Įspėjo dėl lėtėjančios pasaulio prekybos – priežasčių yra keletas

Pasaulinės prekybos augimas šiemet bus lėtesnis nei pernai, daugiausia dėl plačiai paplitusių prekybos įtampų ir ekonominio neapibrėžtumo, prognozuoja Pasaulio prekybos organizacija (PPO).

Pasak R.Azevedo, tai, kad šiuo metu nėra gerų žinių, neturėtų stebinti tų, kurie per pastaruosius metus bent kartą atsivertė spaudą.<br>AFP-“Scanpix“ nuotr.
Pasak R.Azevedo, tai, kad šiuo metu nėra gerų žinių, neturėtų stebinti tų, kurie per pastaruosius metus bent kartą atsivertė spaudą.<br>AFP-“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2019, 2:54 PM

PPO anksčiau prognozavo 3,7 proc. prekybos augimą šiais metais, tačiau šią prognozę sumažino iki 2,6 proc., o tai reiškia, kad pasaulio prekybos apimtys, pernai augusios 3 proc., šiemet lėtės.

„Tai, kad neturime gerų žinių šiandien, neturėtų stebinti tų, kurie per pastaruosius metus bent kartą atsivertė spaudą“, – žurnalistams Ženevoje sakė PPO generalinis direktorius Roberto Azevedo.

Kasmetėje prekybos prognozėje 164 valstybes nares turinti PPO ir vėl įspėjo dėl sisteminių grėsmių, galinčių sujaukti pasaulio ekonomiką, bei pabrėžė prekybos karo tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų keliamą pavojų.

Šiuo metu žiniasklaidoje pasirodo pranešimų apie tai, kad tebevykstančios derybos tarp Vašingtono ir Pekino gali užbaigti prekybos karą, tačiau galimo susitarimo tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų data kol kas nėra aiški.

Paklaustas apie tai, kuri pusė šiuo metu laimi prekybos karą tarp JAV ir Kinijos, R. Azevedo patikino, kad „bus tik daugybė pralaimėtojų“. Todėl esą labai svarbu raginti puses išspręsti nesutarimus, pridūrė jis.

PPO ekonomisto Colemano Nee teigimu, pasaulio prekybos prognozėse daroma prielaida, kad „Brexit“ situacija išsispręs gana gerai, o Jungtinė Karalystė (JK) neišstos iš ES be sutarties.

C. Nee tikino, kad kietasis ar bet koks kitas „Brexit“ tikrai paveiks pasaulinę prekybą, tačiau kol kas neaišku – kaip.

„Situacija yra tokia neaiški. Turime laukti ir stebėti, koks bus galutinis „Brexito“ rezultatas“, – sakė C. Nee, pridurdamas, kad tik po JK išstojimo iš Bendrijos galima bus prognozuoti „Brexito“ poveikį pasaulinei prekybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.