JAV ir Kinijai vis dar toli iki susitarimo dėl prekybos

JAV ir Kinijos derybininkai Pekine vykstančiose derybose menkai pasistūmėjo į priekį. Apie tai pranešė agentūra „Bloomberg“, remdamasi informuotais šaltiniais.

Tam, kad derybose dėl prekybos sutarties būtų pasiektas susitarimas, reikės asmeninio D.Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimo.<br>Scanpix-Reuters nuotr.
Tam, kad derybose dėl prekybos sutarties būtų pasiektas susitarimas, reikės asmeninio D.Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimo.<br>Scanpix-Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2019, 9:14 AM

Jų teigimu, prieš tai, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas galės susitikti, kad pasirašytų prekybos sutartį, šalims teks atlikti didelį darbą.

Kinijos sostinėje vykstančiose uždarose diskusijose Vašingtono ir Pekino atstovams nepavyko suartinti savo pozicijų dėl struktūrinių Kinijos ekonomikos reformų, kurių reikalauja Jungtinės Valstijos, pažymi šaltiniai.

Tačiau, anot jų, ir Kinija, ir JAV norėtų išvengti kiniškoms prekėms taikomų importo muitų padidinimo kito mėnesio pradžioje.

JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris ir JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas vasario 14-ąją susitiko su įvairiais Pekino atstovais, įskaitant vicepremjerą Liu He.

Šaltiniai pažymi, jog Vašingtono derybininkai neketina sušvelninti savo reikalavimo, kad Kinijos vyriausybė atsisakytų valstybinių bendrovių subsidijavimo. Jungtinių Valstijų atstovai taip pat reikalauja, kad būtų pagerinta padėtis verslo valdymo srityje.

Derybose nepavyksta pasiekti apčiuopiamos pažangos ir tai leidžia spėti, jog tam, kad būtų pasiektas susitarimas, reikės asmeninio D.Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimo, pareiškė vienas iš šaltinių.

Dieną anksčiau Baltųjų rūmų atstovas pranešė, jog D.Trumpas norėtų „pačiu artimiausiu metu“ susitikti su Kinijos prezidentu.

Jų susitikimo data dar nenustatyta ir mažai tikėtina, kad JAV ir Kinijos valstybės vadovai galėtų susitikti iki kovo 1 dienos, kuomet pasibaigs terminas, per kurį Vašingtonas ir Pekinas turi pasiekti susitarimą, kad 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomi JAV importo muitai nebūtų padidinti nuo dabartinių 10 iki 25 procentų.

D.Trumpas antradienį pareiškė, kad šis terminas gali būti pratęstas. „Bloomberg“ duomenimis, jis svarsto galimybę terminą pratęsti dar 60 dienų.

Tuo tarpu Baltųjų rūmų ekonomikos patarėjas Larry Kudlow ketvirtadienį pareiškė, kad sprendimas dėl prekybos paliaubų pratęsimo dar nepriimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.