Nobelio premijos laureatas R. Shilleris: didžiulio akcijų rinkų nuosmukio grėsmė išlieka

Jungtinių Valstijų akcijų rinkos šiek tiek atsigavo po nuosmukio gruodį, tačiau reikšmingo nuosmukio rizika išlieka, teigia Jeilio universiteto ekonomikos profesorius ir Nobelio premijos laureatas Robertas Shilleris.

„Nesu tikras dėl savo gebėjimų prognozuoti, tačiau, taip,manau, kad (akcijų rinkų nuosmukio šiemet) grėsmė yra. Rūšiuoju rizikas pagal naratyvus, o šis akcijų rinkų nuosmukio naratyvas pastaruoju metu sustiprėjo“, - interviu CNBC sakė R. Shilleris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Nesu tikras dėl savo gebėjimų prognozuoti, tačiau, taip,manau, kad (akcijų rinkų nuosmukio šiemet) grėsmė yra. Rūšiuoju rizikas pagal naratyvus, o šis akcijų rinkų nuosmukio naratyvas pastaruoju metu sustiprėjo“, - interviu CNBC sakė R. Shilleris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 5:49 PM

„Nesu tikras dėl savo gebėjimų prognozuoti, tačiau, taip, manau, kad (akcijų rinkų nuosmukio šiemet) grėsmė yra. Rūšiuoju rizikas pagal naratyvus, o šis akcijų rinkų nuosmukio naratyvas pastaruoju metu sustiprėjo“, – interviu CNBC sakė R. Shilleris.

„Galime justi, kad akcijų rinkos, ilgą laiką augusios, išsikvėpė. Turime tam tikrų nuosmukio požymių, tačiau kol kas nematėme paties nuosmukio“, – Pasaulio ekonomikos forume (PEF) Davose kalbėjo ekonomistas.

R. Shilleris, 2013 m. gavęs ekonomikos Nobelio premiją už darbą turto kainos ir neefektyvių rinkų srityse, tikino nekreipęs pernelyg daug dėmesio į rinkų varomąsias jėgas, tačiau, sakė jis, „susitelkęs tiek psichologija ir populiariais naratyvais“.

Ekonomistas anksčiau sakė CNBC, kad 1920-1921 m. recesija, 1930-ųjų Didžioji depresija ir 2007-2009 m. pasaulinė finansų krizė buvo varomos naratyvų.

„Dažnai nesutariu su ekonomistais dėl esminių ekonomikos varomųjų jėgų. Šiuo metu rašau knygą apie „naratyvo ekonomiką“ ir manau, kad viešasis diskursas veikia rinkas labiau nei tradiciniai rinkų principai“, – kalbėjo R. Shilleris.

„Manau, kad tam tikri praeities naratyvai vėl gali iškilti. 2018 m. pradžioje buvo kalbama apie recesijos galimybę, o sausį ir vasarį mes užfiksavome 10 proc. akcijų rinkų nuosmukį. Manau, kad kalbos apie galimą recesiją veikia žmones“, – samprotavo Nobelio premijos laureatas.

R. Shillerio komentarai pasirodė kylant neaiškumui dėl akcijų rinkų perspektyvų šiemet. Jungtinių Valstijų rinkos šokčioja dėl Federalinio atsargų banko (FED) didinamų bazinių palūkanų normų ir prezidento Donaldo Trumpo kritikos, esą centrinis šalies bankas didina palūkanų normas pernelyg sparčiai.

R. Shillerio nuomone, FED kartais yra suvokiamas kaip viena iš pamatinių rinkų varomųjų jėgų, tačiau, priminė ekonomistas, „FED sudaro žmonės, bandantys stabilizuoti rinkas“. Nobelio premijos laureato teigimu, FED pastaruosius kelis metus buvo ganėtinai švelnus ir nuspėjamas.

Kalbėdamas apie JAV ekonomiką ir besitęsiantį dalinį vyriausybės uždarymą dėl D. Trumpo ir Kongreso demokratų nesutarimų, R. Shilleris neabejojo, kad sąstingis rodo platesnio masto Jungtinių Valstijų problemas ir gali neigiamai paveikti rinkas.

„Vyriausybės uždarymas rodo, tam tikra prasme, egzistencinį nerimą. Uždarymas yra gyvas poliarizacijos JAV įrodymas, ir dėl jo žmonės nerimauja. Kol kas vyriausybės uždarymas niekaip neveikia rinkų, tačiau jis sukuria nerimą visuomenėje ir daro rinkas labiau pažeidžiamas“, – CNBC Davose sakė R. Shilleris.

Darius Mikutavičius

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.