V. Vasiliauskas nevynioja į vatą – Lietuvai toliau sparčiai augti bus labai sudėtinga

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas mano, kad ekonominio ciklo pasikeitimas paveiks ir eksporto rinką, tačiau Lietuvos iš kitų ES valstybių situacijos neišskirtų.

Lietuvos banko vadovas V.Vasiliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos banko vadovas V.Vasiliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-28 08:49

„Tikiuosi, pasiruošusi“, – į klausimą, ar Lietuvos eksporto rinka pasiruošusi neapibrėžtumui, kuris šiuo metu vyrauja pasaulio rinkose, atsakė V.Vasiliauskas.

„Jeigu žiūrėtume į mūsų eksporto struktūrą, ji diversifikuota, ir Lietuvos neišskirčiau iš visos euro zonos. Taip, mes esame labai priklausomi nuo eksporto, jis mums svarbus ne tik į trečiąsias šalis, bet ir ES viduje“, – kalbėjo V.Vasiliauskas.

Pasak jo, mažėjanti euro zonos išorinė paklausa turės poveikį ir Lietuvai.

„Jeigu kalbėtume apie vidinį eksportą iš Lietuvos, tai ekonomikos ciklo pasikeitimas paveiks eksporto skaičius. Todėl, prognozuodami šių metų bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą, jį taip pat sumažinome, palyginti su 2018 metais“, – sakė V.Vasiliauskas.

Kaip teigė Centrinio banko valdybos pirmininkas, Lietuvos ekonomikai toliau sparčiai augti bus labai sudėtinga.

„Mes ir toliau laikomės savo pozicijos, kad Lietuvos ekonomikos ciklas savo piką jau pasiekė“, – pridūrė V.Vasiliauskas.

Statistikos departamento duomenimis, 2018 m. sausio-lapkričio mėnesiais Lietuva daugiausia eksportavo į Rusiją (13,9 proc.), Latviją (9,8 proc.), Lenkiją (8,2 proc.) ir Vokietiją (7,4 proc.), o importavo iš Rusijos (15 proc.), Vokietijos (11,9 proc.), Lenkijos (11,3 proc.) ir Latvijos (6,8 proc.).

Lietuviškos kilmės prekių daugiausia eksportuota į Lenkiją (9,2 proc.), Vokietiją (9,1 proc.), JAV (8 proc.), Latviją (7,8 proc.) ir Švediją (7,1 proc.).

2018 m. sausio-lapkričio mėnesiais Lietuva daugiausia eksportavo ir importavo mineralinių produktų (atitinkamai 15,1 ir 21,4 proc.), mašinų ir mechaninių įrenginių, elektros įrangos (atitinkamai 15,1 ir 17,2 proc.) bei chemijos pramonės ir jai giminingų pramonės šakų produkcijos (10,6 ir 11,5 proc.).

Iš lietuviškos kilmės prekių daugiausia eksportuota naftos produktų (20,7 proc.), įvairių pramonės dirbinių (11,3 proc.), paruoštų maisto produktų, nealkoholinių ir alkoholinių gėrimų bei tabako (9,3 proc.), plastikų ir jų gaminių (8 proc.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.