Estų energetikai Latvijoje jau renka vartotojus, planuose – ir Lietuva

Energijos gamintojos „Eesti Energia“ dukterinė įmonė „Enefit“ pradėjo elektros prekybą namų vartotojams Latvijoje. Čia „Enefit“ pateikė kainodaros naujovę – tarifą, kurio dydis nepriklauso nuo vartotojo sunaudotos energijos kiekio, taip pat pasiūlė atsinaujinančios energijos sprendimus. Lietuvoje „Enefit“ kol kas elektrą parduoda tik juridiniams asmenims, tačiau bendrovės atstovai neatmeta galimybės ateityje ją tiekti ir namų vartotojams.

„Enefit“ pradėjo elektros prekybą namų vartotojams Latvijoje.<br>„Enefit“ nuotr.
„Enefit“ pradėjo elektros prekybą namų vartotojams Latvijoje.<br>„Enefit“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 11:07 AM, atnaujinta Mar 8, 2019, 11:14 AM

Latvijoje padidins konkurenciją

„Enefit“ tyrimo duomenimis, beveik pusė (45 proc.) namų ūkių Latvijoje bent kartą per metus svarsto galimybę keisti elektros tiekėją, tačiau tik 6 proc. taip ir padaro. Pusės respondentų teigimu, savo esamu paslaugų tiekėju jie kliaujasi daugiausia dėl įpročio ir geresnių alternatyvų trūkumo. Žengdama į Latvijos namų vartotojų rinką „Enefit“ siekia sudaryti konkurencingesnę aplinką ir padidinti pasirinkimą vartotojams.

„Susiklosčiusi situacija rodo didelį aktyvesnės rinkos potencialą, akivaizdžiai ribojamą fakto, kad rinkoje yra tik du aktyvūs žaidėjai. Mūsų atėjimas į namų ūkių segmentą yra logiškas strategijos žingsnis, ypač atsižvelgiant į tai, kad praėjusiais metais sėkmingai pradėjome teikti tokias paslaugas Švedijoje ir Suomijoje. Todėl manau, kad mūsų patirtis ir naujas požiūris į elektros energijos tiekimo paslaugų teikimą leis mums padėti atverti Latvijos namų ūkių rinką“, – sako „Enefit“ valdybos pirmininkas Janis Bethers.

Pasiūlė patrauklią kainodarą

„Enefit“ Latvijos gyventojams pasiūlė du tarifų planus – Dinaminį ir Fiksuotą. Abiem tarifams numatytas toks pat – 2 eurų paslaugos mokestis, o elektros energija vartotojams tiekiama didmenine rinkos kaina, be jokio papildomo antkainio. Tokia kainodara – naujiena Latvijos rinkoje. Pasirinkus Fiksuotą tarifą, vartotojas moka vienodą kainą visą sutarties periodą, nepriklausomai nuo elektros kainos svyravimų rinkoje. Tuo tarpu pasirinkus dinaminį tarifą, elektros kaina keičiasi kas valandą, priklausomai nuo svyravimų rinkoje.

„Enefit“ planuoja išplėtoti ir daugiau produktų gyventojams, teikti techninio aptarnavimo paslaugas ir energijos taupymo sprendimus taip pat pradėti ir dujų tiekimą. Bendrovė tikisi ilgainiui atsiriekti apie 10 proc. namų vartotojų rinkos dalį.

Lietuvoje laukia palankesnių sąlygų

Pasak „Enefit“ generalinio direktoriaus Lietuvoje Vytenio Koryznos, Lietuvoje taip pat stinga elektros tiekėjų konkurencijos namų vartotojų segmente, o to priežastis – elektros rinkos reguliacinė aplinka.

„Lietuvoje esanti reguliacinė aplinka riboja energetikos bendrovių galimybes pasiūlyti inovatyvius sprendimus namų vartotojams. Tikimės, kad 2020 metai atneš esminius pokyčius, o Seimui ir Energetikos ministerijai inicijavus reikiamus teisinių aktų pakeitimus ir VKEKK nebenustatant kainų namų vartotojams, šis segmentas taps atviras nepriklausomų elektros tiekėjų konkurencijai ir rinkos evoliucijai. „Enefit“ seka reguliacinės aplinkos pokyčius ir neatmeta galimybės ateityje teikti elektrą Lietuvos gyventojams“, – sako V. Koryzna.

Jis taip pat pastebi, kad jau ir tarp namų vartotojų auga poreikis inovatyviems energetiniams sprendimams. „Kylančios elektros energijos kainos, kintantys vartotojų poreikiai bei būtinybė prisidėti prie klimato kaitos mažinimo verčia energetikos sektorių ieškoti naujų sprendimų, leidžiančių namų vartotojams efektyviau vartoti elektros energiją, ar patiems tapti ir elektros gamintojais“, – teigia „Enefit“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.