Dujų terminalas Kaliningrade: Rusija siunčia Lietuvai žinią

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ prezidentui Vladimirui Putinui per suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo atidarymo ceremoniją pademonstravo galimybę atsisakyti dujų tranzito per Baltarusiją ir Lietuvą į Karaliaučiaus sritį.

Antradienį V.Putinas per oficialią ceremoniją simboliškai nurodė įjungti Kaliningrado SGD terminalą ir požeminę dujų saugyklą.<br>„Lrytas.lt“ koliažas
Antradienį V.Putinas per oficialią ceremoniją simboliškai nurodė įjungti Kaliningrado SGD terminalą ir požeminę dujų saugyklą.<br>„Lrytas.lt“ koliažas
Antradienį V.Putinas per oficialią ceremoniją simboliškai nurodė įjungti Kaliningrado SGD terminalą ir požeminę dujų saugyklą.<br>„Reuters“
Antradienį V.Putinas per oficialią ceremoniją simboliškai nurodė įjungti Kaliningrado SGD terminalą ir požeminę dujų saugyklą.<br>„Reuters“
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP nuotr.
Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 8, 2019, 2:26 PM, atnaujinta Jan 8, 2019, 4:47 PM

„Gerbiamas Vladimirai Vladimirovičiau, schemoje dabar matyti, kad visiškai išjungta tiekimo magistraliniu dujotiekiu Minskas–Vilnius–Kaunas–Kaliningradas sistema, ir Kaliningrado sritis gamtinėmis dujomis visiškai aprūpinama per SGD terminalą“, – kreipdamasi į V.Putiną antradienį sakė „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris.

V.Putinas per oficialią ceremoniją simboliškai nurodė įjungti Kaliningrado SGD terminalą ir požeminę dujų saugyklą. Tuo metu trumpam buvo išjungtas dujų tiekimas per Lietuvą. 

Rusijos žiniasklaida anksčiau skelbė, kad svarbiausias plaukiojančio SGD terminalo Kaliningrado srityje projekto tikslas – užtikrinti anklavo energetinį saugumą, apsisaugant nuo hipotetinės dujų tranzito per Lietuvą nutraukimo rizikos.

„Terminalo pajėgumai dabar yra 13,2 mln. kubinių metrų dujų per parą. Metinis terminalo pajėgumas leidžia visiškai patenkinti tiek dabartinį, tiek būsimą Kaliningrado srities dujų poreikį. Požeminė dujų saugykla Kaliningrado srityje plečiama, tuo pat metu Leningrado srityje anklavo poreikiams statoma dujų skystinimo gamykla“, – sakė A.Mileris.

„Gerbiamas Vladimirai Vladimirovičiau, Jūsų iškelta užduotis visiškai užtikrinti nepriklausomą Kaliningrado srities aprūpinimą dujomis per jūrą įvykdyta“, – pabrėžė A.Mileris.

„Pastaraisiais metais skyrėme daug dėmesio energetikos ištekliams, (Kaliningrado) regiono energetiniam saugumui, taip pat atsižvelgdami ir į Europos Sąjungos planus, kad Baltijos šalys pasitrauks iš Rusijos energetikos žiedo.

Tiesą sakant, tai jų reikalas, į tai bus investuojami papildomi (jų) mokesčių mokėtojų pinigai“, – kalbėjo V.Putinas per suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo atidarymą Kaliningrade.

Siunčia žinią

Atidarydama gamtinių dujų terminalą Karaliaučiaus srityje Rusija siunčia žinią Lietuvai ir Baltarusijai, kad gali mažinti ar atsisakyti dujų tranzito per šias šalis, sako politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

Profesoriaus teigimu, tokius žingsnius gali lemti tiek Maskvos susirūpinimas dėl energetinio saugumo, tiek taktika derantis dėl energetikos politikos.

„Rusijos pareigūnai ne kartą yra išreiškę nuogąstavimus, ar Lietuva nepasinaudos savo, kaip tranzito šalies, padėtimi ir nepradės riboti tiek gamtinių dujų, tiek elektros perdavimo Kaliningrado sričiai kaip geopolitinio instrumento“, – BNS sakė R. Vilpišauskas.

„Galima tik spėlioti, kiek tokie nuogąstavimai rimti, o kiek tik taktinis derybinis argumentavimas diskutuojant apie energetikos politiką“, – pridūrė jis.

Pasak jo, antradienį išsakyti Rusijos prezidento ir „Gazprom“ vadovų pareiškimai yra signalas Lietuvai ir Baltarusijai.

„Gali būti, kad Rusijos vadovybė nori siųsti signalą ir Baltarusijai, ir Baltijos šalims apie pasirengimą mažinti priklausomybę nuo tranzito“, – teigė  R.Vilpišauskas.

„Įdomu ir tai, kad šiuo žingsniu pripažįstamas suskystintųjų gamtinių dujų naudojimo perspektyvumas, nes anksčiau ne kartą girdėjome, kaip Rusijos atstovai pabrėždavo, kaip vamzdynais tiekiamos dujos neabejotinai yra konkurencingesnės už suskystintąsias gamtines dujas“, – sakė jis.

Ž.Vaičiūnas: Lietuvai grėsmės nėra

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, komentuodamas Rusijos svarstymus apie galimybę atsisakyti dujų tranzito per Baltarusiją ir Lietuvą į Karaliaučiaus sritį, teigė, kad tokie bandymai, kokie šiandien vyksta Kaliningrade, prieš ketverius metus vyko ir Lietuvoje.

Jis patvirtino, kad dujų tranzitas išties buvo trumpam sustabdytas, tačiau vėl veikia.

„Mes esame saugūs dėl savo terminalo „Independence“, kuris užtikrina dujų tiekimą konkurencingomis kainomis. Tai yra svarbus elementas mūsų saugumui, o perspektyva yra patvirtinimas, kad suskystintųjų dujų rinka plečiasi ir Seimo sprendimai užtikrinti ilgalaikį dujų tiekimą buvo logiški“ , – žurnalistams antradienį sakė ministras.

Ž.Vaičiūnas pabrėžė, kad Kaliningrado terminalo paskirtis yra turėti techninę alternatyvaus terminalo galimybę ir jis iš esmės turėtų veikti kaip dujų transportavimo terminalas.

„Šiuo požiūriu grėsmės Lietuvai nematau. Mes kalbame apie mažos apimties veiklą ir toje apimtyje konkurencija yra. Jeigu būtų dempinguojamos kainos, tai turime visus instrumentus kreiptis į Europos Komisiją, kad mūsų teisės būtų apgintos“ , – pridūrė ministras.

Ar Lietuvai tai pakentų?

„Lietuva turi ilgalaikę tranzito sutartį su Kaliningradu, tad grėsmės dėl finansinių problemų iki to laikotarpio tikrai nėra“, – patikino Ž.Vaičiūnas.

Dalyvaujant prezidentui V.Putinui Rusija antradienį atidarė suskystintųjų gamtinių dujų terminalą Karaliaučiaus srityje.

„Gazprom“ vadovas A.Mileris pareiškė, kad terminalo pajėgumai leidžia visiškai patenkinti srities dujų poreikį. Išbandydama terminalą Rusija trumpam buvo apribojusi tranzitą per Lietuvą.

Rusijos žiniasklaida iš pradžių „Gazprom“ vadovo pareiškimus iš pradžių traktavo kaip paskelbimą apie tranzito nutraukimą, bet vėliau šiuos pranešimus patikslino.

Sutartis dėl rusiškų dujų tranzito per Lietuvą galioja iki 2025 metų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.