Tūpsnis prieš „Uber“ sukėlė protestų ir įtarimų bangą

Dar prieš mėnesį grasinusi priimti specialų įstatymą, kuris apsunkintų pavėžėjimo paslaugas teikiančios JAV kompanijos „Uber“ veiklą, Lenkijos vyriausybė netikėtai atšaukė visas ankstesnes pretenzijas. Spėjama, kad toli gražu ne už dyką.

Lenkijos tradicinių taksi vairuotojai protestus rengia nuo 2015-ųjų, kai į šalį nusprendė įžengti amerikiečių „Uber“.<br>„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos tradicinių taksi vairuotojai protestus rengia nuo 2015-ųjų, kai į šalį nusprendė įžengti amerikiečių „Uber“.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Jan 24, 2019, 2:55 PM

Tokia žinia tradicinių taksi įmonių darbuotojams sukėlė įniršį, todėl jie šią savaitę vėl paralyžiavo Varšuvos centrą.

Panašios taksi vairuotojų akcijos vyko ir ankstesniais metais.

Taksistai telefonu užsisakė pavėžėjimą „Uber“ automobiliais, o privažiavę su jais prie Infrastruktūros ministerijos iškvietė policiją, reikalaudami bausti vairuotojus už nelegalią veiklą.

Anksčiau tokiais atvejais policininkai išrašydavo baudas „Uber“ vairuotojams, tačiau antradienį netikėtai nuobaudos buvo skirtos šiuos vairuotojus sulaikyti mėginusiems asmenims.

Pasipiktinę tradicinių taksi vairuotojai po ministerijos langais garsiai skandavo „Vagys“, neslėpdami pasipiktinimo dėl vyriausybės pasirašytų paliaubų su „Uber“.

Bendrovės „Ecocar“ direktorius Pawelas Osowskis visų tradicinių taksi kompanijų vardu perskaitė kreipimąsi į vyriausybę, raginantį priimti įstatymą, ribojantį „Uber“ ir panašių įmonių veiklą.

Norėjo apriboti veiklą

Seimo jau parengtame įstatyme buvo numatyta, kad pavėžėjimo paslaugas teikiančių automobilių vairuotojai privalo baigti taksistų kursus ir pirkti licencijas. „Uber“ atstovai teigė, kad įmonė teikia ne taksi, bet dalijimosi automobiliais paslaugas, tad vairuotojai neprivalo turėti licencijos.

Esą jie nėra kompanijos darbuotojai – tik sukurtos programėlės pirkėjai ir naudotojai, o automobiliu dalijasi su klientu.

„Uber“ laikosi principo, kad mokesčius konkrečioje šalyje moka vien vairuotojai, tačiau baiminasi, kad prievolė pirkti brangias licencijas padidins vežimo kainą ir sumažins įmonės populiarumą bei pelningumą.

Lenkijoje „Uber“ veiklą pradėjo prieš trejus metus, o vietos taksistai visą tą laiką rengė prieš ją demonstracijas kaltindami nesąžininga konkurencija.

Paspaudė ir ambasadorė

Vyriausybei ruošiantis priimti amerikiečiams nepalankų įstatymą, prieš dvi savaites JAV ambasadorė Georgette Mosbacher nusiuntė infrastruktūros ministrui Andrzejui Adamczykui laišką, kuriame pagrasė įšaldyti visas JAV investicijas Lenkijoje, jei bus suvaržyta „Uber“ veikla.

Todėl šią savaitę A.Adamczykas pareiškė, jog nebus įvesti jokie trukdžiai amerikiečių kompanijai.

Jis paragino vietos taksistus pakeisti mąstymą ir suvokti, kad naujos technologijos yra lygiavertės konkurentės tradiciniams taksi.

Ministras tokius žodžius pareiškė per bendrą konferenciją su „Uber“ Šiaurės ir Rytų Europos padalinio vadovu Jemi Heywoodu.

Amerikietis pranešė, jog „Uber“ nusprendė Lenkiją paversti savo įmonės tyrimų centru Europoje. Krokuvoje bus investuota 37 mln. zlotų (8,61 mln. eurų) į elektrinių dviračių ir paspirtukų tyrimo laboratoriją, ten dirbs 230 žmonių.

Ši laboratorija bus pirmasis „Uber“ inžinerijos tyrimų centras, įsteigtas už JAV ribų. Be to, Krokuvoje numatoma plėsti šios įmonės verslo paslaugų centrą, o Varšuvoje – steigti strateginių „Uber“ bei „Uber East“ sprendimų centrą visai ES.

Tuo metu Varšuvos taksi bendrovės „iTaxi“ direktorius Jaroslawas Grabowskis piktinosi, jog jo įmonės savininkai investavo į verslą daugiau, nei žada „Uber“, tačiau nesulaukė tokios ministerijos paramos.

Tikisi naudos iš „Google“

Dienraščio „Rzeczpospolita“ nuomone, vyriausybės kapituliacija prieš „Uber“ tapo ženklu, jog valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) nusprendė nuolaidžiauti JAV įmonėms.

Priminta, jog Briuselyje Lenkija jau senokai vadinama JAV, o ne ES interesų gynėja. Per JAV prezidento rinkimus ji palaikė Donaldą Trumpą, nes demokratai kritikavo TTP vykdomus demokratijos normų pažeidimus.

Kai A.Adamczykas pranešė apie nuolaidas „Uber“, premjeras Mateuszas Morawieckis susitiko su JAV kompanijos „Google“ prezidentu Sundaru Pichai.

Spėjama, jog buvo deramasi dėl „Google“ investicijų Lenkijoje, taip neva atsidėkojant už tai, kad Varšuva prieš dvi savaites per balsavimą Briuselyje užblokavo ES direktyvą, kuria buvo siekiama priversti interneto milžinus gerbti autorių teises ir dalytis su jais pelnu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.