Parnidžio kopa Nidoje bus kitokia – tam tyčia iškirto medžius

Kuršių nerijoje labiausiai lankoma Parnidžio kopa vasarą dar labiau trauks vasarotojus – čia atnaujinami jau susidėvėję įrenginiai, kuriama patogesnė poilsio infrastruktūra.

Ant Parnidžio kopos – paminklas rašytojui Jeanui Paului Sartrui.<br>G.Pilaičio nuotr.
Ant Parnidžio kopos – paminklas rašytojui Jeanui Paului Sartrui.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 8:48 AM, atnaujinta Mar 28, 2019, 8:51 AM

Nidos pašonėje dunksanti apie 50 metų aukščio Parnidžio kopa – išskirtinis gamtos paminklas ir kraštovaizdžio vertybė.

Nuo Parnidžio kopos atsiveria nuostabūs smėlynų vaizdai. Viršūnėje stovi akmeninis runų raštais išraižytas Saulės laikrodis, o užkopti į kopą vilioja dar vienas skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo kūrinys – praėjusiais metais šalia betono trinkelėmis grįsto tako įkurdintas paminklas „Prieš vėją“.

Jis primena Kuršių nerijoje viešėjusį prancūzų rašytoją ir filosofą egzistencialistą, Nobelio premijos laureatą Jeaną Paulį Sartre’ą.

Regyklą teko nugriauti

Saulės laikrodžio aikštelėje jau nebeliko prieš aštuonerius metus čia pastatytos medinių konstrukcijų terasos, nuo kurios lankytojai galėdavo apžvelgti akį veriančias Parnidžio kraštovaizdžio draustinio, Grobšto rezervato panoramas nepėdindami per kopas.

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijos vadovė Aušra Feser sakė, kad senoji terasa ilgainiui susidėvėjo, mediena supuvo: „Nušiurusi regykla gadino vaizdą, todėl ją nugriovėme – apžvalgos rate atsiras nauji įrenginiai.“

Parnidžio kopos lankytojų laukia ir daugiau naujovių.

Regyklos pašonėje jau pastatyti nauji suoliukai, ant jų patogiai įsitaisę žmonės medituoja žvelgdami į Mirties slėnį – pilkųjų kopų masyvą.

Surinko 14 tūkst. eurų

Aplinkosaugininkai džiaugiasi, kad pačios įspūdingiausios nerijos kopos įrenginiai atnaujinami poilsiautojų lėšomis – jie remia tokius projektus savanoriškai įsigydami parko lankytojo bilietus.

„Praėjusiais metais surinkome apie 14 tūkstančių eurų. Visus pinigus skiriame patogesnei turizmo infrastruktūrai kurti, tad investicijos kitokiu pavidalu grįžta Kuršių nerijos mylėtojams“, – sakė A.Feser.

Numatoma atlikti ir daugiau darbų – iki vasaros pradžios ant Parnidžio kopos ties smėlio atodangomis į Kuršių marias bus įrengtos vėjų pustomą smėlį stabdančios žabtvorių salelės.

Nuo Tylos slėnio į kopą vedančią seną ir nepatogią laiptinę irgi žadama nugriauti ir įrengti naują pėsčiųjų taką – tada žmonės kops į viršūnę ne statmenai, o lanku vingiuojančiu maršrutu.

Iškyla pakerta kojas

Patogesnio kelio į Parnidžio kopą jau seniai laukia Kuršių neriją lankantys senjorai, tarp kurių yra nemažai garbaus amžiaus svečių iš kitų kraštų.

Pagyvenę turistai, šeimos su mažamečiais vaikais, stačiais laiptais užsikabaroję į kopos viršūnę, paskui ilgai negali atgauti kvapo – tokia kelionė kai kuriems prilygsta ekspedicijai į Džomolungmą.

Pušys užgožia smėlynus

Žiemą Nidos apylinkėse baigtas įgyvendinti miškotvarkos projektas – Parnidžio kraštovaizdžio draustinyje iškirtus nemažai savaime sužėlusių pušų ir krūmynų atsivėrė gražesnės panoramos.

„Tos pušys ne tik goždavo natūralius kopų vaizdus, bet ir naikino pačius smėlynus – brangiausią Kuršių nerijos nacionalinio parko turtą“, – kalbėjo A.Feser.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.