„Metrail“ byloje vis dar stumdomasi dėl taikos sutarties

Aplinkos apsaugos departamento praėjusią savaitę pateikti taikos sutarties pasiūlymai „Metrail“ byloje ne visai atitinka tai, ką Aplinkos ministerija skelbė viešai, teigia gamintojus ir importuotojus atstovaujančios pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos.

Organizacijos pateikė patikslintus sutarčių projektus, kuriuose numatytos jau aptarti pakuočių tvarkymo tarifai. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Organizacijos pateikė patikslintus sutarčių projektus, kuriuose numatytos jau aptarti pakuočių tvarkymo tarifai. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2019, 11:55 AM, atnaujinta Feb 15, 2019, 11:56 AM

Viešosios įstaigos „Pakuočių tvarkymo organizacija“ ir „Žaliasis taškas“ pateikė savo atsiliepimą Aplinkos apsaugos departamento pasiūlytai taikos sutarčiai „Metrail“ byloje.

„Vertiname tai, kad po nepagrįstai ilgai vilkinto derybų proceso pagaliau aptarinėjame konkrečius pasiūlymus. Esame dėkingi aplinkos ministro pareigas laikinai einančiam energetikos ministrui, kurio dalykinis požiūris, įsiklausymas į situacijos aplinkybes ir problematiką veda prie rezultato.

Vis dėlto užsitęsęs procesas ir augantis bylų skaičius kelia pavojų gamintojų ir importuotojų organizacijoms, kenkia visai pakuočių tvarkymo rinkai“, – sakė „Žaliasis taškas“ generalinis direktorius Kęstutis Pocius.

Pasak gamintojų ir importuotojų organizacijų atstovų, susipažinusios su Aplinkos ministerijos vasario 5 d. paskelbtu pranešimu, organizacijos susidarė įspūdį, kad kompromisas dėl taikos sutarties yra pasiektas ir artimiausiu metu galima tikėtis jos pasirašymo.

Vis dėlto, Aplinkos apsaugos departamento tą pačią dieną pateikti taikos sutarčių projektai su viešai skelbiama informacija nesutapo.

Informacija nesutapo

„Išnagrinėjus dokumentus tenka pripažinti, kad detalizuotos taikos sutarties nuostatos nevisiškai atitinka pranešime pateiktą informaciją.

Dalis jų visiškai naujos, neaptartos derybų metu, dalis galimai neatitinka Administracinių bylų teisenos įstatyme keliamų reikalavimų, todėl negalėtų būti tvirtinamos teisme“, – sakė „Pakuočių tvarkymo organizacijos“ direktoriaus pareigas laikinai einantis Ričardas Milašauskas.

Jo teigimu, gamintojų ir importuotojų atstovai, teikdami savo pasiūlymus, tikisi, kad susitikimuose pasiekti kompromisai atsispindės ir taikos sutarties projekte.

Aplinkos ministerija įvardijusi sąlygas, kurios buvo aptartos ir susitikimų metu: 186 eurų tarifą už metalinių pakuočių toną apskaičiuojant garantinį fondą, 753 eurų baudą už nesutvarkytą atliekų toną, 5 metų laikotarpį įvykdyti taikos sutartimi prisiimtus įsipareigojimus.

Patikslino sutarčių projektus

Įvertinusios taikos sutartis, pasiūlytas Aplinkos apsaugos departamento, organizacijos teikia patikslintus sutarčių projektus, kuriuose numatytos jau aptartos ir viešai paskelbtos sąlygos. Jos yra proporcingos situacijai, praktiškai įgyvendinamos ir atitinka organizacijų ir jų atstovaujamų gamintojų bei importuotojų finansines galimybes.

„Gamintojai ir importuotojai bei juos vienijančios organizacijos „Metrail“ byloje yra ne kaltininkai, bet situacijos įkaitai. Tokio požiūrio tikimės ir iš ministerijos, kuri taip pat turi ir turėjo atsakomybę užtikrinti, kad jos licencijuoti atliekų tvarkytojai tinkamai atliktų savo pareigas“, – sakė K.Pocius.

Anot jo, gamintojus ir importuotojus atstovaujančios organizacijos tikisi, kad suintensyvėjęs derybų procesas nesulėtės ir netrukus bus priimti reikiami sprendimai, o bendradarbiavimas tobulinant sistemą bei užtikrinant efektyvų, skaidrų ir atskaitingą atliekų tvarkymą Lietuvoje, bus tęsiamas.

Skandalui – ketveri metai  

2015 m. pavasarį gamintojų ir importuotojų organizacijos gavo Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pranešimą dėl UAB „Metrail“ 2013-2015 m. išduotų pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų panaikinimo. Netrukus po to „Metrail“ paskelbė bankrotą, o visos tuo laikotarpiu surinktos atliekos formaliai tapo nesutvarkytomis.

Dėl ydingos ir tinkamai nesureguliuotos atliekų tvarkymo sistemos beveik du tūkstančiai Lietuvos įmonių, pagal įstatymą jau įvykdžiusių pareigą finansuoti atliekų tvarkymą, buvo įpareigotos susimokėti taršos mokestį, nepaisant to, kad jau sumokėjo už atliekų tvarkymą ir įvykdė visus įstatymo reikalavimus.

Gamintojų ir importuotojų organizacijos kartu su kitomis verslą atstovaujančiomis organizacijomis kreipėsi į Aplinkos ministeriją, o vėliau ir Vyriausybę, ieškodamos taikaus ginčo sprendimo galimybių bei priemonių, kurios ne tik išskaidrintų sistemą, garantuotų atliekų tvarkytojų kontrolę, bet ir ateityje užkirstų kelią panašių problemų susidarymui. Derybos dėl galimo sprendimo tęsiasi jau daugiau nei metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.