Lietuvos darbdaviams svarbu ne tik įgūdžiai – vertina ir motyvaciją

Tvarios ekonomikos naudą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje jaučia bene visi verslininkai, tarp jų ir baldų gamybos įmonės. Siekdamos pasinaudoti palankiu laikotarpiu, jos didina gamybos apimtis, tačiau tam visų pirma reikia kvalifikuotų darbuotojų, kuriuos įmonės ryžtasi paruošti pačios.

„Grafų baldai“ daug investuoja į kokybę ir didina prekybos apimtis, todėl nuolatos ieško naujų darbuotojų.
„Grafų baldai“ daug investuoja į kokybę ir didina prekybos apimtis, todėl nuolatos ieško naujų darbuotojų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-29 15:45, atnaujinta 2019-03-29 15:46

Profesinio mokymo ir švietimo specialistė Edita Grigaliauskienė kuruoja darbuotojų mokymus Kairiuose įsikūrusioje įmonėje UAB „Grafų baldai“. Jos teigimu, įmonė darbuotojų įgūdžių stokos nesureikšmina, nes šie, su tinkamu mokymosi procesu, lengvai įgyjami ir gali būti nuolatos tobulinami. Svarbiausia – motyvacija ir noras mokytis.

Būtinos kvalifikacijos suteikiamos darbo vietoje

Šiuo metu UAB „Grafų baldai“ daug investuoja į kokybę ir didina prekybos apimtis, todėl nuolatos ieško naujų darbuotojų. Pašnekovės teigimu, naujai ateinantys žmonės dažniausiai neturi patirties baldų gamyboje, todėl jų karjera įmonėje prasideda nuo darbuotojų kursų.

„Paprastai į mūsų įmonę nauji darbuotojai ateina iš kitų sričių, todėl visi reikalingi įgūdžiai jiems suteikiami praktiškai nuo nulio. Naujokai yra apmokomi jau darbo vietoje, o reikalingas žinias jiems perteikia patyrę meistrai. Mokymų metu ruošiami baldų surinkėjai, apmušėjai, minkštų baldų siuvėjai ir kiti specialistai. Visa tai vyksta atsižvelgiant į kvalifikacijos įgijimo tikslus, kuriuos naujokas su meistro pagalba turi pasiekti“, – teigia E. Grigaliauskienė.

Ji priduria, kad patirtis ir įgūdžiai nėra tokie svarbūs, jei yra ateinama su tinkamu nusiteikimu: „Įgūdžiai yra įgyjami ir pakankamai nesunkiai. Svarbiausia – darbuotojo noras dirbti, tobulėti ir mokytis, o mokymai su patyrusiais meistrais yra vienas geriausių būdų spręsti kompetencijų trūkumo problemą.“

Užtikrina ir meistrų motyvaciją

Įmonė naudojasi Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ES investicijų priemone „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“. Anot E. Grigaliauskienės, ES investicijos svariai prisideda prie mokytojų motyvacijos kėlimo.

„Patyrę meistrai tapti mokytojais skatinami piniginėmis išmokomis. Visose įmonėse kiekvienas darbuotojas yra suinteresuotas savo darbo rezultatais ir nenori ar neranda laiko dalintis savo sukauptomis žiniomis, jeigu nėra išorinio paskatinimo. ES investicijos padeda spręsti šią problemą“, – sako pašnekovė.

Mokymai padeda greičiau tapti kolektyvo dalimi

Profesinio mokymo ir švietimo specialistė pastebi, kad darbuotojų mokymai padeda ne tik greičiau perprasti įmonės veiklą ir pradėti dirbti, bet ir lengviau įsilieti į kolektyvą ir tapti jo dalimi.

„Darbuotojų mokymai pameistrystės forma padeda naujokams greičiau įsilieti į komandą. Dirbant kartu su patyrusiu žmogumi ir socializacijos procesas būna lengvesnis bei paprastesnis, nes mokinys žino, kad turi į ką kreiptis, jis yra prižiūrimas, vertinamas, o jo tobulėjimas nėra tik jo asmeninis reikalas. Tai padeda naujiems darbuotojams lengviau adaptuotis įmonėje“, – pasakoja E. Grigaliauskienė.

Įmonės jau dabar gali teikti paraiškas ES investicijoms gauti darbuotojų kvalifikacijai kelti.

informacijos apie priemonę „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“ galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?