Po „Brexit“ teks kitaip siųsti siuntas į Jungtinę Karalystę

Lietuvos paštas rengiasi galimam Jungtinės Karalystės išstojimui iš ES ir peržiūri siuntų gavimo ir išsiuntimo procedūras. Įvykus kietajam išstojimui, Jungtinė Karalystė ES narėms taps trečiąja šalimi, todėl iš jos į Lietuvą siuntose atkeliaujančios prekės, jų vertei viršijus atleidimo nuo importo mokesčių lengvatai taikytiną ribą, privalės būti apmokestintos importo mokesčiais.

Įvykus kietajam „Brexit“ scenarijui, pašto siuntų gavimas ir siuntimas vyktų taip pat, kaip ir su bet kuria kita ne ES šalimi.<br>T.Bauro nuotr.
Įvykus kietajam „Brexit“ scenarijui, pašto siuntų gavimas ir siuntimas vyktų taip pat, kaip ir su bet kuria kita ne ES šalimi.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2019, 9:22 AM

„Įvykus kietajam „Brexit“ scenarijui, pašto siuntų gavimas ir siuntimas vyktų taip pat, kaip ir su bet kuria kita ne ES šalimi, pavyzdžiui, JAV, Rusija, Kinija. Šiuo metu į Jungtinę Karalystę ir iš jos siunčiamoms pašto siuntoms muitinės formalumai nėra taikomi, tačiau kietojo „Brexit“ atveju į šią šalį siunčiamoms siuntoms turės būti užpildyta pašto muitinės deklaracija. Atkreipiame dėmesį, kad eksporto iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę atveju papildomi mokesčiai, susiję su muitinės formalumais, siuntėjui nebus taikomi, tačiau siuntos gavėjas Jungtinėje Karalystėje turės ją deklaruoti muitinėje ir sumokėti taikomus importo ir deklaravimo mokesčius. Tai reiškia, kad siuntos ir korespondencija iki gavėjo keliaus ilgiau, nes turės pereiti visas papildomas – taip pat ir muitinio tikrinimo – procedūras“, – aiškino Lietuvos pašto Rinkodaros ir pardavimų direktorius Norbertas Žioba.

Pasak jo, lauktuves ar dovanas iš Jungtinės Karalystės namo siunčiantys asmenys neturėtų išsigąsti, nes mažesnės nei 45 eurų vertės vieno privataus asmens kitam privačiam asmeniui nekomerciniais tikslais į Lietuvą atsiųstos siuntos importo mokesčiais nebus apmokestinamos. Perkant šios šalies elektroninėse parduotuvėse („Amazon“, „eBay“ ir pan.) ir siunčiantis prekes į Lietuvą, svarbu atsiminti, kad visų prekių, siunčiamų vienoje siuntoje, vertei viršijus 22 eurus, prekes reikės deklaruoti muitinėje ir sumokėti importo bei pašto deklaravimo mokesčius. Jeigu siuntos vertė bus didesnė nei 150 eurai, siuntos gavėjas turės sumokėti ne tik importo pridėtinės vertės mokestį (PVM), pašto tarpininkavimo mokestį, bet ir muitus, jei jie taikomi konkrečiai prekių grupei.

„Lietuvos pašto verslo klientams aktualu tai, kad prekėms, kurios nėra importo mokesčių lengvatų objektas, bus taikomi Pasaulio prekybos organizacijos importo muitai ir (arba) skaičiuojamas importo PVM bei akcizas (jei taikytina). Be to, jau dabar rekomenduojame verslui, palaikančiam prekybinius ryšius su Jungtine Karalyste, pasirūpinti EORI (Ekonominės veiklos vykdytojų registracijos ir identifikavimo) kodo, jei šio dar neturi, registravimu, o šiuo metu turinčiam Jungtinės Karalystės suteiktą EORI kodą, jo perregistravimu. Mat nuo Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES datos Jungtinės Karalystės muitinės išduotas kodas nebegalios“, – patarė N.Žioba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.