Daugiabučių kiemsargiai: „Mes kaip baudžiauninkai ponų dvare“

Už tai, kad „uodega pabandė pavizginti šunį“, Tauragės butų ūkio direktorius Egidijus Vaitiekus neatleido – bendrovėje dirbančias kiemsarges „stato į vietą“.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>V.Balkūnas
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>V.Balkūnas
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>Ramūnas Danisevičius
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>Ramūnas Danisevičius
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>V.Balkūno nuotr.
Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br>V.Balkūno nuotr.
 Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br> R.Ramanauskienės nuotr.
 Kad yra atleidžiama iš darbo, kiemsargei pranešta niekieno nepasirašyta telefono žinute.<br> R.Ramanauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Ramunė Rananauskienė, tauragėskurjeris.lt

Apr 7, 2019, 1:11 PM

Nepakeliamų darbo sąlygų ir, jų nuomone, patiriamos neteisybės nebepakeliančios moterys ne tik kreipėsi į Darbo inspekciją ir Darbo ginčų komisiją, apie nepakeliamas darbo sąlygas pranešė savivaldybės vadovybei, bet ir žiniasklaidai perdavė slapta darytą pokalbio su bendrovės direktoriumi garso įrašą.

Toks „nusikaltimas“ E.Vaitiekui pro akis nepraslydo – viena kiemsargių šią savaitę už darbo drausmės pažeidimus atleista iš darbo, kitoms dviem skirti įspėjimai.

Apkaltino, kad blogai dirba

Antradienį į „Tauragės kurjerio“ redakciją atskubėjusios Tauragės butų ūkio kiemsargės paprašė neviešinti jų pavardžių, nors patikino, kad Tauragės butų ūkio direktorius Egidijus Vaitiekus ir supras, kas skundžiasi žurnalistams. Moterys pasakojo neįtikėtinus dalykus – jos mano, jog su jomis siekiama susidoroti, tiksliau, atleisti iš darbo dėl to, kad kovoja už savo teises. Viena darbo būtent tą dieną ir neteko.

Vasario pradžioje Tauragės butų ūkio kiemsargės redakcijai perdavė slapta direktoriaus kabinete darytą garso įrašą. „Tauragės kurjeris“ paviešino jo turinį – kiemsargės direktoriui skundėsi, kad atleidus dalį jų kolegų (pernai butų ūkyje dirbo 12 kiemsargių, dabar teliko šešios) jos nebepajėgia sutvarkyti visų daugiabučių kiemų.

Kiemsargės – nejaunos moterys, dirba sunkiai, o atlyginimas vos minimalus. Kai kurioms tenka prižiūrėti net 18 daugiabučių kiemų, jų prieigas, dalį gatvių, tai vidutiniškai sudaro apie 32–35 tūkstančius kv. m. Esą kartais, ypač žiemą, nuo sunkiai įveikiamų plotų joms net greitosios prireikia. Tačiau bendrovės direktorius į debatus su kiemsargėmis tuomet nesileido – esą jei nepatinka, jis galįs jas atleisti iš darbo, o daugiabučių kiemų valymo butų ūkis gali ir visai atsisakyti. E.Vaitiekaus teigimu, kiemsargės ėmėsi jam nesuprantamo būdo paveikti direktorių, esą „uodega vizgina šunį“.

Ilgai laukti direktoriaus sprendimo nereikėjo – viena aršiausiai už kiemsargių teises kovojanti butų ūkio darbuotoja direktoriaus netrukus net kelis kartus buvo įspėta dėl darbo pareigų pažeidimo. Po garsiojo pokalbio direktoriaus kabinete vasario 1-ąją jai oficialiu raštu pranešta, kad ji nevalo dalies jai priskirto ploto. O jau vasario 22 d. direktoriaus įsakymu moteris atleidžiama iš darbo.

Savo įsakyme E.Vaitiekus rašo: „... atlikdamas savo darbo funkcijas, darbuotojas privalo paklusti darbovietėje nustatytai darbo tvarkai bei darbdavio instrukcijoms“. Įsakyme jis taip pat konstatuoja, kad 2018 m. gruodį bendrovėje buvo patvirtintos naujos daugiabučių teritorijų valymo taisyklės, kuriomis vadovaujantis kiemsargiams buvo paskirstyti nauji valymo plotai.

Direktoriaus teigimu, ši kiemsargė blogai nuvalė Vytauto, V.Kudirkos, Bažnyčių gatvių daugiabučių kiemus – esą jos prižiūrimi šaligatviai buvo slidūs, nebarstyti, nesurenkamos šiukšlės, ši kiemsargė prastai nuvalydama šaligatvius neužtikrinanti saugaus pėsčiųjų eismo. Direktorius kiemsargei primena, kad bendrovės pareiginiuose nuostatuose „įtvirtinta pareiga tvarkyti priskirtų daugiabučių namų kiemų teritoriją, šaligatvius ir dalį važiuojamosios juostos, žiemos metu nuvalyti sniegą ir ledą, pabarstyti šaligatvius“. Esą kiemsargė tai daro blogai, todėl nuspręsta nutraukti su ja darbo sutartį.

Apie atleidimą moteriai buvo pranešta gana keistu būdu – trumpąja telefono žinute. Joje rašoma, kad kitą dieną, 15 val., ji privalanti ateiti į bendrovę, su ja būsią nutraukta darbo sutartis. Kas siuntė šią žinutę, moteris sako nežinanti, greičiausiai E.Vaitiekaus sekretorė.

Ko neteko? Šluotos

Įspėjimus dėl darbo drausmės galimų pažeidimų gavo ir dar dvi kiemsargės. Tačiau moterys dievagojasi, kad ne blogai valo daugiabučių aplinką, o tiesiog nespėja to padaryti. Mat butų ūkiui atleidus dalį kiemsargių likusiųjų valymo plotai stipriai padidėjo.

Darbas esąs nepakeliamai sunkus, žiemą, kai stipriai snigo, jos nepajėgdavo spėti per dieną visko padaryti, esą valymo plotai joms paskirstyti neracionaliai – priešingose miesto vietose, kiemsargės iš vieno miesto galo į kitą, lyja ar sninga, pėsčios turi tempti valymo įrankius, kibirus ir vėl grįžti, pavyzdžiui, iš V.Kudirkos gatvės prie geležinkelio. Kiemsargėms ir kibirus, pilnus druskos, tempti reikia, ir darbo apranga atsiradusi tik tada, kai bendrovę tikrinti pradėjo Darbo inspekcija.

Kiemsargės mano, kad bendrovės administracija jas ne persekioti turi, o sudaryti normalias darbo sąlygas. Todėl išaiškinimo, ar joms priklauso kokios nors dienos normos, penkios iš šešių kiemsargių kreipėsi į Darbo inspekciją.

Dvi kiemsargės nuo streso ir sunkaus darbo net susirgo – šiuo metu turi nedarbingumą. Moterys labai nustebo, kai vos po kelių nedarbingumo dienų sulaukė „Sodros“ darbuotojų patikrinimo, ar jos nesimuliuoja.

– Įrodėme, kad tikrai sergame, tikrai nesimuliuojame. Bet kuris žmogus mūsų vietoje susirgtų, – kalbėjo kiemsargės.

Moterys įsitikinusios, kad su jomis siekiama susidoroti.

– Tačiau su kuo į kovą kyla butų ūkio direktorius? Su kiemsargėmis, su vargšėmis moterimis, kurios gauna tik minimalų atlyginimą, dirba labai sunkų darbą. Jis iš mūsų tyčiojasi, – besigraudindamos kalbėjo moterys.

Paklausta, ko jaučiasi netekusi iš darbo atleista butų ūkio kiemsargė, ji tik liūdnai nusišypsojo:

– Šluotos netekau.

Tą pačią dieną į redakciją paskambino vienos kiemsargės sesuo – verkdama moteris pasakojo, kaip gailisi savo sunkiai dirbančios sesers, kaip mažam žmogui sunku rasti teisybę.

– Tai tikrų tikriausias susidorojimas su tomis sunkiai dirbančiomis moterimis. Įsivaizduojate, dabar jie (butų ūkio administracija, – red.) laksto ir tikrina jas. Jos negali nei į tualetą nueiti, nei kavos atsigerti. O tualetų tai nėra. Jos turi tas valandas išstovėti su šluota rankoj.

Negaliu ramiai apie tai kalbėti. Nežinau, ką jie nori padaryti iš tų žmonių. Sesuo pasakojo, kad į tualetą namo nubėgo – viskas, papeikimas. Čia virš žmogiškumo.

Įsivaizduokite, nuo daugiabučio stogo nukrito luitas. Ta moterėlė kiemsargė jo pakelti nepajėgia, o jai sako – kodėl nesutvarkyta? Man trūksta žodžių, padėkite joms. O jei jų direktorius (E.Vaitiekus, – red.) per dieną ne kartą parūkyti eina? Tai tuo metu jis irgi darbo vietoj nesėdi, tai ir jam papeikimą reikia parašyti, – širdo kiemsargės sesuo.

Pagalbos prašo visų įmanomų institucijų

Butų ūkio kiemsargės pagalbos kreipėsi į Darbo inspekcijos Darbo ginčų komisiją. Skundo esmė: jų darbdavio – Tauragės butų ūkio darbo teisės normų ir abipusių susitarimų nevykdymas arba netinkamas vykdymas. Vasario 21-ąją Darbo ginčų komisijos posėdis įvyko, tačiau sprendimas nepriimtas.

Iš Tauragės butų ūkio pareikalauta pateikti informaciją, duomenis ir dokumentus, kuriais remiantis buvo nustatytas vienam kiemsargio etatui tenkantis valomas plotas, taip pat pateikti paaiškinimą ir pagrindimą dėl kiemsargėms priskirtų didesnių valomų teritorijų plotų bei numatomo proporcingo apmokėjimo už padidėjusį darbų mastą, nors kiemsargės teigia, kad jokių priedų už padidėjusius plotus joms nemokama. Kitas posėdis šioje ginčo byloje numatytas kovo 12 dieną.

Į Darbo ginčų komisiją kreipėsi ir pirmadienį darbo netekusi kiemsargė. Moteris įsitikinusi, kad iš darbo buvo atleista nepagrįstai.

Butų ūkio kiemsargės pagalbos bandė ieškoti ir „baltuosiuose rūmuose“ – Tauragės rajono savivaldybės administracijoje. Sako norėjusios patekti pas merą, tačiau iš anksto neužsiregistravo, todėl pasikalbėti su Sigitu Mičiuliu joms taip ir nepavyko.

Mero sekretorės jos buvo nusiųstos pas kitą savivaldybės administracijos specialistę, kuri jas išklausė, tačiau tuo viskas esą ir baigėsi. Po savaitės joms buvę atsakyta, kad specialistė pasikalbėjo su butų ūkio direktoriumi, o šis atsakęs, kad viskas „yra gerai“.

Netekusios kantrybės skundą moterys jau raštu suraitė savivaldybės administracijos direktoriui Modestui Petraičiui, jį, kaip priklauso, užregistravo. Išvardijusios, kaip joms tenka dirbti, moterys M.Petraičio prašo:

„Mes jau kelias savaites mėginam savo vadovams priminti, kad gyvename ES valstybėje, kur galioja įstatymai, Darbo kodeksas, nesam baudžiauninkai ponų dvare su jų įstatymais. Jūs, kaip tiesioginiai vadovai, padėkit žmonėms susivokti realybėje. Situacijai nesikeičiant, pasiliekam teisę kreiptis į Seimo kontrolierių“. Atsakymo M.Petraitis kiemsargėms dar neparengė. Artėja rinkimai, matyt, nelabai yra kada.   

Išeiti pasiūlė dar dviem

Pasikalbėti su Tauragės butų ūkio direktoriumi E.Vaitiekumi šįkart redakcijai nepavyko. Išklausęs pirmąjį klausimą, jis atsakė:

– Norėčiau pasakyti, kad į visus klausimus atsakysime raštu per įstatymo nustatytus terminus. Ačiū, viso gero.

Raštu atsakydamas į redakcijos klausimus E.Vaitiekus nedaugžodžiavo. Patikino, kad su kiemsargėmis susidoroti neketina, likusioms darbo plotai esą nepadidės, o butų ūkis ieškantis naujų kiemsargių į atleistųjų vietą.

Kai straipsnis jau buvo parengtas spaudai, redakciją pasiekė žinia, kad E.Vaitiekus pasiūlė darbą palikti dar dviem kiemsargėms, esą iškviestos moterys pas sekretorę privalėjo palikti savo telefonus, kad neįrašytų pokalbio, joms pažadėta vieno mėnesio išeitinė kompensacija, jei jos atsiimsiančios skundą iš Darbo inspekcijos. Jei tai nesusidorojimas, tai kas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.