Gavau kvietimą į darbo pokalbį: ar tai reiškia, kad mane jau medžioja?

Konkurencinėje įmonių kovoje dėl geriausių darbuotojų pasitelkiamos visos įmanomos priemonės – dalyvauti atrankose dažnai kviečiami ir tie kandidatai, kurie patys apie naują poziciją nė negalvoja.

K.Kašalynienė rekomenduoja atnaujinti duomenis „LinkedIn“ paskyroje. Ši platforma dabar ne tik atstoja gyvenimo aprašymą, bet ir gali tapti pirmojo kontakto su vadovų paieškos konsultantais tašku.<br> 123rf.com ir asmeninio albumo nuotr. 
K.Kašalynienė rekomenduoja atnaujinti duomenis „LinkedIn“ paskyroje. Ši platforma dabar ne tik atstoja gyvenimo aprašymą, bet ir gali tapti pirmojo kontakto su vadovų paieškos konsultantais tašku.<br> 123rf.com ir asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2019, 2:23 PM

Tiesa, klasikinės darbuotojų paieškos specialistai, užsiimantys pradedančiųjų ir vidurinės grandies specialistų atranka, ir vadovų paieškos profesionalai, padedantys kompanijoms rasti aukšto lygio vadovus, naudoja skirtingus metodus. Todėl, sulaukus kvietimo į pokalbį naudinga žinoti, ko galima tikėtis toliau.

Specialistų ir vadovų paieškos skirtumai

Tiesioginės vadovų paieškos specialistai (angl. – executive search) užsiima vadovų komandos narių, įmonių vykdomųjų ir generalinių direktorių bei valdybos narių paieškomis. Šie konsultantai patys aktyviai ieško laisvai pozicijai tinkamų kandidatų ir nesinaudoja tokiais įrankiais, kaip, pavyzdžiui, tradiciniai darbo skelbimų portalai.

Kad galėtų rasti tinkamą žmogų, vadovų paiešką vykdantys specialistai turi gerai žinoti ir suprasti, kokios įmonės veikia konkrečiame sektoriuje, kaip joms sekasi, kokie gerai žinomi profesionalai ar jaunieji talentai jose dirba ir kokias pozicijas užima.

Tuo tarpu klasikiniai atrankų metodai taikomi ieškant pradedančiųjų ir vidurinės grandies darbuotojų – vadybininkų, administratorių, projektų vadovų. Pagrindinis tokių atrankų įrankis – darbo skelbimai, į kuriuos atsiliepia patys kandidatai, tuo metu aktyviai ieškantys pokyčių.

„Tiesioginės vadovų paieškos profesionalai samdomi kaip išoriniai konsultantai, kai tuo tarpu klasikinės darbuotojų paieškos specialistai dažnai dirba įmonės viduje. Todėl skiriasi ir jų kompetencijų sritys – tiesioginę vadovų paiešką vykdantys profesionalai savo karjerą pradeda ne kaip personalo atrankų specialistai ar psichologai.

Dažniausiai jie patys būna sukaupę vadovaujamo darbo patirties viename ar kitame verslo sektoriuje, todėl gerai išmano jo procesus ir poreikius.

Be to, skirtingai nei klasikinės darbuotojų paieškos atveju, kuomet nerandant darbuotojo tarp aplikantų galima stabdyti procesą, konsultantai dirba tiek, kiek reikia, ir pasitelkia visus galimus įrankius, kad galiausiai užpildytų laisvą vadovo poziciją“, – sako „AIMS International Lietuva“ vyresnioji vadovų paieškos konsultantė Karina Kašalynienė.

Nuo rinkos tyrimų iki „LinkedIn“ analizės

Kiekvieną kartą pradedant aukšto lygmens vadovo paiešką atliekamas išsamus situacijos rinkoje tyrimas: kokios pagrindinės sektoriaus įmonės, kokie specialistai ten darbuojasi, kurie iš jų neseniai keitė darbovietę, o kurie mielai svarstytų pokyčių galimybę.

Vadovų paieškos specialistai kaip papildomą įrankį naudoja ir socialiniuose tinkluose skelbiamos informacijos analizę, tad net ir aukščiausias pareigas einantiems rekomenduojama atnaujinti duomenis „LinkedIn“ paskyroje.

Ši platforma dabar ne tik atstoja gyvenimo aprašymą, bet ir gali tapti pirmojo kontakto su vadovų paieškos konsultantais tašku.

Vis dėlto, svarbu ne tik tai, kaip kandidatas save pristato gyvenimo aprašyme ar socialiniuose tinkluose.

Vadovų paieškos konsultantams dar daugiau informacijos apie specialisto kompetencijas ir charakterį atskleidžia tiek buvusių darbdavių rekomendacijos, klientų atsiliepimai, viešojoje erdvėje suformuota ekspertinė reputacija, tiek ir pirmasis pokalbis.

Žinoma, konsultantai, kalbėdamiesi su kandidatais, laikosi ir dar vieno esminio principo – konfidencialumo. Juk bendraujama su savo srities profesionalais, turinčiais stabilią darbo vietą ir gaunančiais konkurencingą atlygį, todėl jiems galimybė pasitikėti konsultantu yra būtina sąlyga.

Kvietimas į pokalbį – „medžioklės“ ženklas

Vis dėlto kvietimą į pokalbį dėl darbo tiesiogiai gali atsiųsti ir tiesioginės vadovų paieškos profesionalai, ir klasikinės darbuotojų paieškos specialistai. Todėl gavus pasiūlymą susitikti, pravartu atkreipti dėmesį tiek į tai, kokią įmonę atstovauja siuntėjas, tiek ir į poziciją dėl kurios kreipiamasi.

Taigi, jeigu einate aukštas vadovaujančias pareigas ir naujų galimybių neieškote, bet gaunate kvietimą į pokalbį – tai gali būti ženklas, kad su jumis bendrauja tiesioginės vadovų paieškos konsultantas.

Tiesa, žinutė „LinkedIn“ ar el. paštu gautas laiškas jokiu būdu nereiškia, kad iškart bus deramasi dėl įdarbinimo sąlygų. Pirmojo susitikimo tikslas – geriau jus pažinti, galbūt sudominti nauja galimybe bei pristatyti atrankos procesą.

„Ieškant aukšto lygio vadovų netaikomi standartinių atrankų principai, kuomet kandidatai atsakinėja į griežtai struktūruoto pokalbio standartizuotus klausimus. Į pokalbį kviečiami aukštas kompetencijas turintys profesionalai, todėl susitikimo metu papildomai aiškinamasi, kokia kandidato patirtis, darbo principai, kiek sutampa jo ir įmonės kultūra, vertybės.

Po išsamių pokalbių kandidatų sąrašas sutrumpinamas iki keleto pavardžių, o tuomet jau įmonės savininkai renkasi, su kuriuo specialistu tęsti pokalbius“, – sako K. Kašalynienė.

Pasak jos, aukšto lygio vadovai dažniausiai mėgsta būti pastebėti ir įvertinti, tad kvietimai tiesiog sužinoti apie naujas galimybes dažniausiai sutinkami pozityviai.

Kandidatai gali tikėtis, kad jiems bus suteikta reikalinga informacija apie vadovo ieškančią įmonę, atsakyta į kylančius klausimus ir netgi tarpininkaujama derantis dėl sąlygų.

Žinoma, viso proceso metu užtikrinamas diskretiškumas ir konfidencialumas. Be to, tiesioginės vadovų atrankos profesionalai nuolat kaupia informaciją ir ateities projektams, tad jų susidomėjimą galima laikyti ir savo profesionalumo įvertinimu, ir galimybe į atrankas būti kviečiamam ir toliau.

Taigi pasiūlymą susitikti verta priimti net ir tiems vadovams, kurie šiuo metu visiškai patenkinti užimama pozicija ir apie pokyčius negalvoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.