Užsispyrę miestiečiai pasiekė savo – iš kaimynystės išgujo plovyklos statytojus

Aktyvių kauniečių pastangos gyventi tokioje aplinkoje, kokioje patinka, kartais nenueina perniek. Žemųjų Šančių gyventojų protestai dėl planuojamos statyti automobilių plovyklos valdininkus paskatino kurti naujas taisykles.

Verslininkai planavo statyti plovyklą šiame A.Juozapavičiaus prospekto sklype.<br>M.Patašiaus nuotr.
Verslininkai planavo statyti plovyklą šiame A.Juozapavičiaus prospekto sklype.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2019, 1:01 PM

Per pastaruosius kelerius metus Kaune pridygo atvirų automobilių plovyklų. Dažniausiai nepasitenkinimą jomis rodė greta gyvenantys miestiečiai. Jie murmėdavo, bet plovyklos iškildavo.

Ypač didelio pasipriešinimo vasario pradžioje sulaukė verslininkai, planavę tokią plovyklą statyti Žemuosiuose Šančiuose, A.Juozapavičiaus prospekte, 63 numeriu pažymėtame sklype.

Tačiau Šančių ir kitų gyvenamųjų rajonų gyventojus pasiekė gera žinia. Politikai pagaliau priėmė sprendimą, kur plovyklos gali būti statomos, o kur ne.

„Tai pergalė prieš nesiskaitymą su miesto bendruomenės poreikiais ir nuomone“, – džiaugėsi Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė Vita Gelūnienė.

Gyventojai rengė piketą

Vasario pradžioje Žemųjų Šančių bendruomenė sužinojo, kad A.Juozapavičiaus prospekte ketinama statyti atvirą automobilių plovyklą.

Bendruomenės pirmininkė V.Gelūnienė ir vietos gyventojai pasipiktino, kad plovyklą ketinama statyti visai netinkamoje vietoje. Apie tai rašė ir „Laikinoji sostinė“.

„Vieta, kur suplanuota automobilių plovykla, tam netinkama. Tai viena pagrindinių gyvenamojo rajono aikščių. Plovykla darkytų istorinį Žemųjų Šančių vaizdą, taip pat nežinia, ar neterštų aplinkos“, – tada kalbėjo V.Gelūnienė.

Šančių gyventojai netrukus prie savivaldybės surengė piketą.

Pasiekė sunkią pergalę

Iš pradžių savivaldybės atstovai aiškino, kad nėra jokio reglamento, kaip ir kur turi būti įrengiamos automobilių plovyklos, bet praėjusį antradienį situacija pasikeitė.

Miesto tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas dėl automobilių plovyklų statymo. Jos negali iškilti arčiau nei 50 metrų nuo pastatų, kuriuose gyvena ar lankosi žmonės.

Tokį sprendimą išgirdę Žemųjų Šančių gyventojai džiūgavo. Visai greta tos vietos, kur planuota statyti plovyklą, gyvenanti Raminta Jodikaitytė sakė, kad pergalės prieš verslininkus tikėtis buvo sunku, bet gyventojai nenuleido rankų ir pasiekė savo.

Bus naudinga visam miestui

V.Gelūnienė pasakojo ir iš kitų miesto gyvenamųjų rajonų bendruomenių ne kartą girdėjusi skundų, kad prie jų namų statomos plovyklos.

„Tačiau žmonių protestai nebūdavo išgirsti. Mūsų kova, matyt, buvo paskutinis lašas, kuris valdininkus privertė įsiklausyti į gyventojų žodžius. Dėl to labai džiaugiamės“, – kalbėjo V.Gelūnienė.

Jos nuomone, sprendimas dėl automobilių plovyklų statybų apribojimo naudingas ne tik Šančių bendruomenei, bet ir visiems miesto gyventojams.

Statybos leidimo verslininkams nedavė

Nerius Valatkevičius

Kauno savivaldybės Miesto

planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas

„Siekiant suderinti fizinių ir juridinių asmenų interesus, užtikrinti Kauno miesto gyventojų sveiką, saugią, darnią gyvenamąją aplinką bei visavertes gyvenimo sąlygas ir atsižvelgiant į automobilių plovyklų veiklos galimą poveikį aplinkai plovyklos negali būti statomos arčiau nei 50 m nuo gyvenamosios paskirties pastatų, mokyklų, ikimokyklinių ugdymo įstaigų, asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų.

Tokie pat reikalavimai dėl atstumų nuo kitų statinių taikomi ir degalinėms.

Statybos leidimas verslininkams, kurie tokią plovyklą norėjo statyti A.Juozapavičiaus prospekte, iki tarybos sprendimo nebuvo išduotas, todėl jei neatitiks naujų reikalavimų, plovyklos ten ir nebus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.