S. Jakeliūnas dėl susirašinėjimo su Lietuvos banku paviešinimo nesijaudina

Krizės tyrimą atliekančio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Stasys Jakeliūnas Eltai teigė, kad susirašinėjimuose su Lietuvos banku (LB), kuriuos ketina paviešinti banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, jokios informacijos, dėl kurios nerimautų, nėra.

S. Jakeliūnas teigia, jog LB, prižiūrėdamas finansų sektorių, per krizę esą neužtikrino, kad skolinęsi žmonės nepermokėtų dėl manipuliacijų VILIBOR indeksu, keičiant paskolų sutartis iš litų į eurus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S. Jakeliūnas teigia, jog LB, prižiūrėdamas finansų sektorių, per krizę esą neužtikrino, kad skolinęsi žmonės nepermokėtų dėl manipuliacijų VILIBOR indeksu, keičiant paskolų sutartis iš litų į eurus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 4:11 PM, atnaujinta Apr 10, 2019, 4:12 PM

„Ne, nėra (dėl ko nerimauti. – ELTA). Rašiau jiems (...), apie „Revolutą“ taip pat, bet kad būtų kažko pikantiško, nėra. Interpretuoti galima įvairiai“, – Eltai teigė S. Jakeliūnas.

LB valdybos pirmininkas trečiadienį teigė galvojantis apie susirašinėjimo su BFK pirmininku paviešinimą.

„Man labai nepatinka tai, kas dabar vyksta. Ponas Jakeliūnas pirmiausiai pats pradėjo viešinti tai, ką nežinau kokiais būdais gavo. Kad mes turime reaguoti, tai be jokios abejones, mes labai rimtai pagalvosime apie susirašinėjimo su Jakeliūnu paviešinimą, juolab ne mes pradėjome šį žaidimą“, – žurnalistams prieš pasitarimą Vyriausybėje sakė V. Vasiliauskas.

Pasak jo, susirašinėjimuose yra spaudimo Lietuvos centriniam bankui apraiškų.

Kaip ELTA jau rašė, praeitą savaitę S. Jakeliūnas surengė spaudos konferenciją, kurioje perskaitė V. Vasiliausko laišką LB darbuotojams ir visuotinio susitikimo su jais videoįrašą, kuriuose V. Vasiliauskas niekinamai atsiliepia apie BFK atliekamą krizės tyrimą.

Be to, S. Jakeliūnas teigia, jog LB, prižiūrėdamas finansų sektorių, per krizę esą neužtikrino, kad skolinęsi žmonės nepermokėtų dėl manipuliacijų VILIBOR indeksu, keičiant paskolų sutartis iš litų į eurus. Pasak S. Jakeliūno, pernai BFK kreipėsi į Lietuvos banką, klausdamas, ar buvo atlikti tyrimai dėl VILIBOR per krizę, o šiemet sausį gautas atsakymas, kad VILIBOR atitiko tuometinę tarptautinę praktiką.

Antradienį išplatintame rašte LB paragino S. Jakeliūną kuo skubiau pateikti atsakingoms institucijoms informaciją dėl galimo Lietuvos bankų manipuliavimo VILIBOR kotiruotėmis, apie kurį jis pasisakė viešai.

Tuo metu krizės priežastis tiriančios Seimo laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas S. Jakeliūnas sakė, kad LB raginimas atsakingoms institucijoms pateikti informaciją dėl galimo komercinių bankų manipuliavimo VILIBOR indeksu gali būti vertinamas kaip spaudimas.

„Lietuvos bankas neturi teisės siūlyti Seimui ko nors. Vakar jis paragino kažką pateikti teisėsaugai neva dėl galimų manipuliavimų VILIBOR. Aš tai priimu kaip bandymą daryti įtaką Seimui. To nebus. Jeigu reikės, kažkokius sprendimus ar kreipimusi mes priimsime patys, be Lietuvos banko raginimų“, – žurnalistams sakė S. Jakeliūnas.

Jis sakė į paskelbtą raštą reaguosiantis tada, jei Lietuvos bankas imsis kokių nors veiksmų.

„Lauksiu LB veiksmų ir sprendimų, galbūt teisinių, ir tada reaguosiu, jei reikės. Visa kita mes aptarėme čia (komisijos posėdyje. – ELTA), mes vertiname tą, ką gauname, o ne tai, ką publikuoja LB. Lietuvos bankas vakar vakare ir mums atsiuntė laiškus, mes jų nevertinome, nes nebuvome tinkamai susipažinę. Galbūt apie tai padiskutuosime po dviejų savaičių, o iki to laiko, matyt, LB gali imtis kokių nors veiksmų“, – kalbėjo komisijos pirmininkas.

Pasak jo, tokią pačią idėją dėl kreipimosi į institucijas iškėlė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius, o tai, pasak S. Jakeliūno, gali būti vertinama kaip LB ir komercinių bankų bendradarbiavimas.

Lukas Blekaitis

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.