Pavojinga atlieka: sudeginti ar nuvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę?

Aštuntosios „Atliekų kultūros“ laidos stotelė – Švenčionys. Čia laidos herojai papasakos, kaip reikia elgtis su pavojingomis atliekomis, kokios naujovės yra šiame mieste ir susipažinsite su šios laidos auksarankėmis, kurios kasdien randa vis naujų būdų, kaip galima iš senų daiktų pasidaryt kažko naujo.

 Laidos stop kadras.
 Laidos stop kadras.
 Laidos stop kadras.
 Laidos stop kadras.
 Laidos stop kadras.
 Laidos stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-04-12 16:20, atnaujinta 2019-04-15 10:13

Švenčionyse gyventojai jau dabar džiaugiasi naujoviškais požeminiais konteineriais, kuriuos jau spėjo pamėgti ir čia gyvenantys, ir miestą lankantys žmonės: „Rajone turime apie 20 tūkst. gyventojų ir visi rajono gyventojai moka rinkliavą už atliekų surinkimą ir noriai priima naujoves rajone. Tai fiksuojame ir matydami, kad atliekų tikrai sumažėjo pamiškėse ir viešose vietose“, – mintimis dalinasi Ingrida Kundrotaitė, Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistė.

Aplankę Švenčionyse esančią UAB „VAATC“ administruojamą didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę ir patys galite įsitikinti, jog gyventojai stengiasi rūšiuoti atsakingai – aikštelės operatorius vos spėjo suktis, o daugiausiai čia surenka ne ko kito, bet stiklo: „Atėjo pavasaris, visi ima tvarkytis, žmonės keičia šiltadaržius, ardo juos ir atveža daug stiklo, medienos bei polietileno plėvelių“, – pastebi aikštelės operatorius Gediminas.

Svarbiausias šios laidos klausimas – pavojingos atliekos. Kad ir kaip bebūtų gaila, tačiau apie jas dar nesame taip gerai informuoti, kaip apie kitas atliekas. Tik dalis kalbintų gyventojų tokias atliekas atsakingai išmeta, o likę apie tai, kaip tinkamai pasirūpinti šiomis atliekomis yra mažai ką girdėję. Vieni iš kalbintų gyventojų senus tepalus netgi yra linkę sukūrenti! Aplinkosaugos ir sveikatos specialistai itin rekomenduoja taip nesielgti, nes tokiu būdu į aplinką išsiskleidžia pavojingos medžiagos, kuriomis galime apsinuodyti.

„Buityje mes galime prikaupti daug pavojingų atliekų, kurias naudojame valymui, statybai, automobilių priežiūrai ar netgi kosmetikai. Jų prikaupiame, nes pavojingų medžiagų įsigyjame daugiau, nei reikia arba tiesiog lieka šių medžiagų pakuotės“, – kalba Aurimas Uldukis UAB „VAATC“ gamybinio proceso tarnybos vadovas. O kaip atpažinti pavojingas atliekas? Visai paprastai – galima atpažinti iš skiriamojo ženklo esančio ant pakuotės, kurioje yra pavojinga medžiaga, taip pat apie tai galite sužinoti ir apsilankę internetinėje svetainėje www.chemija.gamta.lt.

Rubrikoje „Antras šansas“ susipažinsime su moterimis, kurios yra netgi įkūrusios studiją, kurioje daro naujus daiktus iš antrinių žaliavų. Draugės Irena ir Božena laidoje parodys, kaip paprastai galima senus paveikslo rėmus atgaivinti antram gyvenimui. Pasitelkus vaizduotę sukurti naujus rėmus paveikslui neužtruksite nė kelių valandų, o jau turėsite naują dekoraciją namuose!

Žiūrovų pamėgtoje rubrikoje „Slapta kamera“ vėl matysime, kaip tautiečiai neleistinai atsikrato atliekomis. Žiūrėdami šiuos vaizdelius prisiminkime, kad toks elgesys gali užtraukti baudą iki 600 eurų. Kita vertus, juk atvažiuoti su automobiliu į priešingą miesto galą ir iškrauti sulūžusią sofą gali užtrukti lygiai tiek pat laiko, kiek užtruktų ją tiesiog nuvežti į UAB „VAATC“ didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę www.vaatc.lt/aiksteles/. Ir net nerizikuotume gauti baudos.

„Atliekų kultūros“ laida kelsis kartu su Jumis jau šį sekmadienį 11 valandą ryte per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.