Seimo komisija apie ESO ir energetikų konfliktą: valstybės monopolijos neturėtų piktnaudžiauti rinkos galia

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos (EDPK) posėdyje reaguojant į Lietuvos elektros energetikos asociacijos (LEEA) viešai išreikštą nepasitikėjimą ESO vadovybe buvo svarstomas klausimas dėl valstybės valdomos bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) veiklos.

Komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys atkreipė dėmesį į tai, kad ESO, kaip ir visos kitos valstybės valdomos įmonės, turėtų sau taikyti aukštesnius veiklos reikalavimus ir nepiktnaudžiauti savo monopoline padėtimi. <br>D.Umbraso nuotr.
Komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys atkreipė dėmesį į tai, kad ESO, kaip ir visos kitos valstybės valdomos įmonės, turėtų sau taikyti aukštesnius veiklos reikalavimus ir nepiktnaudžiauti savo monopoline padėtimi. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2019, 3:09 PM

Posėdyje LEEA atstovai išsakė priekaištų, kad ESO, kaip monopolinis elektros energetikos bendrovių darbų užsakovas, diktuoja vienpusiškas sutarčių sąlygas, jose numatydamas nesimetriškai didelę rangovų atsakomybę lyginant su užsakovo atsakomybe.

LEEA atstovai teigė, kad chaotiškas ir netolygus ESO investicijų planavimas ir įgyvendinimas, sukūrė rinkoje pačiai ESO nepalankią situaciją – darbų kainų augimą, skubotą ir netolygų darbų užbaigimą, teisminius ginčus ir kt.
Komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys atkreipė dėmesį į tai, kad ESO, kaip ir visos kitos valstybės valdomos įmonės, turėtų sau taikyti aukštesnius veiklos reikalavimus ir nepiktnaudžiauti savo monopoline padėtimi.

Komisija nusprendė siūlyti „Lietuvos energijos“ grupės akcijų valdytojui – Finansų ministerijai – inicijuoti rekomendacijas, kad būtų užtikrintas rinkos stabilumas: numatomos aiškios,  iš anksto rinkos dalyviams žinomos investicijų apimtys ir sandorių taisyklės, kuriose būtų numatyta simetrinė rinkos dalyvių atsakomybė, užtikrinanti abipusius lūkesčius ir rinkos stabilumą.

Posėdyje komisija taip pat patvirtino 2018 m. komisijos veiklos ataskaitą ir pritarė komisijos darbo plano Seimo VI (pavasario) sesijoje projektui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.