresas, bet jaučiuosi gerai, dar nieko nesuprantu, kas vyksta. Viskas kol kas pagal planą: visi kalbamės, skanaujame nerealų maistą. Kas mus aplankė, sako, kad ši vieta labai pasikeitė ir džiaugiasi, kad mes sukūrėme kultūros ir estetikos židinį. Laukiame svečių – nieko neišvysime ir visus labai skaniai pavalgydinsime“, – portalo lrytas.lt sveikinimus tuomet priėmė dainininkė.

Anksčiau ji puoselėjo mintį atidaryti maitinimo įstaigą sostinėje, tačiau planus aukštyn kojom apvertė meilė. Jazzu širdies draugo Donato Ivanausko gimtinė – Anykščiai, ten pora leidžia vasaras, todėl dainininkei kilo mintis, kad šis miestas – puiki vieta tokiam verslui.

Į restoraną nemažai iš savo muzikos uždirbtų pinigų sudėjusi atlikėja tikino nebijanti, kad ši investicija neatsipirks.

„Niekada nebijojau rizikuoti. Jei šįmet (2018-aisiais, – aut.past.) karjeros viršūnėje sugebėjau išskirti su grupe, su kuria dainavau 12 metų, tai šį tą pasako. Žiūriu paprastai, nes restoranas nebus mano pagrindinė veikla. Tai – idėjinis projektas. Be to, investavome keturiese – aš, mano vyras, artimų draugų pora. Aplink visi gąsdina, kad verslui prasidėjus sugriūva draugystės, bet mums taip neturėtų nutikti – viską darome po lygiai“, – pasakojo Jazzu.

Restoranų verslas – sudėtingas

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos  (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė, paklausta, kokios yra pagrindinės tokių staigių restoranų bankrotų priežastys, pažymėjo, kad restoranai – be galo sudėtingas verslas ir visi mato tik fasadinę jo pusę.

„Kasmet užsidaro apie 10 proc. restoranų ir atsidaro panašiai. Tikrai neužtenka žymaus vardo. Reikia turėti labai aiškią idėją, gerą šefą, išmanyti gamybą, finansus,tiekimą, gerą vadybą.

Taip pat svarbu turėti puikią vietą, gerą nuomos kainą, nepiktus kaimynus ir šimtus kitų dalykų... “ – vardijo E.Šiškauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.