Prekybos karas blogina Azijos verslo nuotaikas

Azijos įmonių pasitikėjimas pirmą ketvirtį laikėsi arti trejų metų žemumų, o jį smukdė Jungtinių Valstijų ir Kinijos prekybos ginčas, praneša „Reuters".

Prognozuota, kad iki 2020 metų Kinija taps stipriausios ekonomikos šalimi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prognozuota, kad iki 2020 metų Kinija taps stipriausios ekonomikos šalimi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2019, 9:41 AM

Šis prekybos konfliktas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų jau gerokai sulėtino pasaulio ūkio augimą.

„The Thomson Reuters/INSEAD" Azijos verslo nuotaikų indeksas, apimantis įmonių šešių mėnesių perspektyvas, sausio-kovo mėnesiais buvo stabilus ir sudarė 63 punktus, kaip ir ankstesnį ketvirtį. Liepos-rugsėjo mėnesiais jis atsidūrė trejų metų žemumose ir siekė 58 punktus.

Rodiklis virš 50 punktų reiškia, kad optimistiškų respondentų buvo daugiau negu pesimistiškų, bet naujausias rezultatas visgi yra penktas prasčiausias nuo tada, kai pasaulis pradėjo atsigavimą po 2008-2009 metų pasaulinės finansų krizės.

Kaip didžiausią grėsmę verslui respondentai jau trečią ketvirtį iš eilės įvardijo pasaulinį prekybos karą, tačiau įžvelgė jos sumažėjimą. Didesnės palūkanų normos tapo antra pagal dydį grėsme, netgi svarbesne už lėtėjančią Kinijos ekonomiką.

Tokios pasaulinės agentūros, kaip Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), teigia, kad nesugebėjimas išspręsti prekybos konfliktų gali toliau lėtinti pasaulio ūkio augimą. Praėjusį mėnesį jau krito Kinijos, Japonijos ir Pietų Korėjos eksportas.

Irma Baranauskaitė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.