Dirbančiuosius šiandien „veža“ ne tik pinigai

Net kas antras dirbantis Lietuvos įmonėse ima svarstyti apie naują darbą, jei dabartiniame pasigenda tobulėjimo ar karjeros galimybių, o 2,6 proc. geresnio darbo ieško pastoviai, teigia specialistų paieškos portalas CVMarket.lt, atlikęs darbuotojų apklausą.

 Jaunesnius darbuotojus imti galvoti apie naują darbą dažniau stumteli ir juos erzinantys kolegos ar vadovai. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jaunesnius darbuotojus imti galvoti apie naują darbą dažniau stumteli ir juos erzinantys kolegos ar vadovai. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2019, 12:19 PM

Įvairūs darbo rinkos ekspertai pastebi, kad lietuviai – ypač jaunimas - yra mažai lojalūs savo darbdaviui: mūsų duomenimis, jaunesni nei 30 m. dirbantieji vienoje darbovietėje tveria porą-trejetą metų, – teigia CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – Atrodytų, kad tokią neištikimybę turėtų labiausiai skatinti darbuotojų deficitas, menki atlyginimai ar ne koks kai kurių darbdavių požiūris į dirbančiuosius. Tačiau, kaip parodė mūsų  atlikta apklausa, kurios metu apklausti 1640 dirbantys Lietuvos įmonėse, svarbiausias dalykas, kurio nesant specialistas ima kelti sparnus, – išsekusios arba nesamos galimybės tobulėti ir kilti karjeros laiptais.

Jaučiu, kad viską moku ir pasiekiau tobulėjimo šioje įmonėje lubas,- teigė beveik 34 proc. paklaustų, kada pradeda mąstyti apie darbo keitimą.  Dar 16 proc. nurodė, kad ima žvalgytis įdomesnių pasiūlymų, kai pajunta, jog karjeros galimybių dabartinėje darbovietėje nebeliko. Kadangi didžioji dalis įmonių Lietuvoje nedidukės, karjeros lubos pasiekiamos gana greitai. Ypač jei darbuotojas į įmonę ateina po aukštosios mokyklos ir jo ambicijos ypatingai didelės. Tad nenuostabu kad ribotas augimo galimybes kaip priežastį keisti darbą dažniau nurodė trisdešimtmečiai ir jaunesni asmenys.

Jaunesnius darbuotojus imti galvoti apie naują darbą dažniau stumteli ir juos erzinantys kolegos ar vadovai. Tačiau kaip bebūtų keista, dėl 1-2 metus vietoje sustingusio atlyginimo mintys apie darbo keitimą dažniau aplanko vyresnius nei 30 metų darbuotojus. Galbūt todėl, kad jaunesni asmenys, kaip jau minėta, ir taip linkę dažnai keisti darbovietes. Imant visus dirbančius Lietuvos įmonėse, ilgam laikui užšalusi alga atvėsina 13 proc. darbuotojų meilę savo darbdaviui.

Dar 19 proc. Lietuvos įmonių darbuotojų užsukti į darbo paieškos portalus gali paskatinti negerėjančios darbo sąlygos. Beje, joms kur kas jautresnės moterys, užtat vyrų silpnoji vieta – galimybės pakilti karjeros laiptais.

8,7 proc. apklausos dalyvių ištikimybė dabartinei darbovietei susvyruoja, kai į akis papuola naujas viliojantis darbo pasiūlymas. Beje, vyrai tokiems gundymams mažiau atsparūs nei moterys. 

Likę 2,6 proc. dirbančiųjų Lietuvos įmonėse prisipažino, kad apie darbo keitimą galvoja nuolat. Įdomu, kad amžinų darbo medžiotojų procentas su amžiumi beveik nekinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją