Ne visi laukia diplomo iš mokymo įstaigų – sertifikatus gauna įmonės viduje

Lietuvos inžinerijos pramonė, kurios dalis yra ir metalo apdirbimas, pagal indėlį į šalies bendrąjį vidaus produktą (BVP) sudaro ketvirtadalį visos šalies ekonomikos. Dėl bendro Europos ekonomikos augimo Lietuvos metalo apdirbimo pramonės įmonės didina gamybą ir investuoja į darbuotojų kvalifikaciją bei aktyviai ieško naujų darbuotojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2019, 9:10 AM

Šių metų vasarį Alytaus AB mašinų gamykla „Astra“, gaminanti nerūdijančio plieno konstrukcijas maisto, chemijos ir naftos pramonei, paskelbė apie gamyklos plėtrą. Įmonės augimas lemia poreikį kelti ir darbuotojų kvalifikaciją – planuojama apmokyti ir didinti kompetencijas suvirinimo ir metalo apdirbimo srityse daugiau kaip 100 darbuotojų.

Mokymus vykdo patys

Vykdančioji įmonės „Astra“ direktorė Ona Tutlienė pasakoja, kad mokymus įmonėje vykdo patys darbuotojai: „Naujus darbuotojus apmoko patyrę specialistai. Kiekvienai sričiai, pavyzdžiui, suvirinimo, poliravimo ar šaltkalvio darbams paskirtas atskiras inžinierius, kuris ne tik supažindina su praktiniais įgūdžiais, bet ir dalyvauja darbuotojo pasiekimų vertinime, kurį sėkmingai perėjus darbuotojams verslo asociacija suteikia pažymėjimą, įrodantį pasiektą kvalifikaciją.

Ji pastebi, kad mokymai įmonėje yra ypač aktualūs naujiems darbuotojams: „Auganti įmonė yra patraukli vieta įsidarbinti – čia atlikti praktiką noriai renkasi studentai. Juos domina galimybė išbandyti inovatyvius metalo apdirbimo įrenginius, kuo greičiau įgyti praktinės patirties sparčiai augančioje industrijoje.

Nebelaukia diplomo iš universiteto

Pasak pašnekovės, studentų kvalifikacijos trūkumas paskatino organizuoti darbuotojų kvalifikavimą įmonės viduje.

„Studentus po praktikos dažnai įdarbiname, bet tokiu atveju jie neturi pakankamos kvalifikacijos dirbti su tam tikrais, pavyzdžiui, virinimo įrenginiais. Tokiu atveju patyręs specialistas išmoko naujoką ir įvertinęs jo įgūdžius egzamino metu gali suteikti sertifikatą, įrodantį kvalifikaciją dirbti su konkrečiu įrenginiu“, – paaiškina pašnekovė.

Pašnekovė priduria, kad mokymai padeda motyvuoti ir esamus darbuotojus, kurie yra svarbiausias augančios įmonės kapitalas.

Užtikrina įmonės konkurencingumą

Bendrovė „Astra“ darbuotojų mokymams pasinaudojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama ES investicijų priemone „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“.

„Kvalifikuota darbo jėga garantuoja įmonės konkurencingumą rinkoje, kuris yra ypač naudingas pačių darbuotojų vertės kėlimui darbo rinkoje. Tobulinti darbuotojų kvalifikaciją skatina ir įmonės atnaujinimas. Po rekonstrukcijos pradėsime itin didelių nerūdijančio plieno talpyklų gamybą. Darbuotojus mokysime dirbti su naujais įrenginiais“, – sako O. Tutlienė

Vienas iš naujausių įmonėje įdiegtų technologijų yra gamybos apskaitos programa „Monitor“, kuri apskaičiuoja kiek užduočių turėtų darbuotojas atlikti per tam tikrą laiką. Pašnekovė paaiškina, kad visi darbuotojai bus apmokomi dirbti su šia apskaitos sistema, kuri, kaip tikimasi, padės didinti darbo našumą.

Įmonės jau dabar gali kreiptis dėl ES investicijų įmonės darbuotojų mokymams paremtai veiklai, nukreiptai į darbuotojų kvalifikacijos tobulinimą.

Daugiau informacijos apie priemonę „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“ galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.