Ministras Ž. Vaičiūnas prabilo apie geopolitinį šantažą dėl elektros

„Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, kalbėdamas apie Lietuvos energetinę nepriklausomybę ir kaimyninių valstybių ambicijas, tikino, kad visi reikiami darbai, kad Lietuva sėkmingai atsijungtų nuo vadinamojo BRELL žiedo (jungiančiame Lietuvą, Latviją, Estiją, Rusiją ir Baltarusiją) sistemos, yra atlikti.

Žygimantas Vaičiūnas teigė, kad Lietuvos darbo rezultatai siekiant energetinio saugumo yra geri.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žygimantas Vaičiūnas teigė, kad Lietuvos darbo rezultatai siekiant energetinio saugumo yra geri.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2019, 8:25 AM, atnaujinta Jan 10, 2019, 8:59 AM

Paklaustas, ar pajėgus Kaliningradas elektros energiją gamintis pats, ministras sakė: „Tai labai aiški žinia mums, kad turime didelę sinchronizacijos projekto pažangą. Kita žinia, kad ana pusė taip pat ruošiasi atsijungimui, tvarko infrastruktūrą, tad mes su savo planu negalime vėluoti. Džiaugiuosi, kad gruodžio 21 dieną startavome su jūrine jungtimi per Lenkiją“, – kalbėjo jis.

Ministro teigimu, BRELL žiede Lietuva yra ir dirba 80 metų. „Mūsų energetikai pripratę prie tokios sistemos, bet suprantame perspektyvą, kad tokios sistemoje būti nėra saugu. Pasirengus sistemos decentralizacijai, gali būti panaudotas geopolitinis šantažas, o mes žinome, koks būna goepolitinis šantažas energetikoje“, – aiškino jis ir pridūrė, kad Lietuva, Latvija ir Estija yra vienintelės šalys, priklausančios Rusijos energetikos sistemai.

„Tiek mano, tiek perdavimo sistemos atsakomybė yra užtikrinti tiekimo saugumą, tiek dabar, tiek po decentracizacijos. Be abejo, visos pusės suinteresuotos, kad nebūtų siurprizų“, – kalbėjo Ž.Vaičiūnas. Jis priminė ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino žodžius, kuomet šis teigė, kad desinchronizacijos projektas – europinės darbotvarkės projektas.

„Svarbu, kad išsiskyrimas būtų saugus“, – teigė ministras ir pridūrė, kad techniškai pasirengta, jog Lietuva nepatirtų netikėto sistemos išjungimo. „Baltijos šalys yra pasirengusios įvairiems scenarijams, kad būtų užtikrintas energijos saugumas. Mūsų rezerviniai pajėgumai buvo išbandyti anksčiau“, – aiškino Ž.Vaičiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.