Krizė įveikė: stulbinamų pastatų pirkėjams siūlo ir pilietybę

Stambule (Turkija) pakrantėje palei Bosforo sąsiaurį stovinčios vilos – neabejotinai labiausiai išsiskiriantys, bet drauge brangiausi nekilnojamojo turto (NT) objektai mieste. Tačiau šalį sukrėtusi ekonominė krizė lėmė, kad ne vienas šių ištaigingų būstų parduodamas.

NT rinka dramatiškai keičiasi ne tik Bosforo sąsiauryje – daug turkų namų paprasčiausiai nebeįperka.<br>Various/Scanpix nuotr.
NT rinka dramatiškai keičiasi ne tik Bosforo sąsiauryje – daug turkų namų paprasčiausiai nebeįperka.<br>Various/Scanpix nuotr.
 NT rinka dramatiškai keičiasi ne tik Bosforo sąsiauryje – daug turkų namų paprasčiausiai nebeįperka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 NT rinka dramatiškai keičiasi ne tik Bosforo sąsiauryje – daug turkų namų paprasčiausiai nebeįperka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 8:24 PM

Laivu plaukti Bosforo sąsiauriu – tai lyg kelionė per Stambulo istoriją. Daugelis palei pakrantę stovinčių įspūdingų vilų, vietinių vadinamos yali, buvo pastatytos XIX-XX a. turtingiems šeimininkams, praneša dw.com.

320 iš 620 vilų pakrantėje saugomos valstybės, todėl savininkai turi gauti leidimą renovacijai.

Kai kuriuose pastatų šiandien įrengti viešbučiai, kituose – muziejai, pobūvių salės. Tačiau 60-iai yali šiandien ieškoma pirkėjo – pernai Turkijai patyrus valiutos krizę daugelis tokių būstų savininkų ėmė dairytis potencialių pirkėjų.

Tariqas Al-Fadelis renka vilą pakrantėje potencialiam pirkėjui iš Viduriniųjų Rytų. Vienas jo apžiūrėtų objektų – vila su aštuoniais kambariais, dviem virtuvėmis, daugybe marmuro ir vieta jachtai prišvartuoti. Už tokį NT objektą prašoma 130 mln. Turkijos lirų (21,3 mln. eurų).

T.Al-Fadelio klientai investuoja į NT tikėdamiesi, kad ateityje jis atsipirks.

„Turkijos ekonomika anksčiau ar vėliau atsigaus, o tuomet jų investicijos duos grąžą“, – pasakojo vyras.

Yra dar viena priežastis, kodėl naujakuriai, ypač iš Artimųjų Rytų, noriai renkasi yali.

„Daugelis arabų jas žino iš turkiškų televizijos serialų. Būna, kai paskambina klientai ir sako – noriu įsigyti vilą iš mano mėgstamiausio serialo“, – kalbėjo T.Al-Fadelis.

NT rinka dramatiškai keičiasi ne tik Bosforo sąsiauryje – daug turkų namų paprasčiausiai nebeįperka. Tačiau 80 proc. išaugo pirkėjų iš užsienio skaičius. Turkijos vyriausybė paskelbė, kad užsienietis, perkantis gyvenamąjį būstą, kuris kainuoja ne pigiau nei 250 tūkst. JAV dolerių, gali gauti Turkijos pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.