Klaipėdos uosto valdybos pirmininkas N. Udrėnas: A. Vaitkaus situacija kelia klausimų

Klaipėdos jūrų uosto vadovo Arvydo Vaitkaus ketinimai toliau vadovauti uostui ir kartu dirbti miesto taryboje kelia klausimų dėl galimo interesų konfliktų, teigia uosto valdybos pirmininkas Nerijus Udrėnas. Tuo metu kitas nepriklausomas jos narys Vaidotas Rūkas tvirtina, kad A. Vaitkus turėtų rinktis darbą arba uoste, arba miesto taryboje.

A. Vaitkus pirmadienį pareiškė, kad jis yra jau trečias uosto direktorius, dirbantis ir miesto taryboje – iki jo tai darė Sigitas Dobilinskas ir Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
A. Vaitkus pirmadienį pareiškė, kad jis yra jau trečias uosto direktorius, dirbantis ir miesto taryboje – iki jo tai darė Sigitas Dobilinskas ir Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2019, 4:49 PM

N. Udrėno teigimu, uosto valdyba, į kurią dėl A. Vaitkaus ir galimo jo pavaldinių interesų konflikto kreipėsi susisiekimo ministras Rokas Masiulis, šį klausimą turėtų nagrinėti šią savaitę arba kitos savaitės pradžioje. 

„Valdyba savo sprendimą priims, įvertinusi ministro rašte keliamus klausimus, kitų institucijų turimą informaciją ir sprendimus, taip pat paties uosto vadovo situacijos vertinimą ir nuomonę, kaip jis galėtų valdyti šį galimą interesų konfliktą (...). Dabartinė situacija kelia klausimų ir natūralų visuomenės susidomėjimą šiuo klausimu“, – BNS teigė N. Udrėnas.

Tuo metu V. Rūko nuomone, A. Vaitkus, siekdamas išvengti galimo interesų konflikto, vienų pareigų turėtų atsisakyti.

„Kaip nepriklausomas valdybos narys aš įžvelgčiau interesų konfliktą, pagal gerąsias valdysenos praktikas tokia situacija geriau nesusidarytų. (...) Vienos iš užimamų pozicijų turėtų būti atsisakyta“, – BNS tvirtino V. Rūkas.

Anot jo, kylantys klausimai tiesiogiai nėra susiję su Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atliekamu tyrimu, ar A. Vaitkus turėjo savo privačių interesų deklaracijoje nurodyti asmenis, kurie paaukojo lėšų politiniam sąrašui, su kuriuo uosto vadovas kandidatavo į merus ir miesto tarybą, ir kurie yra tiesiogiai susiję su komercinių interesų Klaipėdos uoste turinčiomis įmonėmis.

„Aš labiau orientuočiausi į būsimą situaciją, kad ateityje nekiltų interesų konfliktų, kurie potencialiai galėtų susidaryti dėl darbo miesto taryboje kartu su uosto krovos kompanijų atstovais. (...) Dėl konkrečios situacijos aš pasikliaučiau būsimu VTEK atsakymu“, – BNS teigė V. Rūkas.

Susisiekimo ministras pirmadienį pareiškė inicijuojantis platesnį tyrimą dėl A. Vaitkaus ir jo pavaldinių galimo interesų konflikto. Pasak R. Masiulio, dėl to jis kreipėsi į VTEK, Valdymo koordinavimo centrą prie Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, taip pat uosto valdybą ir paprašė atsakymus pateikti skubiai.  

„Skubos tvarka dažniausiai yra 5 darbo dienos, tikiuosi, kad greitai tuos atsakymus gausiu (...) Šiuo atveju turime interesų konfliktą (...) Manau, ilgai netruks visas šitas klausimas, o siekiant išvengti visų teisinių kolizijų, reikia iš tų teisinių institucijų, kurios prižiūri tuos konfliktus, gauti nuomones“, – BNS pirmadienį sakė R. Masiulis. 

Anot jo, uoste susiklostė situacija, kai A. Vaitkus lieka nušalintas nuo sprendimų, susijusių su uosto įmonėmis, kurių atstovai taip pat dalyvavo rinkimuose. 

„Yra klausimas, kiek ilgai, efektyviai vadovas gali būti nušalintas nuo penktadalio uostos veiklos, tai viena. Antra, yra pavaldinių interesų konfliktas. Ar pavaldiniai, kurie yra tiesiogiai pavaldūs jam, ar jie gali turėti interesų konfliktą, kai spręs tų įmonių klausimą“, – sakė R. Masiulis.

A. Vaitkus pirmadienį pareiškė, kad jis yra jau trečias uosto direktorius, dirbantis ir miesto taryboje – iki jo tai darė Sigitas Dobilinskas ir Eugenijus Gentvilas. 

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį teigė, kad A. Vaitkus gali vienu metu dirbti ir taryboje, ir uoste, jei to nedraudžia įstatymai. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis taip pat sakė nematąs priežasčių, dėl kurių A. Vaitkus negalėtų dirbti ir Klaipėdos miesto taryboje, ir vadovauti uostui.

A. Vaitkus Klaipėdos uostui vadovauja nuo 2013 metų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.