Profesinės sąjungos S. Skverneliui išreiškė susirūpinimą dėl viešojo sektoriaus

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis trečiadienį susitiko su Nacionalinį susitarimą pasirašiusiais socialiniais partneriais. Darbdavių organizacijos ir profesinės sąjungos džiaugiasi, kad susitarime pasistūmėta į priekį, tačiau kelia naujus klausimus dėl kolektyvinių sutarčių ir viešojo sektoriaus sistemos.

Saulius Skvernelis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2019, 12:07 PM

"Šios dienos ataskaita rodo, kad pasistūmėta labai neblogai, apie 50 proc. numatytų veiklos darbų buvo padaryta iš visų pusių - ir iš Vyriausybės, ir iš darbdavių, - nes visi turėjome kažkokių įsipareigojimų. Tas pastovus dialogas, aptariant, kas padaryta ar nepadaryta, yra labai svarbus ir ateičiai, jei reikėtų kokių konkrečių susitarimų", - po susitikimo žurnalistams sakė investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Pasak Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkės Ingos Ruginienės, nors pusė Nacionalinio susitarimo tikslų jau įgyvendinta, tačiau susirūpinimą kelia kolektyvinės sutartys.

"Taip, atrodo, kad didžioji pusė visų susitarimų jau yra įgyvendinta, bet mes, kaip profesinė sąjunga, šiandien išreiškėme susirūpinimą premjerui dėl kolektyvinių sutarčių, nes, deja, šiam sektoriuj mes vis dar nematome pažangos pasirašant šakines kolektyvines sutartis. Turime garsų atvejį su „Linava", net aptarinėjamo ir Trišalėje taryboje, kai buvo išreikštas iš darbdavių pusės šakinės organizacijos visiškas nenoras pasirašyti kolektyvinę sutartį. Tokie požymiai rodo, kad šioje srityje dar reikia dirbti ir dirbti", - teigė I. Ruginienė.

Kaip teigė LPSK pirmininkė, susitikimo metu išreikštas susirūpinimas ir dėl viešojo sektoriaus, o ateityje tikimasi platesnio dialogo ir apie sektoriaus atlyginimų dydžius.

"Kalbėjome nemažai ir apie viešąjį sektorių, kad mes, kaip profesinės sąjungos, kol kas akivaizdžių ir apčiuopiamų rezultatų nematome. Surašėme pastabas šiai visai strategijai ir išreiškėme susirūpinimą bei lūkesčius dėl konstruktyvesnio darbo. Tikimės, kad kitą posėdį jau kalbėsime apie bazinį (algų - ELTA) dydį ir koeficientus", - sakė I. Ruginienė.

ELTA primena, kad siekiant įgyvendinti Vyriausybės programoje numatytas nuostatas, susijusias su socialinio dialogo skatinimu ir bendradarbiavimo su socialiniais partneriais stiprinimu, 2017 m. spalį ministras pirmininkas ir socialiniai partneriai pasirašė susitarimą dėl šalies pažangai būtinų reformų.

Susitarimą pasirašę socialiniai partneriai, siekdami kelti gyvenimo lygį ir didinti darbo rinkos patrauklumą, nusimatė penkis ilgalaikei šalies pažangai pasiekti būtinus tikslus: viešojo sektoriaus efektyvumo didinimas ir viešųjų paslaugų kokybės gerinimas; socialinio dialogo stiprinimas ir socialinių partnerių kompetencijų ugdymas; švietimo ir mokslo kokybės, efektyvumo ir mokymosi visą gyvenimą užtikrinimas; mokesčių sistemos suderinamumo ir stabilumo užtikrinimas; šalies konkurencingumo didinimas.

Susitarimo įgyvendinimui koordinuoti yra sudaryta darbo grupė, kurios nariai yra susitarimą pasirašiusių darbdavių ir profesinių sąjungų organizacijų atstovai bei ministerijų atstovai. Darbo grupės susitikimai numatyti kartą per ketvirtį.

Darbo grupė 2018 m. rinkosi į 5 posėdžius.

Susitarime dalyvaujantys socialiniai partneriai yra darbdaviai (Lietuvos darbdavių konfederacija, asociacija „Investors' Forum", Lietuvos verslo konfederacija, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija, Lietuvos pramonininkų konfederacija) ir profesinės sąjungos (Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas", Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija).

Lukas Blekaitis

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.