Kinija jau žino, kaip išsaugoti užsienio investuotojus – ilgai nebegaiš

Sprendimus mechaniškai priimantis Kinijos parlamentas penktadienį pradėjo svarstyti užsienio investicijų įstatymo projektą, kuris galėtų padėti pastūmėti į priekį derybas dėl prekybos su Jungtinėmis Valstijomis ir priartėti prie susitarimo.

Teisės akto projektas buvo pristatytas per Pekine vykstančią Nacionalinio Liaudies Kongreso sesiją.<br> AFP-Scanpix nuotr. 
Teisės akto projektas buvo pristatytas per Pekine vykstančią Nacionalinio Liaudies Kongreso sesiją.<br> AFP-Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 4:40 PM, atnaujinta Mar 8, 2019, 4:56 PM

Teisės akto projektas buvo pristatytas per Pekine vykstančią Nacionalinio Liaudies Kongreso sesiją ir tikimasi, kad jis bus priimtas kovo 15-ąją – paskutinę metinio parlamento posėdžio dieną.

Pagal įstatymą bus draudžiamas neteisėtas technologijų perdavimas ir „neteisėtas vyriausybės kišimasis“ į užsienio įmonių veiklą, o būtent tuo labiausiai piktinasi Vašingtonas, tvirtinantis, kad Pekinas vagia Amerikos technologijas.

Įstatymu siekiama išsklaidyti nerimą dėl verslo aplinkos, su kuria Kinijoje susiduria užsienio bendrovės. Visgi ankstesnės projekto versijos sulaukė kai kurių verslo grupių kritikos.

Teisės akte „aiškiai nustatyta, kad valstybė gina užsienio investuotojų ir įmonių, į kurias yra investavę užsienio investuotojai, intelektinės nuosavybės teises ir neleidžia administracinėmis priemonėmis versti perduoti technologijas“, pažymėjo Valstybinio plėtros ir reformų komiteto pirmininko pavaduotojas Ningas Jizhe.

„Užsienio investicijų interesams tai tikrai suteiks išsamesnę ir efektyvesnę teisinės valstybės garantiją“, – šią savaitę pareiškė jis žurnalistams.

Lėtėjant Kinijos ekonomikos augimui, Pekinas mano, kad šis įstatymas padės pritraukti daugiau užsienio investicijų.

Kinijos premjeras antradienį paskelbė, kad šalies ekonomika šiemet padidės 6–6,5 proc., taigi prieaugis bus mažesnis negu 2018-aisiais, kuomet sudarė 6,6 procento.

Penktadienį paskelbti oficialūs duomenys parodė, kad Kinijos eksportas ir importas vasarį smuko gerokai labiau negu prognozuota, o tai dar padidino nerimą dėl šalies ekonomikos augimo perspektyvų.

Kinijos akcijų rinka permainingą prekybos sesiją baigė dideliu nuosmukiu, o pagrindinis indeksas „Shanghai Composite“ neteko 4,4 proc. savo vertės.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį pareiškė, jog derybos su Kinija dėl prekybos „vyksta gana gerai“.

O Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) penktadienį pažymėjo, jog šalys padarė „reikšmingą pažangą“, tačiau supeikė Vašingtono pareigūnus, kurie pasisako už dviejų šalių ekonomikos „atsiejimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.