„Toksika“ iš Lietuvos mokyklų nemokamai surinko 26 tonas pavojingųjų atliekų

Pavojingąsias atliekas tvarkanti valstybės valdoma bendrovė „Toksika“ pernai Lietuvos 100-mečio proga pakvietė Lietuvos mokyklas nepriklausomybės jubiliejų pasitikti švaresnėms. „Toksika“ 100-mečio proga pasisiūlė nemokamai sutvarkyti pavojingąsias atliekas iš 100 mokyklų, pakviesti moksleivius į ekskursiją į „Toksiką“ bei surengti ekologijos pamokas Lietuvos mokyklose.

 „Toksika“ pernai Lietuvos 100-mečio proga pakvietė Lietuvos mokyklas nepriklausomybės jubiliejų pasitikti švaresnėms.<br> „Toksika“ nuotr.
 „Toksika“ pernai Lietuvos 100-mečio proga pakvietė Lietuvos mokyklas nepriklausomybės jubiliejų pasitikti švaresnėms.<br> „Toksika“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 8:29 AM

„Visus metus paskyrėme Lietuvos mokykloms – vykome į jas surinkti pavojingųjų atliekų, apkeliavome visą Lietuvą, daug bendravome su moksleiviais mokyklose ir savo įmonėje, parodydami, kaip tvarkomos pavojingosios atliekos. Dėmesio iš mokyklų sulaukėme daug daugiau nei tikėjomės – mokyklos ne tik pasinaudojo puikia proga nemokamai sutvarkyti ilgai kauptas pavojingąsias atliekas, tačiau aktyviai dalyvavo bendrovės organizuotose ekologijos pamokose bei ekskursijose. Aplinkosaugos tema šiandien ypač aktuali, todėl džiaugiames, jog galėjome Lietuvos moksleiviams suteikti ne tik teorines žinias, bet praktiškai supažindinti bei pademonstruoti kaip yra tvarkomos pavojingosios atliekos. Per metus daug investavome į vaikų švietimą ir nuveikėme gerokai daugiau nei planavome“, – sakė „Toksikos“ komercijos direktorius Lukas Andronavičius.

Pasak jo, per metus „Toksika“ sulaukė 126 mokyklų paraiškų surinkti pavojingąsias atliekas. Įvertinusi gautas paraiškas įmonė nusprendė, kad pavojingosios atliekos nemokamai bus surinktos iš visų to pageidaujančių mokyklų. Iš viso iš mokyklų „Toksika“ surinko daugiau nei 26 tonas pavojingųjų atliekų. Daugiausiai tai buvo laboratorinės cheminės medžiagos, dažų ir lako atliekos, dienos šviesos lempos, statybinės medžiagos, turinčios asbesto, seni elektronikos prietaisai Pavojingosios atliekos buvo surenkamos visoje Lietuvoje.

Be to, įmonė sulaukė nemažai prašymų atvykti į mokyklas ir surengti ten ekologijos pamokas, kuriose pasakojama apie pavojingąsias atliekas, susidarančias buityje ir jų tinkamą tvarkymą.

„Moksleiviams pasakojome, kaip pavojingosios atliekos tvarkomos Lietuvoje, pristatėme „Toskika“ vykdomą veiklą bei sulaukėme daug aktualių klausimų. Moksleiviai domėjosi netinkamo pavojingųjų atliekų tvarkymo keliama žala aplinkai, pavojingųjų atliekų tvarkymo technologijomis, ateities atliekų tvarkymo sprendimais. „Toksika“ specialistai pasidalino žiniomis su moksleiviais, kaip identifikuoti pavojingąsias atliekas, kaip jas rūšiuoti, kur šias atliekas reikėtų atiduoti tvarkymui“, – pasakojo L.Andronavičius.

Anot jo, ne ką mažiau dėmesio sulaukė ir „Toksikos“ kvietimas moksleiviams atvykti į įmonę ir susipažinti su pavojingųjų atliekų surinkimo veikla, aplankyti pavojingųjų atliekų deginimo įrenginį bei pavojingųjų atliekų sąvartyną, realiai pamatyti, kaip yra sutvarkomos Lietuvoje susidarančios pavojingosios atliekos. 2018 metais bendrovė surengė 10 ekskursijų, per kurias apsilankė 225 mokiniai su mokytojais.

L.Andronavičius džiaugiasi, kad „Toksikos“ organizuotas Lietuvos šimtmečiui skirtas mokyklų ekologinio švietimo projektas leido mokykloms naująjį šimtmetį pasitikti švaresnėms, t.y. be ilgai kauptų ir saugotų pavojingųjų atliekų. „Toksika“ tikisi, jog ateityje pačios mokyklos atidžiau rūšiuos atliekas bei atitinkamai jas perduos pavojingųjų atliekų tvarkytojams, o moksleiviai turės daugiau žinių apie pavojingų atliekų atpažinimą buityje ir tinkamą jų rūšiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?