Pasaulio ekonomikos augimas lėtėja – TVF įspėja ruoštis audrai

Pasaulio ūkio augimui nepateisinant lūkesčių, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) vyriausybes įspėjo rengtis galimai ekonominei audrai.

C.Lagarde išvardijo pagrindinius veiksnius, kurie pakerta pasaulio ekonomikos plėtrą ir kuriuos ji pavadino „keturiais debesimis“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
C.Lagarde išvardijo pagrindinius veiksnius, kurie pakerta pasaulio ekonomikos plėtrą ir kuriuos ji pavadino „keturiais debesimis“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2019, 12:40 PM

„Apibendrinant, matome ekonomiką, kuri auga lėčiau, nei mes tikėjomės“, – sekmadienį Dubajuje vykusiame pasaulio vyriausybių aukščiausiojo lygio susitikime pareiškė TVF vadovė Christine Lagarde.

TVF pasaulio ekonomikos augimo šiais metais prognozę praėjusį mėnesį sumažino nuo 3,7 iki 3,5 procento.

C.Lagarde išvardijo pagrindinius veiksnius, kurie pakerta pasaulio ekonomikos plėtrą ir kuriuos ji pavadino „keturiais debesimis“, ir įspėjo apie galimą „audrą“.

Riziką, kaip teigė TVF vadovė, kelia ir „prekybos įtampa ir muitų didinimas, finansavimo sąlygų griežtinimas, su „Brexit“ rezultatais ir padariniais susijęs neapibrėžtumas ir spartėjantis Kinijos ekonomikos augimo lėtėjimas“.

C.Lagarde teigė, jog įtampa prekyboje, kurią daugiausia skatina JAV ir Kinijos – dviejų didžiausių pasaulio ūkių – didinami muitai, jau atsiliepė visam pasauliui.

„Nežinome, kaip toliau susiklostys padėtis, tačiau matome, kad tai jau pradeda daryti poveikį prekybai, pasitikėjimui ir rinkoms“, – pažymėjo TVF vadovė ir vyriausybes įspėjo vengti protekcionizmo.

C.Lagarde taip pat atkreipė dėmesį į riziką, kurią kelia didėjančios skolinimosi išlaidos, ypač atsižvelgiant į dideles vyriausybių, bendrovių ir namų ūkių sukauptas skolas.

„Kai susikaupia pernelyg daug debesų, tereikia vieno žaibo, kad prasidėtų audra“, – pažymėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?