Keičia kryptį – dėl padidėjusios rizikos „Nordea“ atsisako dalies klientų

Bankas „Nordea“ nuo 2019 metų pradėjo įgyvendinti naują strategiją – laipsniškai atsisakys dirbti su Rusijos klientais. Pakeisti kursą banką paskatino palūkanų maržos sumažėjimas skolinant rusams ir padidėjusi rizika. Ekspertai mano, kad bankas vengia rizikos, kylančios iš priežiūros institucijų, kuri susijusi tiek su įtarimu dėl pinigų plovimo, tiek su tarptautinėmis sankcijomis.

Klientams rusams bankas ilgainiui užtrenks duris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Klientams rusams bankas ilgainiui užtrenks duris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bankas „Nordea“ išsiuntinėjo darbuotojams informacinį biuletenį, kuriame pranešė apie strategijos pakeitimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Bankas „Nordea“ išsiuntinėjo darbuotojams informacinį biuletenį, kuriame pranešė apie strategijos pakeitimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2019, 9:21 PM

Bankas „Nordea“ išsiuntinėjo darbuotojams informacinį biuletenį, kuriame pranešė apie strategijos pakeitimą. Banko vadovas Rusijoje Michailas Poliakovas laikraščiui „Kommersant“ paaiškino, kad „Nordea“ grupės lygmeniu parengta banko padalinių visose šalyse darbo strategija, o verslo modelis, dirbant su pagrindiniais segmentais, grupėje yra vienodas.

Anksčiau Rusijos padalinys buvo vienintelis grupėje, kuris aktyviai kreditavo vietines įmones, tam buvo palankios sąlygos – didelė marža, esant priimtinam rizikos lygiui. Dabar padėtis pasikeitė, ir šis segmentas nustojo nešti pelną, pažymėjo M.Poliakovas. Todėl bankas „Nordea“ planuoja palaipsniui atsisakyti darbo su Rusijos klientais – jis ir toliau aptarnaus dabartinius klientus, tačiau nekvies naujų. Pagrindinis dėmesys kaip ir visoje grupėje bus sutelktas į Skandinavijos klientų aptarnavimą.

Agentūros „Interfax“ duomenimis, susumavus 2018 metų rezultatus, bankas „Nordea“ tarp Rusijos bankų užėmė 50 vietą pagal turimus aktyvus (126,3 mlrd. rb arba virš 1,69 mlrd. eurų) ir 39 vietą pagal turimą kapitalą (22,9 mlrd. rb arba 3,07 mlrd. eurų).

Bankas mažina savo veiklą Rusijoje nuo 2016 metų, kai jis buvo tarp trisdešimties didžiausiųjų. 2017 metų pradžioje jis pardavė hipotekos portfelį bankui „Sovcombank“. Per 2018 metus banko paskolų portfelis sumažėjo 32 proc. – iki 70 mlrd. rublių (0,938 mlrd. eurų). „Kommersant“ duomenimis, banko grynosios palūkanų pajamos po rezervų sudarymo sumažėjo perpus ir sudarė 4,6 mlrd. rublių (61,65 mln. eurų). Banko grynasis pelnas sumažėjo 40 proc. – iki 2,5 mlrd. rublių (33,5 mln. eurų).

Vis dėlto M.Poliakovas pabrėžė, kad strategijos pakeitimas nereiškia, kad bankas išeina iš Rusijos rinkos. Pasak jo, pats skelbimas tik atsitiktinai pagal laiką sutapo su „Danske Bank“ sprendimu laikinai nutraukti savo veiklą Baltijos šalyse ir Rusijoje (bankas apie tai pranešė vasario 19 dieną).

„Danske Bank“ nusprendė laikinai sustabdyti savo veiklą Baltijos šalyse ir Rusijoje, kai buvo apkaltintas pinigų plovimu per filialą Estijoje. Danijos, Estijos, JAV ir Europos Sąjungos teisėsaugos institucijos dėl šio banko atlieka tyrimą. Įtarimų, kad bankas vykdo įtartinas operacijas, kilo, kai pasiskundė „Hermitage Capital“ fondo įkūrėjas Williamas Browderas, kuris vėliau pateikė analogišką skundą dėl banko „Nordea“. Praeitą savaitę agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Suomijos finansų priežiūros institucija užbaigė šio skundo nagrinėjimą ir išsiuntė medžiagą Centrinei kriminalinei policijai.

Ekspertų nuomonės sutampa, kad palūkanų maržos sumažėjimas – ne vienintelė ir galbūt ne pagrindinė priežastis, kodėl „Nordea Bank“ nutraukia darbą Rusijoje. Šis bankas Vakarų rinkose, anot „Ekspert RA“ banko reitingų jaunesniojo direktoriaus Viačeslavo Putilovskio, gali pritraukti gana pigių išteklių.

„Daugelis užsienio bankų Rusijos Federacijoje dirba gaudami gana nedidelę maržą, todėl vargu ar galima teigti, kad maža marža yra pagrindinis veiksnys, lemiantis užsienio bankų buvimą Rusijoje“, – pažymi bendrovės „Nacionaliniai kredito reitingai“ vadovaujantis direktorius Aleksandras Proklovas.

Agentūros „Fitch Ratings“ finansų institucijų vyresnysis direktorius Aleksandras Danilovas mano, kad greičiausiai reikia ieškoti viso komplekso priežasčių. Prie jų jis priskiria galimą šalims numatytų bendrųjų limitų sumažinimą Rusijai, ribotas vystymosi perspektyvas dėl mažo ekonominio augimo ir didelės valstybinių bankų sukeliamos konkurencijos pritraukiant stambių paskolų ėmėjus ir rublinius išteklius, taip pat sankcijų veiksnį. A.Proklovas sutinka, kad viena iš priežasčių galėjo būti sankcijų režimo pažeidimo rizika. Pasak V.Putilovskio, papildoma priežastis gali būti galima rizika, susijusi su banko panaudojimu pinigų plovimui.

Tačiau A.Proklovas mano, kad net ir būdamas užgniaužtas „Nordea Bank“ gali dirbti Rusijoje neribotą laiką. Pasak jo, Rusijoje yra daug užsienio bankų, kurie „lyg brangių prekių krautuvėlėje aptarnauja nedaug klientų ir jaučiasi gerai“. M.Poliakovas neatmeta galimybės, kad, įvykus pokyčiams Rusijos ekonomikoje, „Nordea Bank“ gali grįžti prie imančių paskolas Rusijos piliečių kreditavimo.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.