V. Vasiliauskas: bandymai keisti banko veiklos įstatymą būtų rimtas signalas

Lietuvos banko vadovas neatmeta galimybės, kad Seime gali kilti sumanymas pakeisti banko funkcijas arba jo vadovo skyrimo ir atleidimo tvarką. Pasak Vito Vasiliausko, tai būtų rimtas signalas, kėsinantis į centrinio banko nepriklausomumą.

Lietuvos banko vadovas neatmeta galimybės, kad Seime gali kilti iniciatyvų pakeisti banko funkcijas arba jo vadovo skyrimo ir atleidimo tvarką.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Lietuvos banko vadovas neatmeta galimybės, kad Seime gali kilti iniciatyvų pakeisti banko funkcijas arba jo vadovo skyrimo ir atleidimo tvarką.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-03 17:03

„Kol kas tuos mėginimus matau tokius minkštus, daugiau kaip elektroninių žinučių, užuominų forma. Kažkokio institucinio judesio dabar nematau, bet ruošk roges vasarą“, – trečiadienį žurnalistams sakė Seimo konservatorių frakcijos posėdyje dalyvavęs V. Vasiliauskas.

Priekaištų Lietuvos bankui antradienį pažėrė parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas valstietis  Stasys Jakeliūnas, anot kurio, centrinis bankas tinkamai nebendradarbiavo su 2009-2010 metų ekonominės krizės priežastis tiriančia komisija, o jo vadovybė sąmoningai nuslėpė informaciją, galinčią turėti esminės įtakos krizės supratimui ir gyventojų patirtos žalos įvertinimui.

S.Jakeliūnas siūlo kreiptis į prokurorus dėl viešojo intereso gynimo, tokios galimybės antradienį neatmetė ir premjeras Saulius Skvernelis. Tuo metu valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis žiniasklaidai teigė, kad V. Vasiliauskui reikėtų pagalvoti apie pasitraukimą iš pareigų.

V.Vasiliauskas trečiadienį sakė, kad kai kurių valdančiųjų siūlymų trauktis nevertina „kaip kažkokių linijų peržengimo“, taip pat pabrėžė, jog Lietuvos banko teisinį statusą keičiančios pataisos Seime negalėtų būti priimtos be Europos Centrinio Banko pritarimo.

„Jeigu būtų tolesni žingsniai, kažkokių teisės aktų priėmimas, tai čia būtų rimtas signalas“, – aiškino V. Vasiliauskas. Jis pabrėžė, kad kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse bandyta keisti centrinio banko veiklą reglamentuojančius įstatymus.

Pasak V. Vasiliausko, tokių bandymų yra buvę Slovėnijoje, įdomūs, jo žodžiais, pasiūlymai dėl centrinio banko funkcijų teikiami Portugalijoje, taip pat jis minėjo dėl kaltinimų korupcija nušalinto ir Europos Teisingumo Teismo sprendimu į jas grąžinto Latvijos centrinio banko vadovo Ilmaro Rimševičiaus istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.